İş

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde toplu sözleşme sevinci

BURSA (İGFA) – Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü, BİNTED Genel Müdürlüğü, BURULAŞ Genel Müdürlüğü, Kültür AŞ şirketi ile HAK-İŞ Sendikasına bağlı Hizmet-İş ve Özgüven-Sen Sendikaları arasındaki toplu iş sözleşmesi Merinos Atatürk’te düzenlenen törenle imzalandı. Kongre Kültür Merkezi Fuaye Alanı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, Bursa Milletvekilleri Mustafa Yavuz ve Refik İhtimam, Özgüven-Sen Sendika Başkanı Ömer Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Binted Genel Müdürü Nurcan Kırçova, Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Lideri Cemal Yaman, Hizmet İş Sendikası 2 Nolu Bursa Şube Lideri Enes Şeker, Hak-İş ve Türk-İş Konfederasyonu. Etkinliğe bağlı sendikaların başkanları, yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, çok sayıda belediye yöneticisi ve çalışanı katıldı. Lider Alinur Aktaş, toplu iş sözleşmesinin imzalanacağı alana alkış, konfeti ve tezahüratlar arasında girdi.

“HER KARDEŞİN BİREYSEL KATKILARI VAR”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, işçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen toplantıda belediye çalışanlarının merakla beklediği maaş ayarlama oranlarını kamuoyuyla paylaştı. İşçilere seslenen Önder Aktaş, zor dönemlerden, sorunlu günlerden geçtiklerini ancak çok güçlü bir aile ve kurum olduklarını söyledi. Ailenin her bir üyesinin çok değerli ve kıymetli olduğunu belirten Başkan Alinur Aktaş, her toplantıda çalışanları dinlediğini, dinlediğini ve çözüm üretmeye çalıştığını söyledi. İster sahada, ister direksiyon başında, ister masa başında olsun her çalışanın büyük bir sevgi ve özveriyle çalıştığını bildiğini belirtti. Birlik ve beraberlik ruhuyla 6 yılı geride bıraktıklarını belirten Önder Aktaş, “Şehrimize bugüne kadar hizmet eden tüm büyüklerimize teşekkür ediyorum. Çok kutsal bir şehre hizmet ediyorum. Bu şehrin her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmıştır. Burası Çanakkale’nin en çok şehit veren ilidir. Bu şehir Osmanlı’nın 6 padişahına ve yüzlerce Allah dostuna ev sahipliği yapmaktadır. Bu şehir her köşesinde kadim medeniyetimizin izlerini taşıyor. Bursa’nın her köşesinde çalışan arkadaşlarımızın izleri, terleri var. Bursa’nın geleceğinde hayır ve dualarla anılacak olmanız ne mutlu size. Grup ruhuyla çalışarak birçok zorluğa birlikte yanıt verdik. Dünyayı esir alan bir salgın yaşadık. Herkes evindeydi, biz sokaktaydık. Asfalt yaptık, kaldırım taşları döktük, ilaçlama yaptık, yoksulların evlerine sıcak yemek olarak gittik. Tanrı hepinizi kutsasın. Büyük bir deprem yaşadık. Kardeşlerimin her birinin deprem bölgesine ayrı bir katkısı var. Antakya Büyükşehir Belediyesi’nde konut bakımı, gıda dağıtımı ve 3 konteyner kent bulunuyordu. Sel oldu, taşkın oldu, yangın çıktı ve sizlerin özveri ve fedakarlığıyla o şehirleri cesaretle dolaştım. Bunları hep birlikte yaptık. “Şehrimize ve bugüne kadar farklı şehirlerde ve Balkanlarda yapılan çalışmalara destek veren dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Arkadaşlarıma talimat verdim”

Geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı’nın aldığı karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebligatı ile belediye başkanlığı görevinin kendisine tebliğ edildiğini hatırlattı. Aldığı emaneti en iyi şekilde yerine getirerek 5 yıl daha kutsal şehre hizmet etmesini Allah’tan dileyen Lider Alinur Aktaş, dünyadaki salgının, depremin, ekonomik değişimlerin yarattığı yüklerin herkesin farkında olduğunu hatırlatarak, Ukrayna-Rusya Savaşı ve Gazze’deki soykırımın ülke ekonomisine etkisi. Ülkeye hizmet eden, bayrağına saygı duyan tüm sendikaların baş tacı olduğunu belirten Önder Aktaş, “Arkadaşlarıma hiçbir davete gerek duymadan talimat verdim. Toplu iş sözleşmesinin hemen zamanı olmamasına rağmen ek protokol oluşturulması yönünde talimat verdim. Farklı sayıda yansıma vardı. Sonunda bir protokol yaptık. Ancak enflasyonun etkili olduğu ortamın, devletimizin memur maaş ayarlamalarıyla yaptığı çalışmaların sizde beklenti yarattığını ama her şeyden önce her birinizin geçimini sağladığını ve bunu hak ettiğini bilen bir insanım. işi, aşıları ve alın teri için. Birebir görüşmelerimde ya da grup toplantılarımızda zaman zaman aynı şeyleri söyledim. “Son zamanlarda çoğunuz bu konuyu, özellikle de kişilik haklarınız konusunda çok konuştunuz” dedi.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”

Artışlardan Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü ve iştiraklerinde görev yapan toplam 10 bin 357 çalışanın yararlanacağını belirten Lider Aktaş, “Hangi iştirak şirkette olursa olsun tüm çalışanlarımız iş açısından aynı değere sahiptir. Bursa’ya sunulan hizmetler Eşit fiyat ilkesiyle çalışma niyetiyle hareket ediyoruz. İster mimar, ister mühendis, ister genel sekreter, ister genel sekreter yardımcısı, ister daire başkanı, ister şube müdürü, ister temizlikçi, ister çaycı, ister mutfak çalışanı. Hepsi bizim için değerlidir. Hepsi bir ücret karşılığında. Önceki dönemlerde uygulamaya başladığımız eşit işe eşit fiyat çalışmalarımızda, çalışanlarımızın 198 fiyat kümesindeki farklılıkları ortadan kaldırarak, en fazla çalışan istihdam ettiğimiz Binted özelinde 15 fiyat kümesinde topladık. Sendikalarımıza bu konuda desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Farklı şirketlerde farklı şartlarda çalışan, farklı maaş alan arkadaşlarımız vardı. Bunları bir araya getirmek kolay değil. “Bu anlamda arkadaşlarımızın daha müreffeh bir yaşam seviyesine ulaşmalarına yardımcı olmak ama dengeyi korumak gibi bir yükümlülüğümüz vardı” dedi.

“OCAK 2024 İTİBARIYLA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”

Hem iştiraklerde hem de diğer Büyükşehir Belediyeleri ve Buski’de çalışanların maaşlarının artırılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Lider Aktaş, “Gıda yardımını yüzde 50 artırarak 157 TL’ye çıkardık, bu da aylık net 3 bin 450 lira gıda yardımı anlamına geliyor” dedi. TL. Aile ve çocuk yardımı yüzde 312 oranında artırılarak bugün itibarıyla memurlara ödenen tutara yükseltildi. Bu ödenekler tüm iştiraklerimizde eşitlenerek 2 bin 100 TL tutarında çalışanlarımıza yansıtılacak. İş riski ve ek sorumluluk primlerinde yüzde 40 ila 184 oranında artış sağladık. Bugün yaptığımız ek protokol ve anlaşmalar Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Şubat ayından itibaren maaşlarınıza zam alacaksınız. Hiçbir mazeret üretmedik. Şu ana kadar herhangi bir gecikme yaşamadık. Allah bugünden sonra da pes etmemeyi bizlere nasip etsin. Toplu iş sözleşmeleri ve ek protokollerle fiyatları yüzde 70 ile yüzde 88 arasında değişen oranlarda artıracağız. Bu ay itibarıyla toplu iş sözleşmesi ve ek protokollere göre asgari fiyat artışları ve benzeri enflasyon artışlarına ilişkin sözleşmeler zaten mevcut. 45 saat çalışma sisteminde çalışan arkadaşlarımız için en düşük ücretli ekiplerde çalışan 3 yaşında, evli ve 2 çocuklu arkadaşlarımız için asgari ücret 33 bin 700 TL’ye çıktı. “42,5 saat çalışan arkadaşlarımızın alacağı asgari maaş 32 bin 250 TL olarak belirlendi” dedi.

“İYİ ŞANLAR”

Yapılan anlaşmaların 3 yıl süreyle geçerli olacağını belirten Önder Aktaş, “Şubat ayı başı itibarıyla hesaplarınıza tamamen yatırılacağını belirtmek isterim. Bilindiği gibi promosyon paraları bulunmaktadır. Daha önce bir bankayla mutabakat yapmıştık. Oradan gelen promosyon paralarının tamamı kuruşuna kadar hesaplarınıza yatırıldı. Daha sonra o bankayla olan anlaşmamızı iptal ettik. Başka bir banka ile mutabakat yaptığınızda yeni promosyon parasının tamamı hesaplarınıza yattı. Eğer benzer bir gelişme olursa, aynı şekilde hesabınıza yatacağından hiçbir arkadaşımızın şüphesi olmasın. Dün olduğu gibi bugün de bir kez daha belirtmek isterim ki, sizlerin tek kuruşunu bile israf etmeyeceğiz. Yeni maaşlarımız hayırlı olsun. Allah size ailenizle birlikte güzel günler geçirmeyi nasip etsin. Özellikle iş konusunda bazı farklılıkların daha olması gerektiği de bana söylendi. Biz o çalışmaları bu hesaplara yansıttık. Artık mazeret üretmeden, dün olduğu gibi bugün ve yarın da birlikte çalışma zamanıdır. “Tekrardan iyi şanslar” dedi.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Hak İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

“YÜZDE 70 İLA 88 ARASINDA DEĞİŞİM”

Yapılan güzelleştirmeyle şirketlerin 45 saatlik çalışma sistemindeki en düşük ücretli ekiplerde çalışan, evli ve iki çocuklu 3 yıllık kıdemli çalışanın ekibinin net ücreti en az 33 bin 700 TL’ye çıkarıldı. . 42,5 saatlik çalışma sistemi için bu rakam 32 bin 250 TL olarak belirlendi. Düzenlemeyle gıda yardımı yüzde 50 artırılarak 157 TL’ye çıkarıldı. Bu da aylık net 3 bin 450 TL gıda yardımı anlamına geliyor. Evli çalışanlara ve çocuklu kişilere destek sağlamak amacıyla aile ve çocuk yardımları memurlara ödenen ücretlere yükseltilerek yüzde 312 oranında artırıldı. Bu ödenekler tüm iştiraklerde eşitlenecek ve çalışanlara net 2 bin 100 TL ilave katkı sağlanacak. İşin yapılış şekli açısından zorluk teşkil eden meslek gruplarında çalışan çalışanların iş riski ve ek sorumluluk primlerinde yüzde 40 ile yüzde 184 arasında artış sağlandı. Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek toplu iş sözleşmeleri ve ek protokollerle yüzde 70 ile yüzde 88 arasında değişen fiyat artışları sağlandı.

felahiyeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu