Haber

Biden: Ukrayna Rusya için asla bir zafer olmayacak

ABD Lideri Joe Biden, Ukrayna’ya yaptığı sürpriz ziyaretin ardından geldiği Polonya’daki Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 1. yıl dönümüne sayılı günler kala savaşla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkent Varşova’daki Kraliyet Kalesi’nin bahçesinde kurulan sahnede ilk konuşmayı Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda yaptı.

“Yaşasın Polonya’nın ABD ile ittifakı”

Duda, Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmek zorunda kalacağını belirterek, savaşı Ukrayna’nın kazanması gerektiğini vurguladı. Avrupa ve NATO ülkelerinin tüm liderlerini Ukrayna’ya destek vermeye çağıran Duda, şunları kaydetti:

“Rus işgali başladığında herkes Ukrayna’nın 72 saate, üç güne düşeceğini düşünüyordu. Yaşasın özgür Ukrayna. Yaşasın Polonya’nın ABD ile ittifakı, yaşasın NATO, yaşasın özgür dünya, yaşasın Polonya. dayanışma, özgürlük yoktur.”

“Bir yıl önce dünya Kiev’in düşüşüne hazırlanıyordu”

Duda’nın ardından kürsüye çıkan Biden, konuşmasının başında Polonya’yı büyük bir müttefik olarak nitelendirerek, Devlet Başkanı Duda’ya misafirperverlikleri için teşekkür etti.

Biden, bir yıl önce Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Ukrayna’ya kanlı saldırısına başladı” 75 yılı aşkın süredir barışın mihenk taşı olan küresel ilkelerin riske atıldığını hatırlattı. Biden, “Bir yıl önce, dünya Kiev’in düşüşüne hazırlanıyordu. Kiev’den yeni geldim ve Kiev’in güçlü olduğunu söyleyebilirim”söz konusu.

“Demokrasi için ayağa kalkıyoruz”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle dünyadaki tüm demokrasilerin sınandığını belirten Biden, karşılaştıkları sorunun karşılık mı verecekler yoksa başka tarafa mı bakacaklar olduğunu belirterek, dünyanın buna tepki verdiğini ve kendilerinin de göz yummayacaklarını açıkladı. “Demokrasi için ayağa kalktık”Biden, “Demokrasi Putin için çok güçlüydü” dedi.

Putin’in Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya kattığını anlatan Biden, NATO’nun “Her zamankinden daha birleşik”olduğunu bildirdi.

Biden, Putin’in NATO’nun dağılacağını ve bölüneceğini düşündüğünü söyledi:

“Bunun yerine, NATO her zamankinden daha birleşmiş durumda. Enerjiyi silahlandırabileceğini, Avrupa’nın kararlılığını kırabileceğini ve bunun yerine Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sona erdirebileceğini düşündü.”

Biden, “Kendisi gibi otokratların ve demokrasi liderlerinin sert olduğunu düşündü. Sonra Amerikalıların demir iradesiyle yüz yüze geldi.”Kendi sözleriyle, dünyadaki demokrasinin zayıflamadığını, güçlendiğini ve dünyadaki otokratların zayıfladığını belirtti.

“Ukrayna halkının vatan sevgisi galip gelecek”

Biden, NATO’nun arzusunun Putin’in başarısız olması olduğunu söyledi.

“Putin artık koalisyonumuzun gücünden şüphe duymuyor ama hâlâ inancımızdan şüphe ediyor”söz konusu.

Biden sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiç şüpheniz olmasın. Ukrayna’ya desteğimiz sarsılmayacak, NATO bölünmeyecek ve yorulmayacaktır. Başkan Putin’in toprak ve güç hırsı sona erecek ve Ukrayna halkının vatan sevgisi galip gelecektir.”

“Ukrayna Rusya için asla bir zafer olmayacak”

Otokratlara karşı çıkılması gerektiğini söyleyen Biden, sadece otokratlara karşı çıkılması gerektiğini söyledi. “HAYIR”Sözünü anladığını vurguladı.

Vahşetin özgür iradeyi asla ezemeyeceğini belirten Biden, şunları söyledi: “Ukrayna asla Rusya için bir zafer olmayacak, asla”terimleri kullandı.

Özgür insanların çaresizlik ve karanlık bir dünyada yaşamayı reddettiklerini anlatan Biden, şöyle konuştu: “Rusya utanmadan insanlığa karşı suç işliyor”söz konusu.

Rusya’nın tüm çabalarına rağmen, Ukrayna hala “bağımsız ve özgür”Biden hatırlattı “Herson’dan Kharkov’a Ukraynalı savaşçılar topraklarını geri aldı”söz konusu.

Batı’nın Rusya’ya saldırmayı planlamadığını ve savaşın asla bir zorunluluk olmadığını belirten Biden, Putin’in bu savaşı seçtiğini ve kolayca bitirebileceğini anlattı.

“Putin bu savaşı seçti”

Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyi bırakması durumunda savaşın sona ereceğini ancak Ukrayna’nın kendini savunmayı bırakması halinde bunun Ukrayna’nın sonunun olacağını ve bu nedenle Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinden destek almaya devam ettiğini belirtti.

Rusya halkına seslenen Biden, şunları söyledi: “ABD ve Avrupa ülkeleri Rusya’yı kontrol etmeye veya yok etmeye çalışmıyor. Batı, Putin’in bugün söylediği gibi Rusya’ya saldırmayı planlamıyordu. Bu savaş asla bir zorunluluk değildir. Bu bir trajedi. Lider Putin bu savaşı seçti”söz konusu.

Biden, Putin’in Ukrayna’nın Karadeniz’deki tahıl ihracatını engelleyerek dünyayı aç bırakmaya çalıştığını belirtti. “küresel gıda tedarikini desteklemek”

Biden, ABD’nin NATO’ya olan bağlılığını yineledi. “Birine saldıran herkese saldırmış olur. Kutsal bir yemindir.”Koalisyonun sadece ulusları savunmak ve Ukrayna’yı korumakla ilgili olmadığını, aynı zamanda dünya çapında refah, barış ve saygı inşa etmekle ilgili olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu