Ekonomi

DİSK: Asgari ücret 13 bin 200 lira olmalı

Türkiye Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu, DİSK-AR’ın Beşiktaş’taki konfederasyon merkezinde hazırladığı bilgileri gazetecilerle paylaştı.

Asgari fiyatın ortalama fiyat olduğunun unutulmamasını isteyen Çerkezoğlu, “Hem yüksek enflasyon, hem yoksulluk sınırı, hem gıda fiyatlarındaki artış hem de ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücretin en az 13 olması gerekiyor. bin 200 lira.”

Çerkezoğlu, yüksek enflasyon karşısında işçi, kamu çalışanı ve emeklilerin gelirlerinin hızla erimeye devam ettiğini belirterek, “Yüksek enflasyon dağılımı ve gelir dağılımını da olumsuz etkiliyor” dedi.

Avrupa ülkelerinde taban ücretle çalışan ortalama çalışan sayısının yüzde 4 civarında olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu belirten Çerkezoğlu, maaşlarda ciddi iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Çerkezoğlu, emeklilerin maaşlarına da zam yapılması gerektiğini belirterek, “2008’de çıkarılan 5510 sayılı Kanun’dan önce taban fiyatın altındaki emekli maaşları söz konusu değildi. Bugün en düşük emekli maaşı 3 bine tamamlandı. Temeli Hazine tarafından karşılanan 500 lira. En düşük emekli maaşı taban fiyattır ve tüm emekli maaşları aynı oranda artırılmalıdır” dedi.

Çerkezoğlu, asgari fiyatın belirlenmesinde uluslararası standartlara uyulması gerektiğini, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) oranının da dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu