Ekonomi

Samsun’da ihracat 1 milyar doları aştı

SAMSUN

İhracatın gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini belirten Samsun TSO Yönetim Kurulu Balkan S. Zeki Murzioğlu, asıl amaçlarının Samsun’un potansiyelinin ülke ekonomik kalkınmasına katkı sağlamasını sağlamak olduğuna değindi. Murzioğlu, 170 ülke ve 6 Serbest Bölgeye toplam 1 milyar 70 milyon dolarlık ihracatla Samsun için 1 milyar dolar hedefinin aşılmasının gururunu yaşadıklarını ifade etti. Samsun’dan bu yılın Ocak ve Ekim aylarını kapsayan dönemde başta Rusya, ABD, Hollanda ve Fas olmak üzere 170 ülkeye ihracatla 1 milyar dolar hedefi yılsonuna 2 ay kala açıldı. Samsun’da ihracatı artıracak adımlar, Hüseyin Aksoy’un Samsun Valisi olduğu dönemde atıldı. Vali Aksoy’un Samsun için koyduğu 5 milyar dolar hedefinin gerçekleşmekten uzak olduğu anlaşılınca hedef daha sonra 1 milyar dolar olarak revize edildi. Bu hedefe ulaşmanın eşiği 700 milyon dolardı. 3 yıl önce bu eşiğin aşılmasıyla birlikte geçen yıl ilk kez 1 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşıldı. Bu durumda yıl sonunda Samsun’dan ihracatın 1 milyar 230 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yeni hedef 5 milyar dolar

Vali Hüseyin Aksoy’un koyduğu 5 milyar dolar hedefi 1 milyar dolar olarak revize edilse de yılsonuna kalmadan bu hedef aşılınca Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun için ihracat hedefini 5 milyar dolar olarak açıkladı. Demir-çelik, değirmencilik artefaktları, motorlu kara taşıtları için süspansiyonlu taşıtlar, kazanlar, makineler ve deniz eserler olmak üzere toplam 17 ülke ve 6 serbest bölgeye ihraç edilen 1 milyar 70 milyon doları oluşturuyor. Ancak Samsun’dan demir-çelikten takılara kadar 24 adet eser ihraç edilmektedir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da tüm zorluklara rağmen dünyanın dört bir yanına ihracat yaparak Türkiye’yi ve Samsun’u güçlü kılan girişimcileri tebrik etti. Samsun’un ihracat rakamlarını artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Murzioğlu, milli gelirin yüksek olmasının kilit noktalarından birinin ihracat olduğunun altını çizdi.

“Ortak akıl toplantıları ve projelerimizle şirketlere güç veriyoruz”

Salih Zeki Murzioğlu, ortak akıl toplantıları, master planlar, hibe projeleri, eğitimler, danışmanlık, 7/24 kesintisiz evrak hizmeti ve yetiştirdikleri dış ticaret uzmanları ile firmaların gücüne güç katmaya çalıştıklarını belirtti. Bu çalışmalardan birinin de Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle Samsun TSO Eğitim Vakfı adına hayata geçirdikleri ‘Uygulamalı İhracat Personeli Yetiştirme Projesi’ olduğunu belirtti. 8 gün süren projeye 30 gencin katılarak sertifika aldıklarını kaydeden Muzioğlu, “Bu şehrin çok yüksek ihracat rakamlarına ulaşabileceğini biliyoruz. Burada en önemli konu sürdürülebilir bir artışın sağlanmasıdır. Samsun TSO olarak ihracat dün olduğu gibi bugün de yarın da her zaman ana gündem maddelerimizden biri olmuştur ve olmaya devam edecektir. Samsun’un ihracat kapasitesinin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu