Haber

Kocaeli’de Kapitone Mesleği Tehlikede

Kocaeli’de yaşayan Servet Yılmaz, çocukluğunda babasının yanında başladığı kapitone mesleğini 53 yıldır özveriyle sürdürüyor. Unutulmaya yüz tutmuş mesleğin son temsilcilerinden biri olan Yılmaz, çırak yetersizliğinden dolayı mesleğin sona erdiğini söyledi.

Asıl mesleği oto elektrikçi olan Servet Yılmaz, babasının yönlendirmesiyle 14 yaşında çırak olarak yorgancılık mesleğine ilk adımını attı. 53 yıldır iğne iplik tutmayı hiç bırakmayan Yılmaz, zamanla mesleğinde kendini geliştirerek usta oldu. Unutulmaya yüz tutmuş mesleğin kentteki son temsilcilerinden olan Yılmaz, birçok genç kızın çeyiz yorganlarını da dikti. El yapımı yorganlara olan ilginin zamanla azaldığını belirten Yılmaz, çırakların eğitilmemesi nedeniyle yorgancılığın sona erdiğini söyledi. Çift kişilik yorganı 5 saatte dikebildiğini belirten Yılmaz, yün yorganın fiyatının 1.200 – 1.500 TL, orlon yorganın 1.000 TL, ipek yorganın fiyatının ise 3 ile 5.000 TL arasında değiştiğini belirtti.

“14 yaşımdan beri bu mesleği yapıyorum”

Kapitoneciliğin zor bir meslek olduğunu belirten 66 yaşındaki Servet Yılmaz, “Mesleğe 1970 yılında başladım ve 53 yıldır bu işi yapıyorum. Babamın yanında çırak olarak başladım, mesleğim aslında oto elektrikçilikti. ama babam beni yanına aldı. Uzun süre babamın yanında çalıştım, sonra kalfalık yaptım. 14 yaşımdan itibaren kalfalık yaptım.” “Uzun süredir bu mesleği yapıyorum. Mesleğin gerisinden kimse kalmadı dolayısıyla mesleği yapacak kimse kalmadı. Bizim yaşlarımızda birkaç kişi var, biz de yakında bırakacağız. Makineler gelince Çıktı, mesleğimiz yavaş yavaş solmaya başladı, hepsi fabrikasyon, hazır, rekabet edemiyoruz” dedi.

“İğneyle kuyu kazıyoruz”

Yorgan fiyatlarının üretildiği malzemeye göre değişiklik gösterdiğini belirten Yılmaz, “Öğrenmek ve dikmek o kadar kolay değil, iğneyle kuyu kazıyoruz. Bunu hazırlıyorsunuz, yünü pamuk makinasında tarıyorsunuz, koyuyorsunuz. yorganın içine, kenarını dikip yapıştırıyorsunuz, dikim aşamasına getiriyorsunuz, sonra oturup kucağınıza alıp minik bir iğneyle dikmeye başlıyorsunuz, terziyle çalışıyorsunuz, bizimki hemen hemen aynı. şey, makineye koyduğunuzda yorulmazsınız, 5 dakikada dikersiniz ama ben sabah başlayıp akşam bitiriyorum, sabah 09.00’da başlayıp 14.00’te bitirdim. Yün yorgan 1.200 – 1.500 TL civarında, Orlon yorgan ise 1.000 TL civarında, “İpek yorgansa daha değerli ama talep olmadığı için yapmıyoruz. Müşteri isterse yaparız, maliyeti de 3 ile 5 bin TL arasında oluyor” dedi.

“Çıraklar eğitilmiyor”

Mesleğin sona erdiğini belirten Yılmaz, “Kimse çocuğundan vazgeçmiyor, kimse ‘bu kişiyi yorgancı yetiştirin’ demiyor. Çırak yetiştiremiyor, çırak olmadığı için birçok kişi dükkânını kapatıyor. Kalfalar Bizim gibi yaşlandıkça yaşlanıyor, yetiştirecek kimse olmayınca meslek bitmek üzere, yorgan makinesi çıktı, “Ben günde bir dikiyorum, o günde 10-15 dikiyor” dedi.

“Yün ve pamuk her şey için mükemmel”

Yün ve pamuklu yorganların sağlık açısından mükemmel olduğunu dile getiren Servet Yılmaz, “Diğerleri naylon PET şişelerden üretiliyor. Yün yorganlar öyle değil. Adam koyunu kırkıyor, yıkıyor, kurutuyor ve yorgancıya getiriyor ve diyor ki” ‘bana bir yorgan yap’. Yün ve pamuklu yorganlar en sağlıklısıdır, bunlarla kendinizi kaplayabilirsiniz.” “Birçok arkadaşımın boyun ağrısı vardı, onlara yastık yaptım, artık ağrıları kalmadı. Yatak istediler, yün yatak yaptım, sırt ağrısı kalmadı. ‘Sağlıklı uyanıyorum’ sabah’ diyor. Yün ve pamuk her şey için mükemmeldir.” – KOCAELİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu