Ekonomi

İngiltere inşaat sektörü faiz indirimi umutlarından iyimser

LONDRA – İngiltere inşaat sektörü, faiz indirimi beklentisiyle 2023’ün sonuna doğru reel güvende hafif bir artış gördü. Kraliyet Yeminli Sörveyörler Enstitüsü (RICS), genel iş yükü ölçümünün önceki %6’dan %12’ye yükselmesiyle önümüzdeki yıl için daha iyi bir görünüm bildirdi.

Ankete katılanlar, inşaat faaliyetlerinde Aralık ayına kadar olan üç ayda bir düşüş olduğunu ancak düşüşün boyutunun önceki çeyreğe göre daha az olduğunu belirtti. Net %8’lik bir kesim faaliyette bir düşüş bildirdi; bu oran önceki üç ayda düşüş bildiren %10’dan daha küçüktü.

Sektördeki algı İngiltere Merkez Bankası’nın 2024’te faiz indirimine gidebileceği inancından etkilendi. Bu durum geleceğe yönelik büyüme beklentilerini güçlendirdi. Buna karşılık, İngiltere inşaat sektörü 2023’ün sonunda durgun kaldı.

RICS, inşaat sektörünün farklı alanlarında performansta belirgin bir fark olduğunu vurguladı. Konut inşaatları küçülmeye devam ederken altyapı projelerinde büyüme yaşandı.

Birleşik Krallık konut piyasası, İngiltere Merkez Bankası’nın yaptığı bir dizi faiz artırımı ve 2022’nin sonlarındaki “mini bütçe” krizinin ekonomik etkisi sonrasında yavaş yavaş toparlandı. Ancak, daha düşük ipotek oranları ihtimalinin körüklediği bir iyimserlik ölçüsü var. .

İngiltere Merkez Bankası’nın Perşembe günü faiz oranlarını 15 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25’te tutması bekleniyor ve Aralık 2021’den Ağustos 2023’e kadar art arda 14 artışın ardından faiz oranlarına ilişkin tutumunda potansiyel bir değişikliğin sinyalini verebilir.

2023’ün dördüncü çeyreği sektördeki beceri eksiklikleriyle ilgili zorluklar yaşamaya devam ederken, anket katılımcıları önümüzdeki 12 ayda istihdam artışı bekliyor. RICS’in kıdemli ekonomistlerinden Tarrant Parsons’a göre, bu istihdam artışı beklentisi, yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarının düşürülmesi ihtimalinin de desteklediği, iş yükünde öngörülen bir artışla örtüşüyor.

Son resmi veriler, inşaat üretiminin Kasım ayında %0,2 gibi mütevazı bir düşüş gösterdiğini ortaya koydu; bu durum, bölümün karşı karşıya olduğu zorlukların devam ettiğini yansıtıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

ermenekhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu