Ekonomi

İşçi ve işveren kesiminin asgari ücret pazarlığında değerlendireceği rakamlar belli oldu! Arada 4 bin 500 TL’lik fark var

Asgari fiyatta artırım pazarlığı için geri sayım başladı. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, 1 Aralık Perşembe günü emekçi temsilcisi Türk-İş ve patron temsilcisi TİSK ile bir ortaya gelecek. Toplantı ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Alım, “Asgari ücret konusunda yapılacak toplantıyı organize edeceğiz. Birlikte takvime karar vereceğiz.” dedi.

KULİSLERDE YÜZDE 40 İLE 50 ORTASINDA BİR ARTIRIM KONUŞULUYOR

Tüm gözler minimum fiyat pazarlığından çıkacak karara odaklanırken, artırım da enflasyon belirleyici olacak. Kulislerde ise yüzde 40 ile 50 ortasında bir artış olacağı konuşuluyor.

İŞÇİ VE PATRON ORTASINDA 4 BİN 500 TL’LİK FARK

Ancak işçi ve işveren temsilcileri arasında bir zam konusunda bir anlaşmazlık bulunuyor. Cumhuriyet’te yer alan habere nazaran, personel temsilcisi Türk-İş masaya 10-13 bin lira talebiyle masaya oturmaya planlarken, TİSK ise 8-8 bin 500 TL’ye sıcak bakıyor. Böylece tarafların arasında 4 bin 500 TL’lik bir fark bulunuyor.

ASGARİ FİYAT NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari fiyatı, yasa gereği personel, patron ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 bireyden oluşan Minimum Fiyat Tespit Kurulu belirliyor. Komite, yeni minimum fiyatı belirleme çalışmaları kapsamında dört kere toplanıyor. Bakanlıktaki birinci toplantının akabinde Kurul, personel, patron konut sahipliğindeki toplantıların akabinde son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği kurul, en az 10 üyenin iştirakiyle toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde liderin bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT TABAN FİYAT NE KADAR?

2022 yılının başında 4 bin 253 liraya çıkarılan minimum fiyata, enflasyon nedeniyle temmuzda bir orta artırım yapılmıştı. Temmuzda alınan kararla taban fiyat 5 bin 500 lira olarak açıklanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu