Haber

Bakan Ersoy, Antalya’daki atıksu arıtma tesisi inşaatında incelemelerde bulundu. İfade

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen yıl Türkiye’de rekor sayıda kazı yapıldığını belirterek, “Bu yıl 650 noktayı geçtik. Yıl sonuna kadar 700 noktayı geçmiş olacağız. Türkiye artık bu rakamı aştı” dedi. Dünyanın en etkili, en yoğun kazılarını yapan ülkesi haline geldik.” “Bu bizi mutlu ediyor.” söz konusu.

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kemer ilçesi Çamyuva İlçesi’nde 2 milyar lira yatırımla yaptığı atıksu arıtma tesisi inşaatında incelemelerde bulundu.

Ersoy, ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya’nın Türkiye’nin dış dünyaya açılan en değerli kapılarından biri olduğunu söyledi.

Antalya’nın önemli sayıda turisti ağırladığını belirten Ersoy, 2023 yılında kente rekor sayıda turistin geleceğini ifade etti. Antalya Havalimanı’nın genişletilmesiyle turist sayısının artacağını öngördüklerini belirten Ersoy, şöyle konuştu: Recep Tayyip Erdoğan Antalya’yı hassasiyetle takip ediyor.

Bakan Ersoy, şehrin ihtiyaçları ve yapılması gerekenler konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sürekli rapor sunduklarını vurguladı.

“Atıksu arıtma tesisini mart ayında açmayı planlıyoruz”

Antalyalı bir bakan olarak kente sık sık ziyarette bulunduğunu belirten Ersoy, “Altyapı çalışmalarına da önem veriyoruz. Kemer Çamyuva’daki atıksu arıtma tesisini mart ayında açmayı planlıyoruz. Yaklaşık 1000 m2 kapasiteli bir arıtma tesisi inşa ediyoruz. Günde 45 bin metreküp. 60 bin metreküp makine parkı yapılıyor. Hızla yapılıyor.” “İlerliyoruz. Önümüzdeki 50 yıl boyunca büyüme planları da dahil olmak üzere Kemer bölgesinin arıtma altyapı ihtiyacını karşılayacak bir yapıdır.” dedi.

Bölgeye yaklaşık 10,2 kilometre kanalizasyon sisteminin döşendiğini anlatan Ersoy, 3,5 kilometrelik deşarj hattının yapıldığını kaydetti.

Bunun 800 metresinin derin deşarj olarak deniz yoluyla yapıldığını belirten Ersoy, “İlçenin arıtması 80’li yıllarda yapılıyordu ve artık ihtiyacı karşılamıyor, kapasitesi yeterli olmuyordu.” dedi.

“Hafriyat bütçelerini ciddi oranda artırdık”

Arıtma tesisi öncesi Olympos ve Phaselis harabelerinde incelemeler yaptıklarını belirten Ersoy, kazı alanlarını ilk 5 yıllık dönemde 12 aylık bir döneme yayma kararı aldıklarını hatırlattı.

Bu kararla ilgili tüm altyapı çalışmalarının ve organizasyonlarının tamamlandığını vurgulayan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerekli altyapıyı oluşturduğumuz için bu dönemde çok hızlı ilerliyoruz. Geçen yıldan bu yana kazı bütçelerini ciddi oranda artırdık. Antalya’da 19 lokasyonda kazı sahamız var. Bu 19 lokasyon için 400 milyonluk kaynak kullanılacak” Hem kazı hem restorasyon hem de onarım adı altında 2023 yılında bu rakamı önümüzdeki dönem için en az 600 milyon olarak belirledik. Öğretmenlerimiz projelerini tamamlayıp gönderdikçe bu sayıyı daha da artırıyoruz.”

“31 yurt dışı kazı müdürlüğünü 12 aylık kazı dönemine geçireceğiz”

Bakan Ersoy, Türkiye’de 144 Türk kazı müdürlüğü, 31 yabancı kazı müdürlüğü bulunduğunu belirtti.

Geçtiğimiz dönemde Türk kazı müdürlüklerinin tamamını 12 aylık kazı dönemine aktardıklarını hatırlatan Ersoy, “Yeni dönemde 31 yurt dışı kazı müdürlüğünü 12 aylık kazı dönemine aktaracağız. Koordinatör olarak Türkçe eğitmenler atayacağız. Bunlardan en önemli 18 tanesini yılsonuna kadar tamamlayacağız. Eğitmenleri belirlerken aynı zamanda ekipman, ekip ve finansmana da ihtiyacımız var.” Projenin desteğiyle raporluyoruz. İlk çalışmayı Efes’te yaptık. Orada 1 milyar bütçeyle başladık. Denizli Hierapolis’te ikinci bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar önce Patara’da, daha sonra da Side’de yürütüldü. Side’de çok hızlı sonuç aldık.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazı çalışmalarının meyvesini aldıklarını belirten Ersoy, ören yerini ziyaret edenlerin sayısının bir önceki yıla göre yüzde 48 arttığı bilgisini verdi.

“Varlıklarımızı öne çıkaracağız”

“Turizmi 12 aya çıkarmak, düşük dönemi yüksek döneme çevirmek, nitelikli turisti hedef almak istiyorsak bu varlıkları, cevherleri öne çıkaracağız” diyen Ersoy, yaptıkları çalışmalarla hem kültürü koruduklarını hem de ciddi kazançlar elde ettiklerini vurguladı. Bu durumu turizme dönüştürerek gelir elde ediyoruz.

Kazıların hızla devam ettiğini anlatan Ersoy, şöyle konuştu:

“Türkiye’de 2022’de 730 noktada kazı çalışması yapıldı. Bu bir dünya rekoru. Bu yıl 650 noktayı geçtik. Yıl sonunda 700 noktayı geçmiş olacağız. Türkiye artık dünya rekoru taşıyan ülke haline geldi.” Dünyanın en etkili, en ağır kazısını yapıyoruz, bu da bizi ‘Mutlu ediyor’ konumuna getiriyor. Bunları hızla turizme dönüştürerek başta esnaf olmak üzere sektör temsilcilerinin yatırımlarının daha hızlı geri dönmesini sağlayacağız. Hem kültürü koruyup canlandıracağız, hem de turizme dönüştürerek bölgenin kalkınmasını sağlayacağız.”

Bakan Ersoy’a, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz ve AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin eşlik etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu