Ekonomi

“21 yılda 60 milyar liralık destek sağladık”

Fahriye KUTLAY ŞENYURT

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılında Üretim Zirvesi’nde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Son 21 yılda yaklaşık 60 milyar liralık destek sağlandı. Tarım, ormancılık ve su alanında Mersin’e verildi.

Mersin’in bitkisel ve hayvansal üretimde önemli bir merkez olduğunu belirten Bakan Yumaklı, “Bitkisel üretime verilen destek ve yatırımlarla bitkisel üretim miktarı yüzde 85, büyükbaş hayvan varlığı yüzde 39, küçükbaş hayvan varlığı ise yüzde 39 arttı. Son 21 yılda yüzde 75 oranında artış yaşandı ve özellikle su ürünleri üretimi de arttı” dedi. 45 kat arttığını söyleyebiliriz.

“Bu dönemde Mersin’in tarımsal üretim değeri 19 kat arttı” dedi. Bakan Yumaklı, Mersin’deki narenciye branşının sorunlarını şimdiden anlamaya ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilecek sorunlar için çalışmaya başladıklarını vurgulayarak, “Bu konuda özellikle narenciye meclisi ve konseyi ile bazı değerlendirmeler yapıldı. STK’lar.

Mersin’de yapılması planlanan Narenciye Çalıştayı toplantısı gündemimizde. Çalıştayda üretim planlamasının narenciye sektörünü nasıl etkileyeceğini konuşacağız” dedi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, tepede yaptığı konuşmada, yerli ve milli vizyona sahip MÜSİAD üyelerinin yaklaşık yüzde 10’unun gıda ve tarımla uğraştığını, her ikisine de ihtiyaç olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini söyledi. Tarımda teknolojinin ve katma değerli ürünlerin doğru kullanılması. söylenmiş.

Asmalı, “Ülkemizin ve dünyamızın geleceğini tarımda görüyoruz, tarımın gücü geleceğimizin teminatıdır” diyen Asmalı, Türkiye’nin tarım büyüklüğü ve gayri safi milli hasılada 9’uncu sırada yer aldığını ifade etti. Asmalı, Türkiye’nin potansiyelini doğru görerek, tarımda akılcı stratejiler geliştirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Tarımda endüstri 4.0’a geçiş

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, tarımın tarihsel süreç içerisinde klasik uygulamalardan çağdaş uygulamalara geçiş yaptığını vurguladı. Pehlivan, “Tarımda da sanayi 4.0’dan bahsediyoruz. Sensör cihazlarından ve sensör makinelerinden bahsediyoruz. Ve bu sayede toprağın etüdünü alarak verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalardan bahsediyoruz. Mersin’de oda, kooperatif ve birliklere bağlı yaklaşık 132 bin çiftçimiz, ÇKS’ye kayıtlı 42 bin çiftçimiz var. Yükümüz narenciye olsa da toplam 6 milyon adetlik üretim hacmimiz var. “İhracatta bu yıl 7’nci sıraya yükseldik, ihracatımızın büyük çoğunluğunu tarım ürünleri oluşturuyor” dedi.

“Yeni stratejiler geliştirmek istiyoruz”

MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan, zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin özellikle son yıllarda bakliyat ihracatında hem büyüklük hem de fiyat açısından artış gösterdiği bilgisini vererek, “İhracatçılar olarak yatırımlarımız sürerken, Fabrikalarda ve lisanslı depolarda devam ederken, değişen gıda lojistiği konusunda da yeni stratejiler geliştiriyoruz.” istiyoruz. Özellikle Amerika ve Çin arasında devam eden “Yeni İpek Yolları” ve “Baharat Yolları” yarışında oyunun dışında kalmamak, Türkiye’yi lojistik üs olarak kullanarak doğusunu öne çıkararak üretim ve lojistik üstünlüğümüzü savunmaya devam etmek. -batı, kuzey-güney bağlantı yolu özelliğindedir. “Biz bunu istiyoruz” dedi.

“2 milyar 103 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti”

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Başkanı Veysel Memiş, zirvede yaptığı konuşmada, AHBİB olarak 2023 yılında 2 milyar 103 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl bölgesel ihracatımızda ürün gruplarına göre en fazla ihracatı bakliyat ve tahıl ürün gruplarında yaptık. Bakliyat ürün grubunda 34,8 milyon dolarlık ihracatla kırmızı mercimek, toplam ihracatın yüzde 19’unu oluşturarak ilgili dönemde en çok ihraç edilen ürün oldu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu