Haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 5 oranında ilave zam yapılmasına tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 5 oranında ilave zam yapılmasına ilişkin; “Son 6 ayda yaşanan yüzde 37,6’lık enflasyonu ve Ocak ayında oluşacak yüzde 5’e yakın enflasyonu da hesaba kattığımızda bu, asgari emekli maaşının reel olarak düştüğünü açıkça gösteriyor. Bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçilmelidir. mümkün olduğu kadar emeklilerin insanca yaşamaması gerekiyor.” Yol açılmalıdır. Emeklilik maaşları asgari fiyata endekslenmeli ve asgari fiyat seviyesinde olmalıdır. Böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde milyonlarca emeklimiz iktidardakilerin gözünün içine bakıp emekli maaşlarının ne kadar olacağını merakla beklemek zorunda kalmayacak. Bu yönde bir düzenlemenin bir an önce yapılması gerekiyor, aksi takdirde emekliler iktidarların gözünde beklemek zorunda kalmayacak. “Aylık seviyelerde ayakta kalmaları mümkün olmayacak” dedi.

CHP Hazine ve Maliye Bakanlığı Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yüzde 5 oranında ek zam yapılmasına tepki gösterdi. Karatepe’nin açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamayla emeklileri açlığa mahkum ettiklerini bir kez daha net bir şekilde ifade etti. BAĞ-KUR ve SSK emeklilerinin 2024 emekli maaşı artışları 2023 yılı son 6 aylık enflasyon verileri baz alınarak hesaplanıyor. Son 6 ayda yüzde 37,6 2023.” Ocak ayında karşılaşacağımız aylık enflasyon kadar bile değil. Bu 5 puanlık artışla emekliler geçen temmuz ayından bu yana reel bir artış almamış, hatta reel enflasyonu baz aldığımızda ciddi bir kayıp yaşamışlardır. Dolayısıyla artık yoksulluktan bahsetmiyoruz, ciddi bir emekli açlığı var. Maalesef bu sorunla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz.

“EMEKLİLİK ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLENMELİ VE ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALIDIR”

Asgari emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılması çok daha vahim bir durum. Şu anda 7 bin 500 lira olan asgari emekli maaşı, artışla birlikte 10 bin liraya çıkacak. Orantılı olarak baktığımızda bu yüzde 33’lük bir artışa tekabül ediyor. Son 6 ayda yaşanan yüzde 37,6’lık enflasyon ve Ocak ayında oluşacak yüzde 5’e yakın enflasyonu da hesaba kattığımızda bu, en düşük emekli maaşının gerçekten düştüğünü açıkça gösteriyor. Bir an önce bu düzenlemelerden vazgeçilmeli, emeklilerin insanca yaşamalarının önü açılmalıdır. Emekli maaşı asgari fiyata endeksli ve taban fiyat seviyesinde olmalıdır. Böyle bir düzenleme yapılırsa milyonlarca emeklimiz iktidardakilerin gözünün içine bakıp emekli maaşlarının ne kadar olacağını merakla beklemek zorunda kalmayacak. “Bu yönde bir düzenlemenin bir an önce yapılması gerekiyor, aksi takdirde emeklilerin bu aylık maaş seviyeleriyle ayakta kalması mümkün olmayacaktır.”

kelkit-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu