Haber

Erken evliliklerde yüzde 78 azalma

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Erken evliliklere ilişkin resmi verilerin yıllar geçtikçe azaldığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Erken evliliğin en yaygın olduğu 2005 yılında 51 bin 944 kız çocuğu evlendirilirken, 2022 yılı itibarıyla bu sayı 11 bin 250’ye düştü ve yüzde 78’e geriledi” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, UN WOMEN Türkiye işbirliğiyle düzenlenen Erken ve Zorla Evliliklere Yönelik İl Eylem Planlarının Desteklenmesi Çalıştayının açılış konuşmasını yaptı. UN Women Türkiye Ülke Müdürü Asya Varbanova, Ankara’da özel bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışına katıldı. Bakan Göktaş, erken ve zorla evlilik oranlarında ciddi düşüşler yaşandığını, 2005 yılında 51 binin üzerinde zorla evlilik yaşandığını ancak yapılan çalışmalar sonucunda bu sayının 11 bine düştüğünü belirtti.

“Bütünsel bir yaklaşımla ve ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Erken ve zorla evlilik olgusunun sona erdirilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Bakan Göktaş, “Erken ve zorla evliliklerle ilgili çalışmalar, analiz prestijiyle birlikte güçlü iş birliği gerektiren çok boyutlu bir olgudur. Bu konuda çalışmalar yapılması çok doğru ve faydalıdır. Bu hedef doğrultusunda başta uluslararası kuruluşlar olmak üzere tüm taraflarla koordinasyonun sağlanmasının özellikle değerli olduğunu belirtmek isterim. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak erken ve zorla evliliklerle mücadeleye yönelik çalışmalarımızı bütünsel bir yaklaşımla ve ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle sürdürüyoruz. Erken ve zorla evliliklerin toplumsal temellerine odaklanarak daha kalıcı çözümlere ulaşacağımıza inanıyorum.”

“İl eylem planlarımızı toplam 25 ilde uyguluyoruz”

Kız ve erkek çocukların mutlu olabileceği tek ortamın aileleri ve okulları olduğunu belirten Göktaş, “Bu sorunla mücadele için geliştirdiğimiz en değerli siyasi araçlardan biri de il eylem planlarımızdır. Hepinizin bildiği gibi nedenleri Erken ve zorla evliliklere yol açan nedenler yalnızca yerel olabilir.Erken evliliklere neden olan nedenler başka bir bölgede aynı olmayabilir.Bu nedenle sorunun kaynağında analiz üretmek, yani hazırlık yapmak etkili bir formüldür. Erken ve zorla evliliklere yönelik il eylem planlarımızın ilk çıkış noktası pilot bölge Pilot ilçemizdeki çalışmalarımız sonucunda il eylem planlarımızı Türkiye’nin prestijiyle 23 ilde uygulamaya koyduk. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin ardından afet ve acil durumların dezavantajlı gruplar üzerindeki olumsuz etkilerini araştırmaya başladık ve 5 ilimizde Erken Yaş ve Zorla Evlendirmelerle Efes İl Eylem Planı hazırlıklarına başladık. İl eylem planlarımızı toplam 25 ilde uyguluyoruz, üç ilimizde de eylem planı hazırlıklarımız tamamlanmak üzere” dedi.

“Yılların getirdiği prestijle birlikte erken evliliklere ilişkin resmi verilerin azaldığını görmekten memnuniyet duyuyoruz”

Çalışmaların kısa sürede meyvelerini vermeye başladığına işaret eden Bakan Göktaş, “Aslında yılların prestijiyle birlikte erken evliliklere ilişkin resmi verilerin de azaldığını memnuniyetle gözlemliyoruz. 2005 yılında erken evlilikler gündeme geldi. En yaygın olanı 51 bin 944 kız çocuğu evlendirilirken, 2022 prestijiyle bu sayı 11 bin 250’ye yükseldi. “Kuşkusuz bu azalma bize yetmiyor, en büyük hedefimiz erken ve zorla evliliklerin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İlimizin dinamiklerinin ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğümüzün özel çalışmalarıyla hazırlayıp hayata geçirdiğimiz acil eylem planlarının önemli katkısı olduğuna inanıyoruz.” sözlerini verdi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu