Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Rusya’ya karşı savaşta destek aramaya devam ediyor

Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy G7 Zirvesi’nde “Bakhmut hala Ukrayna’nın kontrolünde” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rusya’ya karşı savaşta takviye aramaya devam ediyor. Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi’ne davet edilen Zelenskiy, bugün düzenlenen oturum öncesi Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Bakhmut şehrinin kontrolünün sağlandığı yönündeki açıklamasına, “Bakhmut halen Ukrayna kontrolünde” diyerek yanıt verdi.

Zelensky, Joe Biden ile tanışıyor

Ayrıca bugün ikili görüşmelerine devam eden Zelenskiy, ABD Lideri Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Ukraynalı pilotlara bu uçakların yanı sıra F-16 ve dördüncü nesil savaş uçaklarının kullanımı konusunda Ukrayna’ya eğitim vereceklerini açıklamasının ardından bu konu Zelenskiy-Biden görüşmesinde de gündeme geldi. Son açıklanan pakette yer alan 375 milyon dolarlık ek askeri mali desteğin yanı sıra kendilerine sağlanan 37 milyar dolarlık askeri yardım için ABD’ye teşekkür eden Zelenskiy, “Artık güç açığını kapatma yolundayız. Pilotlarımız F-16’lardır” dedi. Bunları öğrendiğinde ve bu araçlar Ukrayna semalarında belirdiğinde sadece Ukrayna’nın değil Avrupa’nın ve tüm dünyanın güvenlik mimarisini oluşturacak ve bu tarihi bir an olacak” dedi.

“Rusya ile 180’den fazla müzakere sonuç vermedi”

Biden ile görüşmesinin ardından G7 ve diğer konuk ülke başkanlarına seslenen Zelenskiy, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusunda başlayan iç savaş sırasında Rus tarafıyla müzakereler yürüttüklerini ancak bu müzakerelerin sonuç vermediğini belirterek, “180’den fazla Rusya ile 7 yıldır süren müzakereleri biz yaptık. Ancak ateşkesler işe yaramadı. Bu süre zarfında binlerce insan öldü. Kendimizi savunarak Rusya’yı zayıflattığımız dışında hiçbir şey değişmedi” dedi.

Rusya’nın zayıflamasına rağmen daha fazla güçle saldırmak için fırsat kolladığını belirten Zelenskiy, buna karşı sundukları barış formülünün uygulanması gerektiğine işaret ederek, “Bu nedenle Ukrayna’nın uluslararası hukuka dayalı olarak sunduğu barış formülünün kullanılması gerekir. Birleşmiş Milletler bu şekilde geliştirdiğimiz barış formülünün her aşamasını destekleyecektir” dedi.

“Birlikte Ukraynalıların hayatını Rus füzelerinden kurtardık”

Rusya ile savaşta Batılı ülkelerin kendilerine verdiği ekonomik ve askeri takviyelere işaret eden Zelenskiy, “Birlikte binlerce Ukraynalının hayatını Rus füzelerinden kurtardık. birileri Rusların çılgın yolunu izleyecek. Demokrasiye artık daha çok ihtiyaç var. Bence küresel demokrasiye ihtiyaç var. İşbirliğimizin sağladığı en önemli şey bu” dedi. – HIROSIMA

mucur-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu