Haber

CHP’li Ömer Fethi Gürer: “‘Gebe İneğimi Yem Parası İçin Kesime Verdim’ Diyen Süt İnekçiliği Yapanların Feryatlarını Bakanlık Duymuyor Mu?”

Hayvan hastalıklarının artma riskine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilaç ve aşı erişimi sıkıntılarını gündeme taşıdı. Hayvan sıhhati için gerekli olan hizmetlerdeki maliyet artışının hayvancılığı olumsuz etkilediğini, ilaç satış bayiliği de yapan veteriner tabiple görüşen Gürer, son devirde hayvan tedavi gayeli kullanılan ilaç ve vitaminlerde çok fiyat artışının risk yarattığını söyledi. Kurallı kesim olarak bilinen veteriner onaylı sıhhat sorunu yaşayan hayvan kesiti yanında buzağı vefatları ve hayvan hastalıklarının önüne geçilemediği için Türkiye’de ciddi anlamda hayvan kaybı olduğunu belirtti.  Gürer, “‘Gebe ineğimi yem parası için bölüme verdim’ diyen süt inekçiliği yapanların feryatlarını bakanlık duymuyor mu” dedi.

Niğde’de farklı köy ve kasabalarda küçük aile tipi işletmelerde besici ve süt inekçiliği yapanlarla ve veteriner doktorlarla görüşme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dalda yaşanan problemleri dinledi. Gürer’e, veterinerlik hizmetleri konusunda yaşanan problemleri anlatan veteriner doktor Mustafa Altan, geçen sene 60 liraya gelen antibiyotikleri bu yıl 120-150 lira ortasında değişen fiyatlara alabildiklerini, ödeme durumuna nazaran antibiyotiklerin yetiştiriciye 200 liraya sıkıntı satılabildiğini belirtti. Dükkan kirası, elektrik ve ulaşım masrafları artışı dikkate alındığında sattıkları eseri birebir fiyatla yerine koyamadıklarını söz etti.

Hayvan hastalıklarında kullanılan ilaçların ise geçen yıla nazaran 3-4 kat artığına değinen veteriner doktor Mustafa Altan, döviz kurlarındaki artışın, hayvan hastalıklarında kullanılan ilaçlarda ve aşılarda fiyat artışına neden olduğunu belirtti.

“HASTALANAN HAYVAN VETERİNER HEKİME DEĞİL KESİMHANEYE GİDİYOR”

Veterinerlik hizmetleri, aşı ve ilaçlardaki fiyat artışının yetiştiriciyi hayvanlarına bakamaz duruma getirdiğini belirten Altan, “Eskiden en küçük bir hastalık belirtisinde bile yetiştiriciler hayvanlarını veteriner hekime gösteriyordu, ilaç ve aşı yaptırıyordu. Ancak fiyat artışları nedeniyle hayvanını veteriner hekime getirmeyen besici, yetiştirici, direk kesime gönderiyor. Bu durum da hayvan varlığı sayısında ciddi daralmaya neden oluyor. Son yıllarda hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan varlığında ciddi azalma olduğu bilinen bir gerçektir” dedi.

Gürer ise hayvancılıkta en değerli masraf kalemlerinden birinin yem olduğunu lakin veterinerlik hizmetleri, ahır sarfiyatları, hayvan hastalıklarında kullanılan ilaçlar ve aşılardaki fiyat artışının da hayvan yetiştiricilerinin en kıymetli şikayetleri ortasına girdiğini anlattı.

“HAYVAN HASTALIKLARI ARTIYOR”

Hayvan hastalıklarının ve ishalden kaynaklanan buzağı ölümlerinin giderek arttığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık yapanların geliri azaldığı için hayvanına yapması gereken harcamaları yapamıyor. Dönem içinde aşısını yaptırıp ilacını vermesi gerekiyor ama fiyat artışları nedeniyle olabildiğince giderini kısıyor. Ahır ve hayvan  bakımı, ilaç ve aşı yaptıramadığı için, buzağıyı antibiyotikle destekleyemediği için hayvan hastalıkları yaygınlaşıyor ve buzağı ölümleri artıyor” dedi.

BUZAĞI VEFATLARINA TEDBİR ALINMADAN HAYVANCILIĞIN PROBLEMLERİ ÇÖZÜLEMEZ

Yönetmeliğe nazaran hayvanlara yapılan aşıların fiyatsız olması gerektiğini lakin yetiştiricilerin hayvan aşılarını fiyatla yaptırdıklarını aktaran Gürer, “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri de hayvan hastalıkları ve buzağı ölümleridir. Türkiye bu sorunları çözemez ise hayvan varlığındaki azalma devam eder. 18 milyona yakın büyükbaş hayvanımız vardı. Hayvanların kesime gönderilmesiyle hayvan varlığında ciddi azalma oldu. Bu nedenle, Türkiye yeniden ithalata yönelmek zorunda kalan duruma doğru hızla ilerliyor” sözlerini kullandı.

Gürer, zoonotik hastalıklarda hayvandan beşere bulaşma riskine de dikkat çekerek, “Hayvancılık yapanlar çok güç durumda. Gelir sarfiyat istikrarı aleyhte bozulmuş, bilhassa kırsalda küçük aile tipi işletmeler ayakta kalmaya çalışıyor. Çok sayıda ahırda hayvan yok. Yem fiyatlarındaki çok artış besiciyi içinden çıkılmaz hale getirdi. Hayvan refahını sağlayacak bakım sağlanamıyor. Sonuçta da hayvan kesite gidiyor. Bu nedenle kesim çok olunca hayvan sayısı azalıyor. Hayvancılığın girdi maliyeti düşürülmezse bugün bölüme giden hayvan varlığındaki artış ile et fiyatı istikrarlı giderken sayısal azalma ile et fiyatı da patlar. Yem ve ilaç üzere iki değerli masraf için iktidar tedbir almalıdır. Et fiyatları hayvan varlığı azaldıkça artar. Yurt dışından gelen hayvan sayısı da yükselir. Döviz kaybı yanında ülke varlıkları yabancı ülke besicilerine akar. Daha yol yakınken besici, üretici için acil dayanaklar sağlanıp sorun olan yem ve ilaç üzere alanlarda müdahaleci olunmalıdır. ‘Besleyemediğim için buzağım öldü’ diyen besiciden ‘Gebe ineğimi yem parası için kesime verdim’ diyen süt inekçiliği yapanların feryatlarını bakanlık duymuyor mu? Bu gidiş uygun gidiş değil” dedi.

Gürer, hayvan yetiştiricilerinin hayvanların bakımlarını yaptıramadığı ve ilaçlarını verip aşılarını yaptıramadığı üzere kendilerinin tarım BAĞ-KUR’u sigortalarını yaptırmakta zorlandığını da söz kelamlarına ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu