Haber

Edirne Keşan’da parlamento gergin!

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) –Keşan Belediye Meclisi, Kasım ayında olağan toplantısını Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirdi.

Toplantı öncesinde konuşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, son günlerde kent mobilyalarının zarar gördüğüne dikkat çekerek, “Kameralarımız var ve zarar verenleri tespit ediyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor. Evimizi koruduğumuz gibi sokak mobilyalarımızı da korumalıyız. Yardım çeşmelerine verilen zarardan üzüntü duyuyoruz. Duyarlılık göstermeliyiz. Kurallara uymalı ve çevreyi korumalıyız. “Hasarlı şehir mobilyalarımızı tamir etsek bile canımız acıyor.” söz konusu.

“İNŞA EDİLDİĞİNDE KAPALI PAZAR YERİ HAYAL ETTİM”

Gündem maddeleri arasında yer alan Çok Amaçlı Pazaryeri alanının kaplanması projesinin finansmanında kullanılmak üzere, “Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi alanının kaplanması projesinin finansmanında kullanılmak üzere” Belediyemiz İstasyon Mahallesi Ada 100 Ada 81 Parselde kayıtlı, mülkiyeti belediyemize ait olan e-bebek mağazasının (10.193,74 m2) yanındadır.” 5393 sayılı Belediye Kanununun 18 (e) maddesi uyarınca arsanın satışı, 34 (g) maddesi uyarınca Belediye Encümenine satış ihalesi yapma yetkisi verilmesi ve 17. Sokakta yeni bir kapalı alan yapılarak gerginlik yaratıldı.

Yazıyla ilgili bilgi veren Önder Helvacıoğlu, konunun daha önce 3 kez Meclis’e taşındığını hatırlatarak, “‘Hayır’ dedik. Pazar yeri oluşturamayız. Çay ısmarlayacaktık, yaparız dedik ama” dedi. Yapılmadı. Umarım bu sefer zinciri kırabiliriz. Daha önce de gösterdiğim gibi proje bir açık pazaryeri kompleksi. Burası bir açık pazaryeri kompleksi. Bunu kapatmamız gerektiğine inanıyorum. Açık pazaryeri ruhsatımız var. .Yapıldığında kapalı bir pazar yeri olarak hayal ediyordum.Cumhur İttifakı olarak Meclis’te çoğunluğa sahip olsaydık bu güne gelemezdik.Artık kapatılırdı.Ama şans yok.Bu eksikliği onaylayın, 5 yıldır devam eden bu iş son anda ‘Pazaryerini kapatıyoruz’ fırsat sizindir. 5 yıl önce 19 milyon TL idi. Alanı bir şekilde değerlendiriyoruz. 10 dönüm arazi o dönemde otoparkı tek kat yapsaydınız, giyim pazarını taşısaydınız aşağıda kapatsaydık Keşan’ın kaygısı bitecekti. 5 yıldır aynı sorunu konuşuyoruz. Bugün bunun karşılanması 50 milyon TL’ye mal oluyor, kredi çeksek finansman 85-90 milyon TL olacak. Burayı kapatsak bile sokakta tezgâh açan esnafın durumu ne olacak, 17. caddede market var, Allah korusun, yangın çıkar da birileri kötüleşirse itfaiyenin, ambulansın maliyeti ne olur? Allah’a şükür şu ana kadar bir sorun yaşanmadı. “Burayı örtüp çeşitli etkinlikler için kullanalım.” dedi.

“AKLINA GİDEN YOL BAŞKA YERDENDİR, PAZARDA PAZAR YOKTUR”

Pazarlamacıların pazarda kalmak istediğini belirten Mustafa Helvacıoğlu; Sözlerine şöyle devam etti:

“Çarşı esnafımız da piyasadan çıkmak istemiyor. Ama çözüm üretmemiz lazım, çözümü de bu Meclis üretecek. Cumhur İttifakı analiz üretmeye çalışıyor. Bu büyük projeler Keşan için başka bir şey olmamalı. Böyle olunca böyle bir sonuca varamayız. Eski itfaiye istasyonunun bulunduğu alana gençlik merkezi, otopark ve kütüphane yapmaya karar verdik. Bu binanın yarısı için hibe alacağız. Maliyeti 80 milyon TL, 40 milyon TL hibe alacağız. 40 milyon parasız geliyor. Hükümetimiz güçlendiriliyor. Bir de otopark yapalım. Hafta içi hastane caddesini kullansın. Hafta sonu burada giyim pazarı kuralım. Bu süreksiz bir analizdir. Gıda pazarcılarımız kompleks içerisinde, giyim pazarımız ise eski itfaiye istasyonunun bulunduğu bölgede olacaktır. Bunu yapalım dedik. Bunu 3 kere söyledik ama hayır cevabı aldık. Yapılmaması gerektiği için değil, yapılması gerektiği için ‘Hayır’ diyorlar. Aklın yolu başka yerdedir, çarşıda pazar yeri yoktur. Veya mevcut kompleksi kapatacağız ve gıda pazarı Cuma günü, giyim pazarı ise Cumartesi günü açılacak. Pazarlar haftada iki gün kurulacak. Arkadaşlarımız etin tırnaktan ayrılmadığını söylüyor. Sokakta pazar kuruyoruz. 5 yıldır pazarlamacılarımızı düşünüyoruz. Bu böyle olmamalı. O yüzden eski itfaiyede bu tür bir çalışma yaptık. Devletimizin desteği olmasa hep birlikte büyük işler başaramazdık. Milli ittifakımız 56 parlamentoda 37 kez ‘Hayır’ dedi. Neden ‘Hayır’ diyoruz? Helvacıoğlu başarılı olmamalı, Cumhur İttifakı bir sonraki döneme gelmemeli. Bunlar yanlış şeyler. Tekrar söylüyorum, ‘Helvacıoğlu yapamadı, yapacağız’ deyin, elinizi kaldırın, Keşan kazansın. 19 milyon TL’ye yapacağımız işi 50 milyon TL’ye yapıyoruz. Kim kaybetti? Hepimiz. Bu pazar yerini ben yaratmadım, CHP yarattı. Devletimiz 26 milyon kredi verdi, krediyi öderken 94 mülk sattınız. Sanki hiç mülk satmamışsınız gibi, ‘Biz mülk satmanıza izin vermeyeceğiz’ mantığıyla gidiyorsunuz. Su için 42 milyon kredi çektik, faiziyle birlikte bu rakam çok yüksek. Komşu belediyemiz 20 milyonluk krediyi alamadı. Bunları başarıyoruz. Birlikte hareket edelim. Bunu başaramadık. “Bu çok yazık, bu bir günah.”

“BENİM HATAM DEĞİL”

Geleceği öngörerek Meclis ile birlikte çalıştıklarının altını çizen Helvacıoğlu, “Özgün Yapı’nın arkasında ordumuz vardı. Planlarımızda Mustafa Kemal Paşa, Yeni Mahalle ve Yenimescit Mahallelerine giden yol var. 33 dönüm alan. Gelecekte bir gün pazar yeri buraya taşınacak. Başka şansımız yok. Bizim çağımızda olmayacağı aşikar. Bir gün burasının pazar yeri olacağı düşüncesi hakimdir. Eğer şehir merkezinde kalacaksak ve burası kapalı pazar yeri olarak tanımlanıyorsa çantadan tavşan çıktı. Esnafları almadı, pazar yeniden sokaklara döküldü. Bir analiz yapalım, benim hatam değil. Bir daha hayır derlerse ‘4 kere hayır dediler, izin vermediler’ diyeceğim. Kredi al, çok kolay. Bunun olmayacağını biliyor. Bunu bir masaya koyalım ve birlikte çalışalım. Ancak böyle bir istişareyi sağlayamadık. Acımasız siyasi tartışmalara girdik. İstasyon Mahallemizde bulunan 10 dönümlük çok amaçlı pazar yeri kompleksimizi kapsayacak projenin finansmanını kapsamaktadır. Hadi iş yapalım diyoruz. Arsayı satalım, 40 milyon hibe alalım, 90 milyona otopark yapalım ki, pazarlamacılarımızın tüm mağduriyeti son bulsun. Söz konusu yolun yapımına yönelik kredi çalışmalarımızı başlattık. Erikli arıtması için de proje hazırladık ve kabul edilmesini bekliyoruz. Cumhur İttifakı iktidarda olduğu sürece hibe almaya devam edeceğiz. “İki dönemde de aynı heyecanla çalışmaya devam edeceğiz.” söz konusu.

Konuyla ilgili CHP Kümesi adına görüşlerini dile getiren Ferudun Tümer, konuşmasına şöyle başladı: “4,5 yıl oldu, hem sizin hem de bizim seçim beyannamelerimizde piyasa vardı. Önceki belediyemiz pazar yerini bu şekilde yapabilmişti. Üstünü örtmedi. Bunu örtbas etmek bu parlamentonun işi olabilir ama bakın, burada tarihler var. Belediye pazar yerinin kaplanması projesinin imza töreni 29 Eylül 2020 tarihinde gerçekleşti. İmar kurulumuz üç ay boyunca çalışarak yaklaşık 16.509.000,00 TL maliyet ortaya çıkardı. O gün arazi satışını getirmiştin. Migros’un oradaki lokasyonunun piyasa fiyatı belli oldu. Yaklaşık 12 milyon. Bugün bir araştırma yaptık, 100 milyon civarında. Hatta o gün sana ‘Kredi al, yapamayacağını söylemiştin’ diye sordum. İki ay sonra Erikli’ye 53 milyon TL geri ödemeli kredi aldık.”

Helvacıoğlu, “İzin vermemeliydin” yanıtını verdi.

Tümer konuşmasını şöyle sürdürdü: “O gün kredi çekseydik 5 yıl boyunca 24.700.000,00 TL ödeyecektik. Bunu hesapladım. Hiçbir hesap yapmadan geldin. İşte o günün belgesi. Ben 2000 yılına ait Meclis belgelerini buldum. Ama siz bundan 1,5 ay sonra konferans salonunda toplantı yaptınız. Hatta tuhafiyecilerimiz ile manavlar ve gıda tüccarlarımız kavgaya tutuştu. Ve o gün ortam kızıştığında bakanla ve sanırım milletvekilimizle konuştunuz. On gün boyunca pazarlamacılar yüzünden buradaki Ulusal İttifak konsey üyelerini suçladınız. Bunun çok kolay olduğunu düşündün. Biz dedik ki ‘Sn. Mustafa kredi çek, TL ile borçlanmak çok güzel. Özellikle de yeniden böyle bir hükümete sahipseniz. Sen ne diyorsun? Şu anda 60 milyon diyorsunuz. Arsanın değeri 90 milyon. Satsaydık 30 milyon zarar edecektik. 24 milyon ödeyecektik. Artık bitmişti. Ama burayı inşa etmekte hiçbir sıkıntınız yok. “İçtenlikle hayır diyorum.”

Helvacıoğlu, ‘Bu parmağı kaldırın, yapalım’ dedi. Bunu nasıl söylersin?’

TÜMER: PAZAR GÜNLERİ HAFTADA İKİ GÜN YAPILMALI

Tümer: ‘Bu parmağı 3 kere kaldırdık.’ söz konusu. Tümer konuşmasına şöyle devam etti: “Siz her zaman bir satış tekniğini tercih ettiniz. Bu konuyla ilgili iki alt başlık bulunmaktadır. Bizim asıl ihtiyacımız burayı örtmek. Haftanın 2 günü pazar kurulsun. 3 yıldır bunu söylüyoruz. Biz Millet İttifakı olarak şunu söylüyoruz. Pazarlamacılarımız buna soğuk tepki gösterdi. Artık pek çok yerde haftada iki kez pazar kuruluyor. Şehirlerin 30-40 dönüm civarında alanı yok. Eğer 10 yıl daha şehirde kalmak istiyorsak haftanın 2 günü pazar günlerini yapmalıyız. Bunu örtbas edelim. O gün 24 milyon TL getirisi olan 16.509.000,00 TL tutarındaki kredinin İller Bankası maharetiyle yapılması gerektiğini söylemiştik. Yıl 2020, tam 3 yıl geçti. 2 yıl yattı, kış gelmeden heyecanlandınız ve yine bu tarz projeler getirdiniz. O zaman da hayır demedik. Hadi kredi yolu açık. Birlikte içeri girelim. Bunu sen yapmadın. Krediyi verdik, sen hayır dedin. Yine getirdin, yine verdik. 4 yıl geçti. Konferans odasında kiminle konuştunuz? Kayıtlarda var. İsterseniz dinleyebilirim. Pazarcıya ‘Ben hiçbir şeysiz bir şey istemem, Millet İttifakı da istemiyorum’ dediniz. Tam olarak bu kelimeleri kullandınız. ‘Söz veriyorum. ‘6 ay içerisinde hem tuhafiye hem de gıda mağazalarına pazar yeri yapacağım.’ dedin. O günden bu yana 4 yıl geçti. Üçüne de ‘evet’ diyoruz. Size göre ‘hayır’.

TÜMER: “GİYİM SANAYİLERİMİZ YANGIN BÖLGESİNDE PROJE İSTEMİYORUZ”

“Giyim esnafımız itfaiyedeki projeyi istemiyor. ‘İkinci kata çıkamıyoruz, sığmıyoruz’ diyorlar. Oraya bir kütle koyduk. Keşan’ın göbeği. Yukarı Zaferiye İlçemizde nefes alınacak tek yer kaldı. Geçen sene 2 kat altına inerek bu konuda ısrar ettim. Otopark yapabilir, üstüne düğün salonu yapabilir, bunaltmadan küçük bir yeşil alan ve park oluşturabiliriz. İnsan nefes alır. Binanın her şeyi beton değildir. Maalesef Keşan son 4,5 yılda inanılmaz somutlaştı. “Size üç kez ‘evet’ dedik ama ‘hayır’ demedik.”

“İtfaiyeye 40 milyon hibe diyorsunuz. Hibe ne için geliyor? Kütüphane için geliyor. Kütüphanemiz buranın 1/3’ünü kullanacak. Biz kütüphaneye karşı değiliz, daha önce onlara vermiştik. “Bu hükümet değil, biz verdik.”

TÜMER: BU PARA BENİM VERGİLERİMLE BİRLİKTE GELİYOR

Helvacıoğlu’nun ‘Bu insanların malı sizin mülkünüz değildir’ açıklamasına yanıt olarak Tümer, “Bir soru sorabilir miyim? Az önce söylediniz. Biz orada oldukça hibeler gelecek. Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerine gelmiyor.” Peki Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan bu parayı kendi cebinden mi veriyor? Bu para benim vergilerimden geliyor. Diğer belediyeler Yunanistan belediyesi değil. “Diş hastanesi yapılsın diye Sağlık Bakanlığına verdik.”

Pazar yerini kaplamanın maliyeti 51 milyon TL. Kredi çekersek evet faizler arttı. 75-80 milyon TL’yi geri ödeyeceğiz. Tam olarak olduğumuz yere geldik. 90 milyon istiyorsun. Biz daha küçültülmüş yarıyız. 5 yıl değil 10 yıl da olabilir. Görev süreniz 4 ay sonra sona eriyor. “Yarın başlayalım.”

Oda başkanımıza net bir soru soracağım. İtfaiye istasyonundaki park alanını pazar yeri olarak kullanmak mümkün mü sizce?

Hasan Kocaman da, ‘Başkanım bu mümkün olabilir’ dedi. Eğitim projemize halkın da dahil edilmesi mümkündür. “Küçük olduğundan ve çok katlı olduğundan bizim kullanımımıza uygun değil.” söz konusu.

Tümer konuşmasını şöyle tamamladı: “En ekonomik şekilde pazar yeri kapalı ve haftanın 2 günü pazar var.”

“BELEDİYE İKİSİNİ YAPMAK İÇİN KREDİ VEREMEZ”

CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer’in konuyla ilgili görüşünü açıklamasının ardından tekrar söz alan Mustafa Helvacıoğlu, her iki oda esnafının da haftanın 2 farklı günü pazar yeri kurulabileceği konusunda mutabakata varmaları halinde Pazaryeri Kompleksi’ni de kapsayacak şekilde çalışmalara hemen başlayacaklarını belirtti. “Bir gün manifaturacılar, diğer gün Millet İttifakı pazarlamacılarımıza gidip onaylarını alırsa yarın başlayalım. Kapatmak için her iki tarafın da iznine ihtiyacımız var. Ancak belediye her ikisini birden yapmak için kredi ödeyemez.” dedi.

Konuşmaların ardından konu oylanarak oy çokluğuyla reddedildi.

Bu arada Meclis gündemine alınan müdürlükler arası ödenek aktarımı unsuru da Plan Bütçe Komisyonu’na devredildi.

derince-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu