Haber

TRT Genel Müdürü Sobacı, Asya Pasifik Yayın Birliği başkanlığına seçildi

65 ülkeden 246 üyesiyle dünyanın en büyük yayın birliği olan ve yaklaşık 3,5 milyar izleyiciye ulaşan Asya-Pasifik Yayın Birliği’nin (ABU) 60. Genel Konsey Toplantısı, 31 Ekim’de Güney Kore Yayın Kurumu’nun (KBS) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. – 1 Kasım 2023’te Seul’de yapıldı. Toplantıda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ABU Lideri seçildi.

SOBACI’NIN YARDIMCILARI ÇİN, HİNDİSTAN VE JAPONYA’NIN YAYIN KURUMLARININ YÖNETİCİLERİDİR

1 Kasım 2026 tarihine kadar 3 yıl süreyle ABU Başkanlığı görevini sürdürecek olan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Chinese Broadcasting Corporation NRTA Genel Müdürü Yan Chengsheng, Indian Broadcasting Corporation Prasar Bharati Vekili tarafından ABU Lider Yardımcılığı görevine atanacak. Genel Müdür Sunil ve Japan Broadcasting Corporation NHK Lider Yardımcısı INOUE. Tatsuhiko yapacak.

TRT Genel Müdürü Sobacı, ABU Genel Sekreteri Ahmed Nadeem ile yakın işbirliği içinde çalışacak ve ziyaretler, ABU bünyesinde yürütülen çalışmalar ve ABU’nun güncel sorunları hakkında sistematik olarak fikir alışverişinde bulunacak.

ABU’nun Genel Kurul toplantılarına ve Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık edecek olan Sobacı, Sri Lanka Broadcasting ev sahipliğinde Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da gerçekleştirilecek 117. ABU Ara Yönetim Kurulu Toplantısı’nda ilk ABU üyesi olacak. Corporation MTV Kanalı’nda 9-10 Mayıs 2024’te lider olarak görev alacak.

“ABU’NUN LİDERİ SEÇİLMEM TÜRKİYE’NİN HER ALANDA LİDER ÜLKE OLMA HEDEFİ İÇİN ÖNEMLİ”

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, dünyanın en büyük yayıncılık birliği olan ABU’nun Başkanlığına seçilmenin, Türkiye’nin her alanda lider ülke olma hedefi açısından önemine değindi.

ABU Başkanlığı’nın Türkiye’ye gelişini bir adım ve Türkiye’nin yükselişinin bir yansıması olarak gördüğünü belirten Sobacı, şöyle konuştu: “ABU Başkanlığı’nın Cumhuriyetin 100. yılına denk gelmesi de bizim açımızdan mutluluk vericiydi. Bu millet, şartlar ne olursa olsun, imkanları ne kadar kısıtlı olursa olsun, mücadelesinden asla taviz vermemiş ve her zaman hedeflerine ulaşmıştır. Dolayısıyla dünyanın en büyük yayın birliğinin sunduğu fırsat ve potansiyeli bu amaçlar doğrultusunda harekete geçirerek artık bu süreci daha güçlü bir şekilde yürütebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına adım attığımızı belirten Sobacı, “Türkiye’nin yükselişini sürdürmesi, lider ülke konumunu sağlamlaştırması gerekiyor. Çünkü Türk Yüzyılı, Türkiye’nin iç politikadan dış politikaya, enerjiden çevreye, ekonomiden sanayiye, eğitimden teknolojiye kadar yeni hedefler belirlediği ve bu hedeflere mutlaka ulaşacağı bir dönemin adıdır. “Dolayısıyla ABU Başkanlığını aslında Türkiye’nin uluslararası medya alanında kendine koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi açısından bir adım, bir katkı olarak değerlendirebiliriz” dedi.

Sobacı, TRT’nin dünyayı dünyaya anlattığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

“TRT World, TRT Arabi gibi kanallarımız ve uluslararası dijital haber platformlarımızla artık dünyayı dünyaya anlatan bir yayın kurumu haline geldik. Bu misyonu yerine getirirken bazı sorumluluklarımızı da ihmal etmedik. Dünyadaki gelişmeleri, çatışmaları, sıkıntıları daha adil bir pencereden bakarak ekranlara taşımaya çalıştık. Dünyanın vicdanının sesi olmaya çalıştık, görmezden gelinenlerin sesi olmaya çalıştık. “Son dönemde Filistin’e yönelik katliam çerçevesinde bunu hayata geçirmeye çalıştık.”

TRT RESIDENCE, 2024’TE 61. ABU GENEL KURUL TOPLANTISINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAKSIN

TRT, Sobacı başkanlığında Ekim 2024’te İstanbul’da yapılması beklenen 61. ABU Genel Kurul Toplantısı’na da ev sahipliği yapacak.

Avrupa Yayın Birliği (EBU), Akdeniz Daimi Görsel-İşitsel Operatörler Konferansı (COPEAM), Akdeniz Görsel-İşitsel Bağlantı Merkezi (CMCA) üyesi olan TRT, yakın zamanda Afrika Yayın Birliği’ne (AUB) de üye oldu. Sobacı’nın ABU Lideri seçilmesiyle TRT, farklı bölgelerdeki yayın birlikleri arasında köprü olma misyonunu üstlenerek bölgesel ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracak.

ASYA PASİFİK YAYIN BİRLİĞİ (ABU)

ABU, dünyanın 8 farklı bölgesinden 65 ülkeden yayın kuruluşlarından oluşan 246 üyesiyle dünyanın en çok üyeye sahip en büyük yayın birliğidir.

Üye yayın kuruluşlarıyla yaklaşık 3,5 milyar izleyiciye ulaşan Asya Pasifik Yayın Birliği (ABU), kurulduğu 1964 yılından bu yana yayıncılığın geliştirilmesi için çalışıyor, yayın kuruluşları arasında iş birliğini teşvik ediyor ve ortak projeler üretilmesini sağlıyor.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu