Teknoloji

Yoğun cep telefonu kullanımı sperm sayısını azaltır mı?

Özel içerik

Cep telefonları elektromanyetik radyasyon yaydığı için uzun süreli ve yoğun cep telefonu kullanımının sperm kalitesini etkileme olasılığı konusunda bazı endişeler bulunmaktadır.

Sperm sağlığını korumak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, dengeli beslenmek ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmak için genel önlemler almak önemlidir. Peki ya cep telefonu?

Erkek sperm sayısı son 50 yılda küresel olarak yüzde 50’den fazla düştü ve bu durum araştırmacıları bunun nedenini anlamaya itti.

Yiyecek ve suyumuzdaki kirlilik, PFAS ve diğer potansiyel toksinler, obezite ve kronik hastalıklardaki artış, hatta her zaman mevcut olan cep telefonu sperm sayısını mı düşürüyor?

Cep telefonu ve sperm ilişkisi

Cep telefonlarının rolünü araştıran yeni bir araştırma, telefonlarını günde 20 defadan fazla kullandıklarını söyleyen 18 ila 22 yaşları arasındaki erkeklerin genel sperm sayısının düşük olması riskinin yüzde 21 daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Erkeklerde, bir mililitre menideki sperm sayısını ifade eden “düşük sperm konsantrasyonu” riski de yüzde 30 daha yüksekti.

Araştırmanın olumlu tarafı da var. 13 yıllık araştırma boyunca bilim insanları, telefon teknolojisi geliştikçe sperm sayısı üzerindeki etkinin azalmaya başladığını buldu.

Modern 4G ve 5G sürümleriyle karşılaştırıldığında en büyük etki eski 2G ve 3G telefonlarda görüldü.

Araştırmaya göre spermin şeklinde ve hareketliliğinde yani spermin gideceği yere doğru yüzme yeteneğinde herhangi bir azalma olmadı.

Doğurganlık kliniği ağı Deva Fertility’nin baş bilim sorumlusu Alison Campbell bir açıklamada şunları söyledi:

Sperm sayısı önemli olsa da spermin yüzme yeteneği, sağlıklı, sağlam DNA’ya sahip olması ve doğru şekle sahip olması da en az bir o kadar önemlidir. .
Sperm sağlığını iyileştirmek isteyen erkekler egzersiz yapmalı ancak kasık bölgesi çok ısınmamalı, dengeli beslenmeli, sağlıklı kiloyu korumalı, sigara ve alkolden uzak durmalıdır.

Cep telefonları hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline geldi. Ancak telefonlar düşük seviyeli elektromanyetik alanlar veya RF-EMF yayar.

Araştırmaya göre cep telefonları maksimum güçte dalga yayarsa çevredeki dokuları 0,5 santigrat dereceye kadar ısıtabiliyor. kadar ısınabilir. Telefonların yaydığı bu dalgalar farklı faktörlere bağlıdır.

Kaliforniya Halk Sağlığı Departmanına göre, radyofrekans elektromanyetik alanları iletim sırasında büyük ölçüde azaltılmaktadır.

Ancak bu dalgalar, büyük belgeler indirirken, ses veya video akışı yaparken, telefonunuzun alım gücü bir veya iki çubuğa düştüğünde ve hızlı hareket eden bir otobüs, araba veya trende olduğunuzda en yüksektir.

Bunu kafandan uzak tut

Ajans, telefonun vücuttan ve kafadan uzak tutulmasını (bunun yerine hoparlör veya kulaklık kullanılması) ve telefonların çantada taşınmasını söylüyor.

Yıllardır tartışmalar sürüyor

Fareler üzerinde yapılan araştırmalar, cep telefonlarındakine benzer seviyelerdeki RF-EMF alanlarının erkek doğurganlığını azalttığını ve sperm ölümüne ve testis dokusundaki değişikliklere katkıda bulunduğunu bulmuştur.

Ancak diğer hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda böyle bir etki kanıtlanamamıştır.

Öte yandan spermin oluşumu konusunda insanlarla fareler arasında büyük farklılıklar bulunuyor.

İnsanlarda yapılan gözlemsel çalışmalar, cep telefonunun sık kullanımının sadece sperm canlılığını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda spermin yüzme şeklini de etkilediğini ortaya çıkardı.

Ancak bugüne kadar bu çalışmaların süresi ve kapsamı hep sınırlı olmuştur. Çünkü bilim insanları cep telefonu ve sperm bağlantısı üzerine çalışmalar yaparken sigara ve alkol tüketimi gibi faktörleri hesaba katmadı.

Yeni çalışmaya ilişkin ayrıntılar

Haberimizin başında cep telefonu ile sperm ilişkisi üzerine yeni bir çalışma yapıldığını, telefonunu günde 20 defadan fazla kullandığını söyleyen 18-22 yaş arası erkeklerde bu oranın yüzde 21 olduğunu belirtmiştik. genel sperm sayısının düşük olması riski daha yüksektir.

Araştırmaya katılan erkekler cep telefonlarını pantolon cebinde, göğüs cebinde, kemer taşıyıcısında veya başka bir yerde taşımayı tercih edebildi. Ancak yüzde 85’ten fazlası, kullanmadıkları zamanlarda telefonlarını pantolon cebine koyuyor.

Sonuçlar, telefonlarını günde bir ila beş kez veya haftada birden daha az kullanan erkeklerin sperm sayısının ve konsantrasyonunun çok daha yüksek olduğunu gösterdi.

Cep telefonu kullanımı arttıkça sperm sayısı azaldı; En düşük seviyeler telefonlarını günde 20 veya daha fazla kullanan erkekler arasındaydı.

Araştırmacılar ayrıca cep telefonlarının etkisini farklı zaman dilimlerinde değerlendirdiler. Düşük sperm sayısı ile konsantrasyon ve telefon kullanımı arasındaki en büyük korelasyon 2005 ile 2007 yılları arasındaydı. Çalışma, şirketler 2G’den 5G’ye geçtikçe bu ilişkinin zayıfladığını belirtti.

Kısırlık uzmanı Dr. Pastuszak, kısırlığa etki eden pek çok faktörün bulunduğunu, sperm sayısı ve konsantrasyonu gibi faktörlerin bu etkide ikinci sırada yer aldığını belirterek şöyle konuştu:

Toplam sperm sayısı doğurganlık potansiyelindeki gerçek azalmaları yansıtmayabilir. Bir hastanın gözünün içine bakıp, sırf mililitrede 100 milyon sperminiz, yüzde 50 hareket kabiliyetiniz ve 500 milyon sperm sayınız var diye doğurgan olacağınızı söyleyemem.

Önemli olan spermin kalitesidir. Kaliteli sperminiz varsa, bir avuç sperminiz olsa bile çocuk sahibi olma şansınız oldukça yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu