Ekonomi

Küresel varlık yöneticileri Çin’in indirimli borsasını izliyor

Küresel varlık yöneticileri ve hedge fonları, son aylarda önemli değer kaybı yaşayan Çin borsalarına yeniden ilgi göstermeye başladı. Bir süre Çin’e yatırım yapmaktan kaçınan bu finans kurumları, artık anakaradaki finans piyasalarında potansiyel toparlanma işaretleri görüyor.

Perspektifteki bu değişim, ABD hisse senetlerindeki oynaklık ve Çin’deki siyasi çalkantının birleşiminden kaynaklanıyor; her ikisi de ülkedeki yatırımları yeniden gözden geçirmek için nedenler olarak görülüyor. Örneğin Fidelity International, Çin’in gevşeyen para politikasını ve hükümetin en son 1 trilyon yuan (137,10 milyar dolar) tutarındaki devlet tahvili planını ülkenin borsaları için olumlu göstergeler olarak gösteriyor.

Fidelity International’ın Asya Pasifik hisse senedi lideri Marty Dropkin, karışık küresel tablo ve bireysel risk toleransı göz önüne alındığında yatırımları ABD’den Çin’e kaydırmanın zamanının gelebileceğini öne sürdü. Örneğin, yönetimi altında 3 milyar £ bulunan Londra merkezli bir fon olan Somerset Capital Management, kurumsal faydalarda iyileşmeye yol açan gevşek para ve maliye politikaları nedeniyle Çin’de potansiyel görüyor.

Fon, artan tüketici talebinden faydalanması beklenen spor giyim ve elektrikli araç şirketlerine olan ilgisini artırıyor. Çinli yetkililer ayrıca hükümet harcamalarının yanı sıra zor durumdaki emlak sektörünü desteklemek için daha büyük teşvik planları ve önlemleri de duyurdular.

Ancak MSCI Çin endeksinin bu yıl şu ana kadar %11 düşmesiyle Çin borsası artık tam olarak toparlanamadı. Buna karşılık ABD borsa endeksleri S&P 500Ve NasdaqJaponya sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 32 oranında değer kazanırken, Nikkeiendeksi %25 arttı.

Morgan Stanley(NYSE: HANIM ), uzun vadeli yabancı yatırımcıların Çin ve Hong Kong hisse senetlerinde yıllardır en düşük ağırlıklı pozisyonlara sahip olduklarını gözlemledi. Bankaya göre, bu fonlar son üç ayda yaklaşık 10 milyar dolar değerinde Çin hisse senedi sattı ve bu da 2018’den bu yana en büyük kümülatif çıkışa işaret ediyor.

Bunun sonucunda Çin hisse senetleri ucuzladı ve fiyat/kazanç oranı %11 ile büyük Asya piyasaları arasında en düşük seviyeye geriledi. Londra merkezli hedge fon danışmanlığı şirketi Sussex Partners’ın yönetici ortağı Patrick Ghali, daha önce Çin’den kaçınan müşterilerin artık pazara yeniden girmeyi düşündüklerini söyledi.

Morgan Stanley’nin bilgileri aynı zamanda yabancı yatırımcıların 2-8 Kasım tarihleri ​​arasında Hong Kong-Çin Borsa Bağlantısı aracılığıyla 924 milyon dolarlık Çin A tipi hisse satın almasıyla akışlarda hafif bir tersine dönüşe işaret ediyor. Bu, Ağustos başından bu yana net girişlerin görüldüğü ilk haftayı işaret ediyor.

Hong Kong hisse senedi endeksi, sağlık ve teknoloji hisselerindeki kazançların öncülüğünde art arda üç ay süren kayıpların ardından bu ay %1,7 arttı. Hang Seng Teknoloji Endeksi Kasım ayında şu ana kadar %5,1 arttı. Ayrıca Uluslararası Para Fonu, 2023 Çin ekonomik büyüme varsayımını geçen hafta %5,4’e yükseltti.

Boston merkezli yatırım şirketi Cambridge Associates, bazı Orta Doğulu yatırımcıların Çin’in ucuz değerlemelerinden etkilendiğini ve buraya para yatırdığını bildirdi. Hong Kong merkezli hedge fonu Triata Capital, internet ve e-ticaret devlerindeki potansiyeli görüyor ve yatırımcı karamsarlığının çoğunun değerlemeleri bozduğunu savunuyor.

Triata Capital’ın baş yatırım sorumlusu Sean Ho, yatırımcıların yazılım ve internetle ilgili yapay zekanın uzun vadeli potansiyelini hafife aldıklarına inanıyor. Bu arada, San Francisco merkezli varlık yöneticisi Matthews Asia’nın portföy yöneticisi Vivek Tanneeru, tüketici güveninin artması ve ABD-Çin ilişkilerinin ısınması nedeniyle Çin’e karşı aşırı ağırlığını koruyor.

Ancak Saxo Markets Greater China pazar stratejisti Redmond Wong gibi bazı analistler bu olumlu faktörlerin uzun sürmesini beklemiyor. Wong, Çin hisse senetlerinde kısa vadeli bir duyarlılık olabileceğini ancak Çin’in uzun vadeli üretkenlik ve büyüme stratejileri, özellikle de hükümetin yönetişim ve yolsuzlukla mücadele çabalarına odaklanması konusunda artan endişelerin olduğunu öne sürüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu