Ekonomi

Altında zayıf dolar etkisi

Altın, zayıflayan doların metali desteklemesiyle yükselirken üst seviye bir Fed yetkilisinden daha fazla faiz artışı yapılacağı iletisi geldi.

ABD Merkez Bankası’nın bu yılki agresif mali sıkılaştırması dolar ve tahvil getirilerinin yükselmesine neden olurken altın Mart doruğundan yüzde 15 gerilemişti. Pahalı metal dolar üzerinden fiyatlandırıldığı ve faiz getirisi olmaması nedeniyle dolar ve kurlarla negatif bir korelasyona sahip olma eğilimi taşıyor.

Altın, Pazartesi günü Çin’de Kovid durumuna ait durumun kötüleşeceğine dair kaygılar sonrası doların yükselmesiyle kıymet kaybetmişti. Ülkede yaşanan şiddetli protestolar, yetkililerin Pazartesi günü başşehir ve öbür büyük kentlerde ağır bir polis varlığı konuşlandırmasıyla dağılmıştı.

Yatırımcılar, Fed’in yakında nakdî sıkılaştırma patikasını gevşeteceğine dair işaretleri takip etmek için tarım dışı istihdam ve işsizlik de dahil olmak üzere bu hafta gelecek ekonomik bilgileri izleyecek. Pazartesi günü, New York Fed Lideri John Williams faiz oranlarının daha fazla artırılması ve gelecek yıla kadar yüksek kalması gerektiğini fakat 2024’te düşürülebileceğini söyledi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam geçtiği bir notta, “Altın şu anda yılın ilk yarısında önemli bir destek seviyesi olan 1.780 dolar direnci ile Eylül ve Ekim’de büyük bir direnç seviyesi olan 1.730 dolar desteği arasındaki potansiyel yeni aralığın ortasında duruyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu