Haber

Filistinli yetkili: “İsrail güçleri 2000’den beri 26 çocuğu canlı kalkan olarak kullandı”

Merkezi İsviçre’de bulunan Dünya Çocukları Savunma Hareketi’nin Filistin Şubesi Direktörü Ayid Abu Kitaysh, İsrail’in 2000 yılından bu yana Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da 26 çocuğu canlı kalkan olarak kullandığını belirtti.

İsrail güçlerinin İsrail’in güneyindeki Eriha kentindeki Akabet-ü Jabr Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında kucağındaki Said Muhammed Hüsni Shilon (18) ve Ahmed Nasser Shilon’un (2) canlı kalkan olarak kullanılması. Batı Şeria’nın dün işgal edilmesi tepkilere neden oldu.

Filistin haber ajansı WAFA’ya konuşan Ebu Kitaysh, İsrail’in Filistin halkına karşı işlediği bu suçları tüm dünyanın görebilmesi için bu olayın küresel ölçekte gündeme getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Uluslararası hukukun bunu (canlı kalkan) bir savaş suçu olarak gördüğünü ve hatta İsrail Yüksek Mahkemesi’nin bunu 2004 yılında yasakladığını hatırlatan Ebu Kitaysh, 2000 yılından bu yana 26 çocuğun canlı kalkan olarak kullandığını söyledi.

Abu Qtaysh, İsrail’in canlı kalkan kullanımını yasaklamış olmasına rağmen bu ihlalin devam ettiğini ve bunun alınan kararın şeklini koruduğunu gösterdiğini belirtti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Filistin topraklarındaki insan hakları özel raportörü Francesca Albanese, Katar merkezli Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada, İsrail güçleri arasında canlı kalkan kullanımının yaygın bir uygulama olduğunu söyledi.

Albanese, İsrail güçlerinin Akabet al-Jabr baskınında canlı kalkan kullandığını araştıracağını da sözlerine ekledi.

İsrail ordusu güçleri ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Shin-Bet (Shabak), 1 Mart’ta Akabet-ü Jabr Mülteci Kampı’ndaki bir eve baskın düzenledi. Baskında gerçek kurşunlarla ağır yaralanan 22 yaşındaki Mahmud Cemal Hasan Hamedan hayatını kaybetti.

Baskında İsrail güçlerinin, kucağında Nasır Şilon ile birlikte yaklaşık bir saat boyunca Hüsni Şilon’u canlı kalkan olarak kullandığı kameralardan görüldü.

Batı Şeria’da tansiyon tırmanıyor

Bir Yahudi yerleşimci, 27 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria şehri Jericho’daki yasadışı Yahudi yerleşim yeri Beit HaArava yakınlarında düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldü.

İsrail güçlerinin 22 Şubat’ta birçok noktadan Nablus’a düzenlediği baskın, bölgede gerilimi bir kez daha tırmandırmıştı. İsrail ordusunun düzenlediği baskında 11 Filistinli hayatını kaybetti, yüzlercesi de yaralandı.

26 Şubat’ta, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Huwwara kasabasında silahlı bir saldırıda iki Yahudi yerleşimci öldürüldü.

Aynı günün akşamı, İsrail ordusunun gözetiminde Huwwara kasabasına gelen yüzlerce Yahudi yerleşimci, Filistinlilere karşı “toplu intikam” saldırıları başlattı.

Yerleşimciler kasabadaki düzinelerce ev ve arabayı ateşe vermiş, Filistinlilere saldırmış ve gece boyunca evlerini taşlamıştı. Yahudi yerleşimcilerin Zatara köyüne düzenlediği saldırı sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, olaylarda çok sayıda kişi yaralandı.

Art arda gelişen saldırıların ardından Eriha kentinde silahlı saldırı düzenlendi ve İsrail ordusu, kaçan saldırganları yakalamak için Eriha’yı kuşatma altına aldığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu