Haber

Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı başlıyor

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı, Rusya-Ukrayna savaşı gündemiyle başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 1. yıl dönümüne günler kala düzenlenen konferansa video konferans aracılığıyla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, ülkesini Batı’dan silah sevkiyatı konusunda “hızlı karar almaya” davet etti. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, “Ukrayna’ya gönderebilecek muharebe tanklarına sahip müttefikler bunu ‘şimdi yapmalı’ dedi.

Uluslararası güvenlik politikalarının ele alındığı Münih Güvenlik Konferansı, Münih’teki Bayerischer Hof Otel’de başladı. Bu yıl 59’uncusu düzenlenecek ve 19 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek olan konferansa ABD, Çin ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 100’e yakın ülkeden 40’a yakın devlet ve hükümet lideri, bakan ve güvenlik uzmanı katıldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 1. yıl dönümüne günler kala düzenlenen konferansa Rus yetkililer davet edilmedi. Ana gündemi Rusya-Ukrayna savaşı olan konferans, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmayla başladı. Zelenskiy konuşmasında Batı’dan Ukrayna’ya silah sevkiyatı için vakit kaybetmeme çağrısını yineledi. “Acele etmeliyiz. Hıza, anlaşmalarımızın hızına, teslimatımızın hızına ihtiyacımız var. Rusya’nın potansiyelini sınırlamak için hızla alınacak kararlara ihtiyacımız var. Yüzün alternatifi yok, çünkü hayatın bağlı olduğu şey hızdır.” dedi Zelenskiy. Rus güçlerine karşı mücadele devam ederken “Ukrayna’nın zaferinden başka alternatif olmadığını” söyleyen Zelenskiy, Ukrayna’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in işgalinin son durağı olmayacağının “açık” olduğunu sözlerine ekledi. Zelenskiy, “Gecikme her zaman bir hata olmuştur ve olmaya devam etmektedir.”

Scholz’dan “Tanklarınızı şimdi Ukrayna’ya gönderin” çağrısı

Zelenskiy’in ardından konuşan tankın sahibi Almanya Başbakanı Olaf Scholz, muharebe tankına sahip müttefiklerin bunları “derhal” Ukrayna’ya göndermesi gerektiğini söyledi. Scholz, “Bu tür muharebe tanklarını gönderebilenler, bunu gerçekten şimdi yapmalı” diyerek, ülkelerin bu konuda harekete geçmesi için ağır bir çalışma yürüteceğini vurguladı.

Konferansın gündemi yoğun

Konferansta savaşın yanı sıra NATO’nun geleceği, Dağlık Karabağ, Ortadoğu ve Hint-Pasifik bölgesindeki durum, İran’ın nükleer programı sonrası sağlanacak yardım ve Türkiye’de meydana gelen şiddetli şoklar da ele alınacak. Suriye’de büyük yıkım Dünyanın dört bir yanından yüzlerce siyasetçiyi, önde gelen uluslararası kuruluşların liderlerini, iş dünyası temsilcilerini bir araya getiren konferansa ABD Lider Yardımcısı Kamala Harris, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı önde gelen isimler katıldı. ve bilim çevreleri ile 96 ülkeden uzmanlar Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Dışişleri Komitesi Ofisi Direktörü Wang Yi, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Irak Başbakanı Muhammed el-Sudani, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu. Ukrayna heyetinde Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba’nın yanı sıra yaklaşık 20 Ukraynalı milletvekili yer alıyor. – MÜNİH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu