Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi. Oktay ve beraberindeki heyet, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki bağların son derece üst düzeyde olduğunu vurgulayan Oktay, iki ülke arasındaki ilişkilerin “tek millet iki devlet” temelinde geliştiğini söyledi. Oktay, Şuşa Deklarasyonu ile resmen ittifak düzeyine getirilen Azerbaycan-Türkiye bağlarının bu belgenin amaç ve hedefleri doğrultusunda daha da geliştirilmesinin önemini vurguladı. Yaşanan depremde Azerbaycan’ın Türkiye’nin yanında olmasının değerine dikkat çeken Oktay, bu takviye için Aliyev’e teşekkür etti. Oktay, ekonomik ve ticari ilişkilerin genişlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülkenin Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çerçevesinde iş birliğini genişletme çabalarını çok takdir ettiğini vurguladı. Oktay, Türkiye’nin Ermenistan’da Nemesis teröristleri için anıt dikmesinden de ciddi endişe duyduklarını ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye’deki seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan’a resmi ziyaretinin önemine değinerek, bu ziyarette ikili ilişkilerin geliştirilmesi için kapsamlı görüşmeler yapıldığını vurguladı. Azerbaycan ile Türkiye arasında askeri ve askeri-teknik işbirliğinin gelişmesine dikkat çeken Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü’de bulunduğu sırada yeni Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığının açılışına katılmasının askeri alanda işbirliğini geliştirmenin bir başka örneği olduğunu söyledi. iki ülke arasında. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Şuşa Deklarasyonu temelinde ve ittifak ilkesi temelinde geliştiğine işaret eden Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde parlamento düzeyinde işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve faaliyetlerin daha da genişletilmesinin öneminin altını çizdi. Parlamentoların dış ilişkiler komisyonlarının Aliyev, Nemesis anıtının Ermenistan’a dikilmesinin kabul edilemez olduğunu bir kez daha kaydetti.

Görüşmede Orta Koridor ve güç sahalarında iş birliği konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu ve son dönemde Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması neticesinde ekonomik ve ticari bağların daha da genişletilmesi ve ticaret hacminin 6 milyar dolara ulaşması olumlu gelişmelerdir. Görüşmede karşılıklı ilgi duyulan diğer konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Bakü temasları çerçevesinde yarın Haydar Aliyev’in kabrini, Türk ve Azerbaycan mezarlıklarını ziyaret edecek olan Oktay, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Gafarova Hanım ve Azerbaycan Milli Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi Lideri Samet Seyidov ile görüşecek. – BAKÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu