Haber

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi politikalarına İzmir ve çevre illerden tepkiler

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki politikaları İzmir, Manisa, Denizli, Aydın ve Uşak’ta düzenlenen basın açıklamalarıyla protesto edildi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı temsilcileri Cuma namazının ardından İzmir Konak Camii önünde bir araya geldi.

Grup üyeleri adına açıklama yapan Genç İHH İzmir Başkanı Muhammed Üneys Demirel, 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur’un toplama kamplarında özgürlüklerinden yoksun bırakılarak personel kölesi haline getirildiğini belirtti.

Uygur bölgesinde din eğitimi ve öğretiminin yasak olduğunu öne süren Demirel, şunları kaydetti:

“Uygurların Çin zulmünü, özellikle de kadınların maruz kaldığı işkenceleri duyurma mücadelesinde yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Dün olduğu gibi bugün de yarın da her türlü hak ihlaline karşı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. … Mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz.”

gıyabi cenaze namazı

Manisa’da Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de çıkan yangında hayatını kaybedenler için Manisa Sivil Dayanışma Platformu (MASİDAP) üyelerinin katılımıyla Hatuniye Camii’nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Namazın ardından basın açıklaması yapan Manisa İHH Genel Başkan Yardımcısı Agah Kılıç, Çin Komünist Partisi tarafından Müslümanlara zulmedildiğini, ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilinçlendirme çağrısı yaptıklarını söyledi.

Bölgede en temel insan haklarının ihlal edildiğini, Çin’in Uygur toplumunu kültürel kimliklerinden ve dini inançlarından koparmayı amaçladığını kaydeden Kılıç, Kovid-19 karantinaları ve son dönemde yaşananlarla birlikte bölgedeki ihlallerin devam ettiğini söyledi. trajik yangın felaketi zulmün seviyesini gösterir.

Uşak Kardeşlik ve Dayanışma Platformu üyeleri, cuma namazının ardından Çakaloz Camii bahçesindeki meydana geldi.

Burada toplum adına basın açıklamasını okuyan Halil Can, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yönelik politikalarının giderek soykırıma yol açtığını savundu.

Ulusal ve uluslararası kamuoyunu duyarlılığa davet eden Can, Dünya Sağlık Örgütü ve bağımsız sağlık kuruluşlarının bölgedeki kamplara gitmesi gerektiğini, uluslararası kamuoyunun da bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Denizli’de Delikliçınar Yeni Camii ve Aydın’ın Efeler ilçesindeki Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlenen programlarla Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin politikaları da protesto edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu