Haber

“İslam’a yakışmıyor!” Taliban, dine aykırı olduğu için kısa sakallı erkekleri memurlardan kovmakla tehdit etti

Taliban’ın Afganistan’da iktidara gelmesinden bu yana siyasi ve sosyal kısıtlamalar halk üzerinde etkili oldu. Ülkede özellikle kız çocuklarının eğitimi ve kadınların sosyal hayatları büyük tehlike altında. Taliban’ın zalim gücü bununla sınırlı değil. Aynı zamanda eyalet düzeyinde çalışan erkekleri de sıkı bir şekilde kontrol ediyor. Detaylar içerikte!

Kaynak:https://www.indyturk.com/node/670771/…

2021 yılında Afganistan’ın kontrolünü yeniden ele geçiren Taliban, halka katı kurallar ve yasaklar uygulamaya devam ediyor. Taliban yönetiminin ülkedeki kadınların pek çok sosyal hakkını ortadan kaldırdığını dünya haberlerinden biliyorsunuz.

Kadınların ücretsiz eğitiminden mesleki ve günlük yaşamlarına kadar pek çok yasak getirildi. Ancak iktidara geldikleri ilk haftadan itibaren değiştiklerinin ve kadınların eğitim hakkını kısıtlamayacaklarının sözünü vermişlerdi. Tabii bunun bir yalan olduğu ortaya çıktı.

Taliban’ın yasakları ve kısıtlamaları sadece kadınlara yönelik değil. Afgan erkekleri de tabiri caizse Taliban yasaklarından nasibini alıyor. Bunlardan biri de “sakal büyümesi” meselesidir.

Geçtiğimiz günlerde Afganistan’ın kuzeyindeki Sarpul vilayetindeki Taliban Eğitim Dairesi yetkilileri, kısa sakallı 168 öğretmeni kovmakla tehdit etti.

Eyaletin eğitim lideri Rahmani, okul öğretmenlerine ve personeline bir mektup gönderdi. Rahmani mektubunda “168 öğretmen ve çalışanın İslam hukuku ve öğretilerine uymadığını” yazdı.

Mektubunda öğretmenlerin “suçunun sakallarının kısa olması” olduğunu ve “sakal bırakmamaları halinde işten atılacaklarını” da belirtti.

Aslında çeşitli İslami hareketlerde sakal konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazıları sakalın belirli bir miktardan az olmaması gerektiğini savunurken Taliban sakalın tamamen kesilmesine bile karşı çıkıyor.

Bunun nedeni aslında çok basit: Taliban, Afgan erkeklerinin Batı ülkelerinde yaşayan erkeklere benzemesini asla istemiyor.

Taliban, kurduğu Erdemi Teşvik ve Kötülüğü Önleme Bakanlığı ile özellikle kamu sektöründe çalışanların din ve inançlarını sınadığını iddia ediyor. Bu testi geçemeyenler kamu sektöründen ihraç ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu