Ekonomi

Hong Kong hisseleri Çin’in zorunlu karşılık oranlarındaki kesintiyle yükseldi

Hong Kong hisseleri Çarşamba günü Çin Merkez Bankası’nın bankalar için zorunlu karşılık oranını (RRR) düşüreceğini duyurmasının ardından iki aydan uzun bir sürenin en büyük yükselişini yaşadı. Bu para politikası ayarlamasının, hafta başında çarpıcı bir satış dalgası yaşayan piyasalara iyimserlik aşılaması bekleniyor. RRR indirimine ilişkin haberlerin yanı sıra Alibaba Group kurucu ortağı Jack Ma’nın şirketteki hisseleri satın almasına ilişkin haberler, piyasa duyarlılığının toparlanmasına katkıda bulundu.

Çin Halk Bankası (PBOC), zorunlu karşılık oranlarının 5 Şubat’tan itibaren 50 baz puan azaltılacağını ve bunun bu yılki ilk indirim olduğunu duyurdu. PBOC Başkanı Pan Gongsheng, bu önlemin piyasaya yaklaşık 1 trilyon yuan (139,45 milyar dolar) salacağını bildirdi. Federal Rezerv’in kararı, kırılgan bir ekonomik toparlanmayı desteklemeye yönelik daha geniş çabaların bir parçası.

Yavaşlayan ekonomiye ilişkin endişeler nedeniyle hafta başında son beş yılın en düşük seviyelerine ulaşan Şanghay borsası, yüzde 1,8 artış kaydetti. Hong Kong’un gösterge endeksi Pazartesi günü gördüğü 15 ayın en düşük seviyesinden toparlanarak %3,6 yükseldi. Hang Seng China Enterprises ve Hang Seng Tech endeksleri de sırasıyla %4,1 ve %4,2 artışlarla önemli kazanımlar elde etti. Bu arada, birinci sınıf CSI 300 Endeksi %1,4 arttı.

Merkez bankasının duyurusunun ardından kara yuanı 12 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi ve 7,1601 seviyesinde işlem gördü.

Alibaba’nın Hong Kong hisseleri, Jack Ma ve Yönetim Konseyi Lideri Joe Tsai’nin dördüncü çeyrekte varlıklarını artırdığına dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından %7,3 artışla 4 Ocak’tan bu yana en yüksek noktasına ulaştı. Şirketin ABD hisseleri Salı günü yaklaşık %8 artış gösterdi.

Bu gelişmelerin ortasında Çin kabinesi Pazartesi günü piyasa güvenini istikrara kavuşturmak için güçlü önlemler uygulama taahhüdünü duyurdu. Bloomberg News tarafından Salı günü yayınlanan doğrulanmamış raporlar, politika yapıcıların, hisse senedi kontratları aracılığıyla hisse senedi alımları yoluyla piyasayı desteklemek için öncelikle devlet işletmelerinin offshore hesaplarından yaklaşık 2 trilyon yuan (279 milyar dolar) kullanmayı düşündüklerini ileri sürdü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu