Sağlık

Alzheimer Genellikle 65 Yaşından Sonra, Demans Daha Genç Yaşlarda Görülür

Alzheimer’ın erken teşhisi mümkün

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Gökçen Hatipoğlu, Alzheimer’ın erken dönemde unutkanlıktan depresyona, kafa karışıklığından yer ve yöne, muhakeme gücünün zayıflamasına kadar farklı belirtileri hakkında bilgi verdi.

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Gökçen Hatipoğlu, Alzheimer’ın giderek yaygınlaşan bir hastalık olduğunu ve bu nedenle günlük dilimize geçtiğini belirterek, dünyada 47 milyon kişinin bu hastalıkla yaşadığını belirterek, hastalığın görülme sıklığı hakkında bilgi verdi. ve erken dönemde görülen diğer hastalıklardan ayırt edici belirtileridir.

Alzheimer’ın zamanla beynin bazı bölgelerinin kademeli olarak hasar görmesi sonucu başta hafıza olmak üzere tüm zihinsel faaliyetlerde, günlük işlevlerde ve davranışlarda bozulma ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirten Dr. Gökçen Hatipoğlu, yaşlanmayla birlikte beynin dünyada daha fazla insan bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalacak ve şunları söyledi:

“Dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var. Alzheimer, yaşlılarda sık görülen bir hastalıktır. Araştırmalar gelecekte yaşlı nüfusun artacağını gösteriyor. Bu artış Alzheimer’ın da artması anlamına geliyor. tahminler; Dünyada bu sayının 2030’da 76 milyonu, 2050’de ise 135 milyonu geçeceğini söylüyor. Türkiye’de 300.000 Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin yaşlandığı düşünüldüğünde, bu sayı yaşlı nüfusla birlikte artacaktır.

“Her unutkanlık Alzheimer değildir”

Alzheimer’ın toplumda en bilinen semptomunun unutkanlık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Gökçen Hatipoğlu, unutkanlığın her zaman Alzheimer’a işaret etmediğini belirtti. Unutkanlığın pek çok nedene bağlı olarak görülebildiğine değinerek, şunları kaydetti:

“Vitamin eksikliği, tiroid fonksiyon bozukluğu, depresyon, uyku bozuklukları gibi sorunlar, adeta bir Alzheimer gelişmiş gibi unutkanlığa neden olabilir. Unutma şikayeti olan ve Alzheimer olup olmadığı konusunda endişe duyan kişilerin öncelikle diğer nedenlerin araştırıldığı bir kontrolden geçmesi gerekir. Unutkanlığın nedenleri araştırılır ve herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa bunama veya Alzheimer olup olmadığı kontrol edilmelidir.

“Demans genç yaşta da ortaya çıkabilir”

Demans ve Alzheimer’ın diğer iki hastalık olduğuna dikkati çeken Dr. Gökçen Hatipoğlu, bu iki hastalığın ortak belirtilerinden birinin unutkanlık olduğunu belirterek, “Bu iki hastalıkta hastanın yaşının önemli olduğu bilinmelidir. Alzheimer yaşlılık hastalığıdır. 60-65 yaşından sonra görmeyi bekliyoruz ama bunama dediğimiz bunama genel bir tanı. Bazı durumlarda genç yaşta demansı görebiliyoruz” dedi.

“Alzheimer’ın erken belirtileri var!”

Alzheimer’ı diğer hastalıklardan ayırt edebilmek için erken belirtilerini bilmek gerektiğini belirten Dr. Gökçen Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alzheimer’da erken 10 belirti diyebileceğimiz 10 şeyi sıralayabilirim: Öncelikle hastada hafıza kaybı var. Defalarca kesin şeyler istiyor, koyduğu eşyaların yerini bulamıyor. İkincisi, planlama ve problem çözmede bir kayıptan muzdariptir. Bunu örneğin her zaman yaptığı yemeği yapmamak, her zaman ödediği faturayı ödeyememek ve para hesabını karıştırmak olarak düşünebilirsiniz. Günlük hayattan geri çekilme, daha edilgen olma, zaman ve mekânı karıştırma da semptomlar olarak kabul edilir. Diğer bir konu ise görsel hafızanın bozulması veya yön kaybı nedeniyle gördüklerini birbirinden ayırt edememesi olarak görülebilir. Bunun dışında muhakeme yeteneğindeki bozulmaya bağlı olarak karar verme sisteminde bozulmalar meydana gelebilir. İş veya sosyal hayata devam edememe, arkadaşlarla yapılan faaliyetlerden veya günlük hobilerden kaçınma olabilir. Ve tüm bunlardan daha önce belirti vermeye başladığını düşündüğümüz duygusal durum bozukluğu. Alzheimer ayrıca bir depresyon ve korku şeklinde de başlayabilir. Bunları genel olarak erken bulgular olarak sayabiliriz.”

Alzheimer şüphesi olan durumlarda hastanın mutlaka bir nörolog tarafından izlenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Gökçen Hatipoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada bazı genel tarama testlerimiz var. Unutkanlığı olan hastalarda diğer nedenleri dışladıktan sonra bu tarama testleri ile unutkanlığın başlayıp başlamadığını ve Alzheimer hastalığı olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Bunun için bir nöroloğa başvurabilirler.” söz konusu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu