Ekonomi

KDV bildiriminde değişiklik

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğ ile KDV stopajı yapabilecek kuruluşlara ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Devletin kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kesintilerinden sorumlu tuttuğu doğrudan alıcı tarafından satıcıya ödenecek KDV tutarının bir kısmının “sorumlu” olarak devlete ödenmesine ilişkin yasal düzenleme yayımlandı. . Bildirimde konuya ilişkin açıklamalara ve örneklere yer verildi.

Bazı tereddütlerin giderilmesi amaçlandı

Kanunla kurulan kamu iktisadi teşebbüsleri, ilgili beyannamede özel olarak belirtilmeyen tüm hizmet alımlarında 5/10 KDV stopajı uygulayanların kapsamına alınırken, kanunda doğrudan kurulmayanlara ilişkin tereddütler yaşandı. Bu tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşebbüslerine de kamu iktisadi teşebbüslerinde olduğu gibi stopaj yapma izni verildi.

Öte yandan kısmi stopaj uygulamasında her işlem için uygulanan 2 bin liralık limit, Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl güncellenen fatura düzenleme sonu olarak belirlendi. Mahkeme kararı çerçevesinde, beyannamede mükelleflerin vergi borçlarına ilişkin KDV iade alacaklarından mahsup taleplerinde vergi borçlarına ilişkin gecikme zammının hesaplama sistemine ilişkin açıklamalara da yer verildi.

Tebliğde, KDV Kanunu’nun geçici 20’nci, geçici 29’uncu, geçici 32’nci ve geçici 33’üncü sayılarında yer alan istisna sürelerinin uzatılmasına yönelik yapılan yasal düzenlemelere ilişkin düzeltmelere de yer verildi.

Tebliğin bazı yönleri için yürürlük tarihi bugün, bazı yönleri için ise Mart ayı başı olarak belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu