Ekonomi

Dış ticaret verileri açıklandı: İthalat ve ihracat endeksleri geriledi

Investing.com – Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK , Mart ayına ilişkin dış ticaret endekslerini içeren raporunu yayımladı.

Mart ayında ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %1,4 oranında düşüş kaydetti. Endeksin detaylarına bakıldığında, gıda, içecek ve tütünde %0,6 artış yaşanırken, ham maddelerde %2,3 ve imalat sanayinde %1,9 gerileme gözlendi. Ancak yakıtlarda %2,3 artış kaydedildi.

İhracat miktar endeksi ve ithalat birim değer endeksi düştü

Aynı dönemde, ihracat miktar endeksi de %2,8’lik bir azalma gösterdi. Miktar endeksinin sektörel dağılımına bakıldığında, gıda, içecek ve tütünde %2,3’lük artış dikkat çekerken, ham maddelerde %9 ve imalat sanayinde %4 düşüş yaşandı. Yakıtlarda ise %30,8’lik ciddi bir artış görüldü.

Öte yandan, Mart ayında ithalat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 oranında azalış gösterdi. İthalat endeksinde en dikkat çeken değişim ise gıda, içecek ve tütünde yaşanan %7,7’lik düşüş oldu. Yakıtlarda %3,4 ve ham maddelerde %5,1 azalış gözlendi.

İthalat miktar endeksi de Mart ayında %4,4 oranında azalış kaydetti. Bu azalışta en belirgin faktörler, gıda, içecek ve tütünde %19,5 , ham maddelerde %6,6 ve yakıtlarda %2,6 yaşanan gerilemeler oldu. İmalat sanayindeki düşüş ise %1,5 olarak kaydedildi.

InvestingPro şimdi %20 indirimde! Kupon kodu: INVPROCONT

Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekslerde değişimler

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi, Şubat ayına göre %0,5 oranında azalarak 154,7 olarak belirlendi. Ancak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5,3’lük bir artış gözlendi, endeks 162,6’ya ulaştı.

İthalat tarafında ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış miktar endeksi, Şubat ayına göre %3,5 artarak 128,5’e yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise %2,2’lik bir artış kaydedildi ve endeks 132,3 olarak gerçekleşti.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Dış ticaret haddi arttı

Son olarak, dış ticaret haddi, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplandı. Bu kapsamda, geçen yılın Mart ayında 86,7 olarak kaydedilen dış ticaret haddi, Mart 2024’te 87,2’ye yükselerek 0,5 puanlık artış gösterdi.

cine-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu