Haber

Taliban’ın Pakistan’dan TTP’yi silahsızlandırmak için para istediği iddia edildi

Afganistan’daki geçici Taliban yönetiminin, Pakistan Talibanı’nı (TTP) silahsızlandırmak ve örgüt mensuplarını iki ülke sınırlarından çıkarmak için İslamabad yönetiminden para istediği iddia edildi.

Express Tribune gazetesi, Pakistan heyetinin geçen hafta Kabil’e yaptığı ziyarette, Taliban yönetiminin İslamabad’a TTP’yi kontrol etmesi için bir plan teklif ettiğini bildirdi.

Haberde, Taliban yönetiminin planında TTP’nin silahlarını bırakıp iki ülke arasındaki ortadan kaldırmak olduğu ve Kabil’in bu planın maliyetini İslamabad’dan karşılamasını istediği iddia edildi.

Taliban’ın da Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi (ETİM) ile ilgili kaygıları nedeniyle Çin’e benzer bir teklifte bulunduğu iddia edildi.

Rapor, Pakistan’ın Taliban’ın önerisinin işe yarayıp yaramayacağı konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

Ayrıca Afgan Taliban’ın TTP’ye ilk defa silah bırakma fikrini sunduğuna dikkat çekildi.

Afganistan’da 8 ila 12 bin TTP mensubu olduğu tahmin ediliyor ve bu sayı örgüt üyelerinin aile fertleriyle birlikte 30 bine ulaşıyor.

İki ülke arasında tansiyon yüksek.

Taliban’ın iki ülkenin ortasında bazı noktalarda İslamabad’ın sınıra çizdiği çitleri kaldırdığı ve TTP üyelerinin buradan Pakistan’a girerek baskınlar düzenlediği öne sürülüyor.

Ağustos 2021’de Taliban’ın Afganistan’ı kontrol altına almasının İslamabad için önemli bir stratejik başarı olduğu vurgulandı. Ancak son aylarda TTP’nin sınır ötesi saldırıları ve son dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle Pakistan ve Afganistan arasında tansiyon yüksek.

Kabil’e günübirlik gezi

Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Mohammed Asif liderliğinde, Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkanı Korgeneral Nadim Ahmed Anjum’un da aralarında bulunduğu heyet, 22 Şubat’ta Kabil’e bir günlük ziyaret gerçekleştirdi.

Pakistan heyeti, aralarında Taliban’ın süreksiz yönetiminin Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Brother ve Savunma Bakan Yardımcısı Molla Mohammad Yaqub’un da bulunduğu Afgan heyetiyle bir araya geldi.

Terör saldırılarında artış

Pakistan’da, özellikle Hayber Pakhtunkhwa ve Belucistan eyaletlerinde son aylarda terör saldırıları arttı. İslamabad, bu baskınların Afganistan merkezli TTP tarafından planlanıp yönetildiğini belirtiyor. Afganistan ise bu iddiaları reddediyor.

Pakistan’ın Peşaver kentinde 30 Ocak’ta öğle namazı sırasında camiye düzenlenen intihar saldırısında 102 kişi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu