Haber

Bakan Koca: Gazze’deki kanserli çocukları Türkiye’ye getireceğiz

SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, İsrail Sağlık Bakanı ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Sağlık hizmetlerinin sürdürülememesinin anlatılamaz olduğu konusunda hemfikiriz. Gazze’de kanser tedavisi sağlayan tek hastane olduğunu ve yapılabileceğini belirttim. Artık hizmet vermiyoruz. Masum çocukların tedavilerinin devamı konusunda sorumluluğumuzun olduğunu hatırlattım. Bu konuda da haklı olduğumuzu belirtti. “Kanserli çocukları en kısa sürede Türkiye’ye getirmeye başlayacağız.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumların 2024 yılı bütçesini görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Bakan Koca, bakanlığının bütçe sunumunu yaptı. Beyaz Reformu ile birlikte hekimlerin kamuya dönüş talebinin arttığını belirten Koca, “Yeni atamalarımızla birlikte toplam hekim sayımız 205 bini aştı. Bu hekimlerimizin 104 bini uzman. Toplam sağlık çalışan sayımız.” AB ve OECD ortalamalarıyla karşılaştırıldığında kişi başına düşen hekim sayısı ise “Yeterli düzeyde olmasak da çok hızlı arttığımız bir gerçek. Bugün hemşire ve ebe sayısı 310 bine ulaştı. Son 10 yılda yüzde 45’e yakın bir artış olmasına rağmen henüz istediğimiz seviyeye ulaşamadık. 8 bin 855 doktorumuz açık randevuyla kamuya döndü” dedi.

Kovid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada ortalama yaşam süresinde 2 yıla yakın bir azalma yaşandığını kaydeden Bakan Koca, “Ülkemiz bu süreçte OECD ve AB ülkelerine göre daha şanslıydı. ülke 0,84 yıldı.”

DEPREM BÖLGESİNDE 10 HASTANE

Koca, Mart 2024’e kadar Hatay-Antakya, Erzin, Altınözü, Payas, Gaziantep-Oğuzeli, Nurdağı, Kahramanmaraş-Merkez, Nurhak, Türkoğlu ve Adıyaman Çelikhan’da toplam 1.588 yatak kapasiteli 10 acil hastaneyi açmayı hedeflediklerini belirtti. Koca, şunları söyledi: , “Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerimizde şehir hastaneleri yapılması için proje çalışmalarına başladık.”

Bakan Koca, 144’ü inşaat halinde, 73’ü ihale aşamasında, 195’i proje ve arazi aşamasında olmak üzere toplam 412 hastane yatırımının bulunduğunu belirterek, “55’i inşaat halinde olmak üzere toplam 150 yeni sağlık tesisi açacağız. Önümüzdeki yıl hastaneler var. 2023’te kamu-özel projeleri açılacak.” Birlik modeliyle Kocaeli, İzmir ve Gaziantep Şehir Hastanelerinin üretimi tamamlandı. Böylece 17 şehir hastanemiz 28 bin yatak kapasitesiyle sağlık hizmeti vermeye başladı. Kütahya Şehir Hastanemizin inşaat süreci devam ediyor. Toplam 6 bin yatak kapasiteli 5 şehir hastanesinin genel bütçe kaynaklarıyla üretimi tamamlandı. “Toplam 15 bin yatak kapasiteli 12 şehir hastanesinin inşaatı devam ediyor” dedi.

TÜRKİYE’DEN 185 ÜLKEYE İLAÇ İHRACATI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) Ekim 2023 itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan Ulusal İlaç Otoriteleri arasında kriterlere uygun olarak yerini aldığını belirten Bakan Koca, “Bu gelişmeyle birlikte bu durumun önüne geçilmiş olacak. Ülkemizde üretilen aşıların Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı ürün listelerinde yer almasının önüne geçildi.” TİTCK’nin Uluslararası İlaç Kontrol Derneği’ne üye olmasıyla birlikte ülkemizde ilaç üreten tesisler de uluslararası tescile kavuştu. Bu üyelikle ilaç ihracatımızın arttırılması ve ülkemizde üretilen ilaçların dünya pazarına açılmasının önündeki teknik engellerin ortadan kaldırılması yönünde çok önemli bir adım atılmıştır. Mevcut kısıtlamalara rağmen “Ülkemizde üretilen ilaçlar, ABD ve AB dahil 185 ülkeye ihraç ediliyor. Yaklaşık 2 milyar Euro’luk ilaç ihracatımız var. Vatandaşlarımızın kullandığı ilaçların yüzde 90’ını kutu bazında üretiyoruz ve” dedi. Ülkemizde fiyat bazında yaklaşık yüzde 57’dir” dedi.

‘MISIR SAĞLIK BAKANLIĞI İLE UYUM İÇİNDEYİZ’

Komisyon üyelerine Türkiye’nin Gazze’ye yönelik sağlık hizmetleri ve attığı diplomatik adımlar hakkında bilgi veren Bakan Koca, “Gazze’deki insanlık dramı, sağlık hizmetlerinin kullanılamaz hale gelmesiyle derinleşmeye devam ediyor. İsrail’in Gazze’de yarattığı yıkım tüm değerleri yok etti. ​insanlığın.” “Sağlık hizmetlerinin desteklenmesi konusunda sahra hastanelerinin kurulması da dahil olmak üzere Mısır Sağlık Bakanlığı ile ilk günden bu yana uyum içindeyiz. Ancak bu çabalar şu ana kadar sağlık hizmeti vermeye yeterli olmadı” dedi.

‘İSRAİL SAĞLIK BAKANI İLE GÖRÜŞTÜM’

Koca, dün akşam İsrail Sağlık Bakanı ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Sağlık Bakanı ve bir hekim olarak şiddetin her türlüsünün kabul edilemez olduğunu açıkça ifade ettim. Sağlık hizmetlerinin sürdürülememesinin bir suç olduğu konusunda hemfikiriz.” açıklanamaz. Hastaların, özellikle de çocukların tedavisinin devam edememesi.” Bu konudaki hassasiyetimi en açık şekilde dile getirdim. Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi’nin Gazze’de kanser tedavisi sağlayan tek hastane olduğunu ve artık hizmet veremeyeceğini belirttim. Bu durumu inkar etmek mümkün değil. Masum çocuklara yapılan muamelenin devamı konusunda sorumluluğumuzun olduğunu onlara hatırlattım. Bu da böyledir. “Bu konuda haklı olduğumuzu belirtti. Başta çocuklar olmak üzere hastaların ambulanslarla Mısır’a, oradan da hava ambulanslarıyla Türkiye’ye tedavi edilmek üzere nakledilmesini hazır beklediğimizi belirttim.”

‘KANSERLİ ÇOCUKLARI TÜRKİYE’YE GETİRECEĞİZ’

Bakan Koca, tedavisi yarım kalan kanserli çocuklardan başlayarak hastaların güvenli nakli konusunda İsrail Sağlık Bakanı’na beklentilerini ve sorumluluklarını anlattığını belirterek, “Bu konuda bizimle anlaştılar ve olumlu görüş bildirdiler. Kanserli çocukları en kısa sürede Türkiye’ye getirmeyi umuyoruz.” “Başlayacağız. Ayrıca bugün yola çıkması beklenen gemiyle ilaç, tıbbi cihaz, 8 sahra hastanesi, 20 ambulans ve 500 ton yardım malzemesi teslimatı yapıyoruz” dedi.

haber-muratli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu