Sağlık

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler

Diyetisyen Betül Serttaş bahis konusunda değerli bilgiler verdi.
Kahve: Kahve, kafein içeriği nedeniyle metabolizmayı geçici olarak hızlandırabilir. Kafein termojenik etkisi ile vücut ısısını arttırabilmektedir. Kısa bir süre metabolizmayı hızlandırarak enerji tüketimini artırabilir. Kafein, depolanmış yağ asitlerini güç için kullanarak kana salabilir. Yani Yağ Oksidasyonunu Artırabilir. Kafein antrenman sırasında daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olabilir, böylece metabolizmanızı hızlandırabilir. Fazla kafein alımı bazı kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
Beyaz çay: Bütün çaylar kafein içerir. Beyaz çay aynı zamanda metabolizmayı bir süreliğine hızlandırabilen kafein de içerir. Beyaz çay antioksidan içeriği açısından zengindir. Antioksidanların hücre hasarını önlediği ve genel sağlığı arttırdığı bilinmektedir. Metabolizmanın düzgün çalışabilmesi için hücrelerin sağlıklı olması gerekir. Beyaz çay, L-theanine adı verilen amino asidi içerir. Bu amino asit, kafeinin uyarıcı etkilerini modüle edebilir ve sakinleştirici bir etki yaratabilir. Bu sayede stres hormonlarının azalmasına neden olarak metabolizmanın aktif çalışmasına katkı sağlayabilir.
Kefir: Kefir, probiyotik bakteri ve mayaları barındırarak bağırsak mikrobiyotasını destekler. Bağırsak sağlığının iyi olmasına, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur. Bazı araştırmalar düzenli aralıklarla kefir tüketmenin insülin duyarlılığını artırdığını, bunun da enerji metabolizmasını yeterli düzeyde etkileyebileceğini gösteriyor. İnsülin, vücuttaki şekerin hücrelere alımını düzenleyen bir hormondur. Kefir, düşük kalorili bir protein ve besin kaynağı olduğundan tokluk hissini artırabilir. Kefir, protein ve kalsiyum içerdiğinden metabolizmayı hızlandırabilir. Bu aynı zamanda güç tüketimini de destekleyebilir. Kefir antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir. Çünkü inflamasyon metabolizma üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Diyete antiinflamatuar gıdaların eklenmesi metabolik sağlığa katkıda bulunabilir.
Yulaf: Yulaf ezmesi kompleks karbonhidratlar içerdiğinden ve beta-glukan adı verilen daha fazla çözünür lif içerdiğinden sindirimi yavaşlatır ve kişinin daha tok hissetmesini sağlar. Ayrıca kan şekerini dengeleyebilir ve insülin duyarlılığını artırabilir. Bu, güç kullanımını dengeler ve metabolizmayı olumlu yönde etkiler. Yulaf ezmesi özellikle demir, magnezyum ve B vitaminlerini içerir. Bunlar güç ve metabolik yolları destekler.
Chia tohumları: Chia tohumları, çözünür ve çözünmez lifler, proteinden daha güçlüdür ve sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok hissetmemizi sağlar. Ayrıca bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine de yardımcı olur. Chia tohumları, omega 3 yağ asitlerinden biri olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengindir ve bu yağ asitleri metabolizmayı destekler ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Chia tohumları sıvıyla buluştuğunda şişer ve bu sayede midede tokluk sağlar. Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve manganez gibi mineralleri içererek metabolik süreçler için gerekli olan enerji üretimini destekler. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

aslanapa-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu