Haber

68 yaşında üniversite öğrencisi köyden cep telefonuyla online derslere katılıyor.

İstanbul Bakırköy doğumlu olan Ayşen Arda İşçi, ilk ve orta öğrenimini burada, eşi ise 15 yıl önce emekli olduktan sonra tamamladı. kars Türkiye’nin Selim ilçesine bağlı Çavlak köyüne yerleşti. Eylül 2017’de karsİstanbul’da başladığı açık öğretim lisesini başarıyla tamamladıktan sonra 2020 yılında Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren Emekçi, Kars Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası Bağlantılar bölümünü kazandı.

DERSİ KULAKLIKLA DİNLEMEK VE KİTAPTAN NOT ALMAK

Ayşen Arda İşci, pandemi nedeniyle 1. ve 2. sınıfların bir kısmını uzaktan eğitimle tamamladı. İşçi, 3. sınıfta okurken Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yeniden uzaktan eğitim kararı alınması nedeniyle derslerini köyünden takip etmeye başladı.

İşçi bir yandan ev işlerini yapıyor, bir yandan da derslerini takip ediyor. Karslıların ‘Ayşen Teyze’ dediği Ayşen Arda Personeli, internetin düzgün olduğu bir odada minderinin üzerine oturarak online derslerini dikkatle takip ediyor. Pencere önüne tahta bir sıra ve sıranın üzerine bir minder koyan Personel, dersi kulaklıkla dinler ve defterlerine notlar alır.

“OKUMANIN YAŞI YOK”

Uzun süredir Selim ilçesine bağlı Çavlak köyünde yaşadığını belirten Personel, liseden mezun olduktan sonra 65 yaşında üniversite sınavını kazanarak Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü okumaya başladığını söyledi.

68 yaşında 3. sınıf öğrencisi olduğunu söyleyen Ayşen Personel, “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okumayı çok istiyordum. Sınavdan aldığım puanla bu bölüme girmeyi başardım. bu yaşta her şey, okumanın yaşı yok.”Hayat bir şekilde devam ediyor.” demek bence uygunsuz bir kelime.

“HEDEFİM KÜÇÜK YAŞTA EVLENEN KIZLARIMIZA ÖRNEK OLMAK”

Elbette hayat bir şekilde devam ediyor ama biz cumhuriyet kadınları her zaman kural tanımadan eğitimimize devam etmek isteriz ve bunun için çaba sarf ettim. Amacım kırsalda küçük yaşta evlenen kızlarımıza örnek olmak. Birçok kızımızı açık liselere yazdırdım. Ülkemizin daha ileriye gidebilmesi için genç ve dinamik zihinlerin özellikle kız çocuklarının okuması gerektiğine inanıyorum.

‘Ayşen teyze korkmuyor musun’ diyeceksiniz. Hayat bana pes etmemeyi öğretti. Vazgeçmek, yorulmak, çabalamaktan vazgeçmek ilkelerime aykırıdır. Artık okulumu bitirmek istiyorum. Diplomamı almak istiyorum. Bundan sonraki hedefleriniz için bir şey yapamasam da rol model olmaya devam edeceğim.

“EĞİTİM İNSANLARI ZARAR GÖRMEZ”

Bir de köy kadınlarına, okumak isteyenlere tavsiyelerim var. Hatta şu anda birden fazla gencimiz okuyor. Ama küçük yaşta okulu bırakanlar var. Ben o kız ve erkeklere rol model oluyorum ve onlara yine açık liseden devam ediyorum. Liseyi bitirip üniversiteye başlayanlar var. Halen açık liseye devam edenler var. şeklinde eğitimlerine devam etmekteyim.

Yani eğitimli insan israf etmez. Eğitim derken lütfen insanlarımızı cahillikle suçlamayalım. Cahillik çok farklı bir şey. Dedelerimiz, ninelerimiz bir defadan fazla okumazlardı ama cahil de değillerdi. Cehalet eğitimle karıştırılmamalıdır. İkisi farklı şeyler.

“Sıraları boşuna işgal etmemeli”

Devlet bana bu imkanı verdi ve okula başladım. Okula başladığımdan beri sınıf birincisi olmasam da ilk üçe girmek isterdim ve öyleyim. Akademisyenlerimiz bize neden öğretiyor? Bize öğretmek için dersler veriyorlar. 65-68 yaş arası değerli değil, boşu boşuna sıra işgal etmemeli ve öğrenmeliyiz diye düşünüyorum.

“YÜKSEK LİSANS MEZUNUNU 71 YAŞINDA BİTİRECEĞİM”

En zor koşullarda bile eğitimime devam ediyorum. Küreselleşen dünyada yer almak istiyorum ve eğitimime devam ettikçe yeni dünya şartlarını çok daha iyi anlayacağımı düşünüyorum. Ben de Türkiyem için güzel bir gelecek düşünüyorum. Gençlerimize bu güzel gelecekten fayda sağlamak için karınca karaya, dilim dönerken onlara rol model olmak için bildiklerimi anlatmaya çalışıyorum.

Gelecek yıl üniversiteden mezun oluyorum. 69 yaşında mezun olacağım. 71 yaşında olsam yüksek lisansımı bitirmiş olacağım ve şimdi doktora falan dediğim gibi devam edeceğim. Çünkü ölümü beklemeye gerek yok. Ölüm gelince de geleceğini söylemez. Bir anda gelir. O zaman oturup ölümü beklemek yerine nereden ve ne zaman geleceği belli olmayan ölüme koşmak gerekir. yaşamayı seviyorum Memnuniyetle yürümeyi seviyorsanız aslında 40 yaşında, hayattan bıkmış insanlara örnek oluyorsunuz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu