Teknoloji

Kan Gruplarındaki “Rh” İfadesinin Maymunlarla Alâkasını Öğrendiğinizde “Bugün Aydınlandık, Sağolun” Diyeceksiniz

A, B, AB, 0 gibi kan kümelerinin olduğunu çoğumuz biliriz. Tüm bu kan havuzlarının çok gerisinde” Rh”ifadesinin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi?

“Rh” kısaltması köpek ailesinden gelir ” rhesus maymunu “Rh” adından geliyor. Rh isminin maymunlardan geldiğine dair mantıklı bir hikaye var.

Her şey kan kümelerinin keşfiyle başladı.

Kan nakline başlayan tıp dünyası bu mucizevi gelişmede büyük zorluklarla karşılaştı. Bilinmeyen nedenlerle kan nakli yapılan bazı kişiler hayatlarını kaybediyorlardı.Kan naklinin ölümle sonuçlanmasının ardından bilim adamları araştırma yapmaya başladı.

Al yanaklı maymunlar üzerine yapılan araştırmalar bugün milyonlarca hayatı kurtarıyor.

Bu çalışmaları yapan bilim insanları arasında Karl Landsteiner ve Alexander S. Wiener de yer aldı. Başlangıçta çok da önemsenmeyen bu araştırmada Rhesus maymunlarının kanı araştırılıyor. Bu çalışmalar sonucunda Rh faktörü olarak bilinir.Yeni bir keşif yapıldı.

Bu araştırma sonucunda transplantasyon için değerli bir protein daha olduğu anlaşıldı. ” D antijeni” Kan nakli olarak bilinen bu proteinin varlığı veya yokluğu, kan nakillerinin ölümle sonuçlanmaması için hayati önem taşıyordu. Yani kanınızda D antijeni varsa “Rh+” kan kümeniz var ama “Rh-” kan kümeniz yok.

devrekanihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu