Ekonomi

İspanya’daki Çiftçiler AB Düzenlemelerini Protesto Etti

İspanya’daki çiftçiler, Avrupa’da bir süredir devam eden protesto dalgasına katılarak, AB mevzuatı kapsamında çıkarılan çeşitli katı düzenlemeleri hedef alarak ülke çapında hareketler düzenledi.

Fransa, Belçika, Hollanda ve İtalya’daki çiftçiler gibi onlar da Avrupa Birliği’nden (AB) tarıma yönelik düzenleyici kısıtlamalar konusunda daha fazla esneklik, AB dışı ülkelerin çalışmaları üzerinde daha sıkı kontroller ve hükümetlerinden daha fazla yardım talep ediyorlar.

Çiftçiler Salı günü İspanya’nın birçok yerinde yolları kapattı.

Çiftçiler, traktörleri ve bayraklarıyla sokaklara çıkarak, “Tarım tarlası ve hayvancılık olmazsa masalar boştur” yazılı pankartlar açtı.

Kuzeydoğuda Katalonya, güneyde Endülüs ve batıda Extremadura’da da protestolar düzenlendi.

Protestoların önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor. Şubat ayının sonunda başkent Madrid’in merkezinde büyük bir gösteri planlanıyor.

Çiftçiler ne istiyor?

Çiftçiler, AB Ortak Tarım Politikası’ndaki bazı düzenlemeler ve yüksek yakıt ve enerji maliyetleri nedeniyle kar elde etmelerinin zorlaştığını söylüyor.

Aranda de Duero’daki protestolara katılan Esteban isimli çiftçi, “Buğday ve arpa üretiminin maliyetleri çok yüksek. Gübre, zirai ilaç ve yakıta para ödemek zorunda kalıyoruz, bu da bizi öldürüyor. Maliyetler çok yüksek.” Ama düşük fiyata satabiliriz.”

Öte yandan Fransa’da protestocu çiftçiler, İspanyol üreticileri AB kurallarına tam olarak uymayarak kendilerini baltalamakla suçluyor.

İspanya ise benzer eleştirileri güney komşusu Fas gibi AB üyesi olmayan ülkelere yöneltiyor; Avrupalı ​​üreticilerle aynı çevre ve sağlık düzenlemelerine tabi olmadıklarını ve ürünleri daha ucuza satabileceklerini savunuyor.

“[AB üyesi olmayan ülkelerden] gelen ürünlerin tabi olmadığı birçok kontrol ve sağlık düzenlemesinden geçmek zorundayız. Biz sadece tarım sektörü için bir gelecek istiyoruz ve bunu şu anda göremiyoruz” diyor Hayvancılık ve tahıl üretimiyle uğraşan Estrella Pérez.

Kuraklık nedeniyle İspanya’da çiftçilerin durumu daha da kötüleşti.

Son aylarda ülkenin birçok yerinde yağış miktarı mevsim normallerinin altında seyrediyor.

İspanya dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisidir ancak üretimdeki düşüş fiyatları yukarı doğru itmektedir.

Geçtiğimiz hafta Katalonya, üç yıldır devam eden kuraklık nedeniyle olağanüstü hal ilan etmişti.

Bir haftadır AB düzenlemelerini ve bürokrasiyi protesto eden İtalyan çiftçiler, bu hafta sonu Roma’da bir araya gelmeyi planlıyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Yeşil Anlaşması’nın çiftçileri orantısız bir şekilde etkileyeceğini söyleyerek onları destekliyor.

Ancak çiftçiler aynı zamanda hükümetin tarım bakanlığına yönelik vergi sübvansiyonlarını sona erdirme planlarından da endişe duyuyor.

Konuyla ilgili Salı günü bir açıklama yapan AB Komitesi Lideri Ursula von der Leyen, “kutuplaşmanın sembolü” olarak nitelendirdiği pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik plandan geri çekilmek istediğini duyurdu.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da bu açıklamaya destek vererek, “Yeşil Anlaşma’yı uygulama kararlılığımızın bir parçası olarak, daha sürdürülebilir bir tarımsal gelecek için çiftçilerimizi yanımızda tutmamız çok önemli.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu