Haber

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Kistik Fibrozis Test Odası Açıldı

Kistik Fibrozis Derneği (KİFDER) tarafından yapılan cihaz bağışı ile Eskişehir Şehir Hastanesi’nde kurulan ve kistik fibrozis hastalığının tanısında kullanılan Ter Testi ve Solunum Test Odası açıldı.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan, açılışta yaptığı konuşmada, sınav salonunun önemli bir eksikliği doldurduğunu söyledi.

Kistik fibroz hastalığının erken teşhis edildiğinde tedavi edilebildiğini ve bu sürecin sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir koşul olduğunu vurgulayan Gürcan, şöyle konuştu:

“Hastalığın tespitini sağlayan ter testi cihazı bizim için değerliydi. KİFDER, kistik fibrozis hasta yakınlarının kurduğu bir dernek. Ben de bu derneğe üyeyim. Tanışalı 2 yıl oldu. Tanıştığımız günden bu yana çalışmalarını yakından takip ediyoruz. O dönemde Eskişehir’de böyle bir merkezimiz vardı”İl Sağlık Müdürümüzün o dönemde bizlere gösterdiği yakın ilgi ve sonrasında burada gösterdiği ilgi ve desteği sayesinde Sağlık Bakanlığımızın doktor temini sağlandı. Ayrıca Kistik Fibrozis Derneği ile de bu sistemin kurulmasına gösterdiği ilgi sayesinde bugün bu test odasını açıyoruz. İlk katkıyı İl Müdürümüz yapıyor. “Kistik Fibrozis Derneği ve Kistik Fibrozis Derneği yetkililerine teşekkür ediyorum. Bu sistemlerin daha da yaygınlaşması ve çalışma grubunun doktor, hemşire, fizyoterapist ve diyetisyen açısından zenginleşmesi için elimizden geleni yapacağız.”

İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Güçlüci de kistik fibrozda erken tanının önemine dikkat çekti.

Hastanede çocuk göğüs hastalıkları uzmanı bulunmadığı için daha önce böyle bir merkez açamadıklarını, verilen destek sayesinde merkezin açıldığını belirten, Çocuk göğüs hastalıkları uzmanının bölgede sadece Eskişehir’de bulunduğunu ifade etti.

Test cihazının, küçük görünse de çok değerli olduğunu belirten, Bu cihazla çocuklarda tanının doğrulanabildiğini belirterek, hem tanı koyabiliyorsunuz hem de topuk kanı tanısı konulan vakaları doğrulayabiliyorsunuz. Hocamızın bu cihazın temininde gösterdiği çaba inkar edilemez. Bu cihazın maliyeti ise 125 bin dolar civarında. Değerli derneğimiz “Bu cihazı bağışlayan başkanımıza hastalarımız adına teşekkür ediyorum.” söz konusu.

KİFDER Lideri İlknur Görgün, derneğin kurulduğu günden bu yana hastalığın tanısına büyük önem verdiklerini anlatarak, “Bu, ülkemiz adına çok sevindirici ve sevindirici bir olay. Bazı ülkelerde hala kistik fibrozis kapsamına alınmıyor” dedi. Yenidoğan tarama programları kapsamında yenidoğan taramasında pozitif çıkan hastalara kesin tanının konulması önemlidir.” “Biz buna odaklandık. Bunun da ter testiyle yapılması gerekiyor. Bu anlamda merkezimizde bunu sağlamış olmaktan çok mutluyuz. Hem Eskişehir’den, hem de çevre illerden gelen bebeklerin gelmesi bizim için çok değerli bir kazanç olacak. Burada iller teşhis edilecek.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu