Ekonomi

ECB bu yılın sonuna kadar faiz oranlarını indirebilir mi?

Investing.com – Yatırımcılar, merkez bankalarının para politikası stratejisiyle ilgili uzman görüşlerini yakından takip etmeye devam ediyor. Bazı uzmanlar faiz indirimi olasılığını değerlendiriyor.

Genel (BIT: GAZİInvestments’ın kıdemli tahvil uzmanı Florian Späte’ye göre, “Devlet tahvili piyasaları, feci bir 2022’nin ardından iyi bir başlangıç ​​yaptı. Getiriler eğri boyunca düştü ve genel devlet tahvili getirileri yeşil renkte, (küçük) Bu eğilimin devam etmesini beklemiyoruz ve en azından Avrupa tahvil piyasalarında getirilerin yakında yeniden yükselmesi bekleniyor. paket(Alman) tahvil getirileri, Ocak ayının ikinci yarısında bariz bir şekilde toparlandı.”

“Eğri boyunca getirilerdeki düşüşün temel nedeni orta ve uzun vadeli faiz beklentilerindeki revizyondur. Finansal piyasalar uzun vadeli politika faizlerinin patikasını düzeltti. İlk indirimin (kısmen) 2023’ün dördüncü çeyreğinde olması bekleniyor ve 2024’ün sonunda piyasaların ECB politika faizini %2’ye indirmesi bekleniyor, 5 civarında olmasını bekliyor.

Uzmana göre bu durum önümüzdeki yıllarda yüzde 0 civarında olması beklenen 1 yıllık reel getiriye de yansıyor. Bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın sert duruşuna (şubat ayındaki 50 baz puanlık artışla birlikte sert duruşuna paralel bir basın toplantısı), Euro Bölgesi’ndeki sert duruşuna da yansımaktadır. Enflasyon oranı (çekirdek enflasyon hız kesmeden devam ediyor ve çok yüksek seviyede kalıyor; İspanya’da Ocak ayında enflasyondaki artış sadece bir uyandırma çağrısı olabilir) ve son olarak Euro Alanı için iyileşen büyüme görünümü ile çeliştiğini düşünüyoruz. Artık bir kış durgunluğu beklemiyoruz ve 2023 için büyüme varsayımımız yüzde 0,7’ye çıkardık.”

“Sonuç olarak, ECB’nin faiz çizgisi Yukarı potansiyel görüyoruz. Normalde, finansal piyasalar tabandan yüksek tavanı fiyatlandırır. %3,5’lik bir tavan beklerken, ECB’nin %3,7’ye yükselmesi için yer görüyoruz (mevcut %3,4’ten). Ayrıca, varsayımlarımıza göre, enflasyonun 2026’ya kadar AMB’nin hedefine dönmesi beklenmediğinden, 2024’te politika faizlerinde sert düşüşler olası görünmüyor. Sonuç olarak, Bund getirilerinin yükselmesi ve 1. -yıl ufku,” diye ekliyor Späte.

Çevresel bağlar iyi bir ruh hali yanıltıcı görünüyor

Späte’nin açıkladığı gibi, “Euro bölgesi devlet tahvili spreadleri düşüş eğilimini sürdürdü ve son aylarda en düşük seviyesine ulaştı. Ancak, mevcut ruh halinin kırılgan olduğunu düşünüyoruz ve gelecekte spreadlerin genişlemesini bekliyoruz”.

“İhraçlar şu anda beklenenden düşük olsa bile, düşük enerji fiyatları ve daha yumuşak bir büyüme ortamı mali yükü azalttığından, devlet tahvillerinin net ihracı 2023’te rekor seviyeye yükselmeye devam edecek. “İtalya, Fransa ve İspanya’nın zorlu ihracat programları nedeniyle özellikle risk altında olduğunu düşünüyoruz.”

Generali Investments uzmanına göre 2023’te başka bir faktör daha önem kazanacak. “Geçmişte Japon yatırımcılar, Euro bölgesi devlet tahvillerinin güvenilir alıcılarıydı. Ancak, Japon para politikasındaki dönüşümün devam etmesi muhtemeldir ve 2022’de Japonya yurt dışından portföy yatırımlarını çekmeye başlamıştır. Japon tahvil getirilerinin artmasıyla birlikte bu eğilim devam etti ve çekirdek olmayan Avro bölgesi devlet tahvilleri yükselmeye devam etti. yük oluşturması muhtemeldir.”

Späte şu sonuca varıyor: “Genel olarak, 2023’e kadar çekirdek dışı ve bire bir yarı çekirdekli tahviller için spreadlerde ölçülü bir genişleme bekliyoruz.”

Haberler:  laura sanchez

haberpayas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu