Haber

EYT Resmi Gazete’de yayınlandı mı, yürürlüğe girdi mi? 3 Mart 2023 Resmi Gazete kararları

İlk gündem maddesi olan EYT, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle çalışmalarına 3 haftalık süre veren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışıyla görüşüldü. TBMM’den geçen yönetmeliğin ne zaman yürürlüğe gireceği merak ediliyor. Peki, EYT Resmi Gazete’de yayınlandı mı, yürürlüğe girdi mi? 3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete kararlarında EYT var mı? Detaylar burada…

EYT RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI MI?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Emeklilik Yaşı Olanlara (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilgili kanunlara göre Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa süreksiz unsur eklenerek aylık talebinde bulunanlar, diğer hükümleri taşımaları halinde yaşlılık veya emeklilik aylığından yararlanabileceklerdir. Söz konusu kararlarda yaştan daha

HİÇBİR HAK İADE EDİLMEZ

Geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talebinde bulunulmayacaktır. İlk defa emekli veya emekli aylığı bağlananlar ile yaşlılık veya emeklilik talebi nedeniyle kendilerine işten ayrılma ihbarnamesi verilenlerin 30 gün içinde son özel sektör işyerinde sosyal güvenlik primine tabi olarak çalışmaya başlamaları halinde, işten ayrılma tarihini takip eden günlerde, işe giriş tarihinden itibaren sosyal güvenlik esası uygulanacaktır. Patron priminin 5 puanını vuran bedel Hazine tarafından karşılanacak. Sosyal güvenlik taban primi işveren hissesi indiriminden yararlanan sigortalının işten ayrılması durumunda bu indirimden bir daha yararlanılamaz.

İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİYLE İLGİLİ YÖNETMELİKLER KALDIRILACAK

Kamu kurum ve kuruluşlarında, il özel idarelerinde ve belediyelerde ve bunların bağlı ortaklıklarında ve üyesi oldukları mahalli idare birliklerinde işe alınan işçiler, birlikte veya il özel idarelerinin sermayesinin yarısından fazlasına sahip şirketlerde personel statüsüne geçenler, belediyeler ve bağlı kuruluşları; Aylık, yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanmaları halinde, istihdam edildikleri kamu kurum ve kuruluşları veya şirketler tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacaktır.

NASIL BAŞVURULUR?

Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte emekli olmak isteyenler için başvuru süreci başladı. Buna göre emekli olmak isteyenler e-Devlet üzerinden ya da sosyal güvenlik merkezlerine başvurabilecek. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalılığı başlayan kişiler, EYT yönetmeliği ile emekliliğe hak kazanacak. Şartları sağlayanlar SGK ve e-Devlet’ten süre sınırlaması olmaksızın başvuru yapabilecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik dilekçesi verecek.

Çalışmayanlar ise ancak emeklilik başvurusu yaparak süreçlerine başlayabilecek.

Çalışan EYT üyeleri için birkaç aşamalı bir başvuru süreci olacak.

Emeklilik başvurusu yapmak isteyen EYT’li çalışanlara öncelikle iş yerlerinden çıkış belgesi verilecek.

Bu belge ile emeklilik başvurusu yapacaklar.

Ardından emeklilik kararının ardından tüm EYT’liler ve emekliler diledikleri işyerinde çalışabilecek.

Çalışan emeklilerin maaşlarında rastgele bir kesinti olmayacak.

Emekli olduktan sonra bir kamu kurumunda çalışanların aylıkları kesilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu