Haber

AYLARDIR BEKLEDİĞİ YENİ AKCİĞER İLE İLK NEFES ALDI

2 yıldır oksijen cihazına bağlı yaşamak zorunda kalan ve 13 aydır akciğer nakli bekleyen Sınıf Öğretmeni Dilek Özlü, 12 Temmuz’da yaptığı organ bağışıyla yeni yaşamına kavuştu. Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 7 saat süren nakil ameliyatının ardından hayatında ilk kez “derin bir nefes alabildiğini” söyleyen Özlü’nün yeni ciğerleriyle ilk nefesini aldığı an kameralara yansıdı. Özlü, solunum cihazından çıkarken hissettiklerini “O ilk nefesi aldığımda yıllarca nefes alamadım” cümlesiyle özetledi.

Tekirdağ’da yaşayan sınıf öğretmeni Dilek Özlü’ye(37) 12 yaşındayken bronşektazi teşhisi konuldu. Akciğerlerinin hasar görmesi sonucu bronşlarının kalıcı olarak genişlemesi nedeniyle hayatı boyunca düzgün nefes alamamıştı. Hastalığına rağmen öğretmen oldu ve yaklaşık 15 yıl önce mesleğe başladı. Ancak 2 yıl önce hastalığının yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle ciddi bakıma alınmış; Ondan sonra hayatı bir daha asla eskisi gibi olmadı. Artık oksijen tüpüne bağımlı bir hayat sürmek zorundaydı. Çok sevdiği mesleğini bırakmak zorunda kaldı, 13 ay önce akciğer nakli için organ bekleme listesine alındı. Hayatını portatif oksijen cihazı ile sürdürmeye çalışsa da evden her uzaklaştığında cihazın şarjının biteceğinden endişe duyuyordu. 12 Temmuz gecesi aylardır beklediği müjdeli haber gelmişti. İstanbul’da yapılan organ bağışının ardından bağışçının akciğerlerinin uygun bulunması üzerine Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Nakli grubu tarafından gece yarısı başlatılan nakil maratonu zaferle sonuçlandı. 7 saat süren ameliyatın ardından Dilek Özlü ağır bakıma alındı; 24 saat bile geçmeden inhaleri bırakıp yeni ciğerleriyle derin bir nefes aldı. O anlara ait manzara ise kameralara yansıdı. Özlü’nün akciğer nakli ameliyatını gerçekleştiren ekipten Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Murat Ersin Çardak, “Türkiye’de en büyük sorundan dolayı organ bağışı yok. Bekleme süreleri aylar hatta yıllar olabiliyor. Organ beklerken hasta kaybediyoruz. Ancak ABD veya Avrupa’da organ bekleme süresi 15 gün 1 hafta.”

“YILLARDIR NEFES ALMIYORUM”

Özlü, yeni ciğerleriyle nefes aldığı o anlarda yaşadıklarını şöyle anlattı: “İlk nefes aldığımda yıllardır nefes alamıyorum dedim. Hastalığım çocukluğumdan beri vardı. 2 yıldır oksijensiz yaşayamam. Çok şükür yaklaşık 13 aylık bir bekleyişin ardından organ bulundu. Mucizelerle dolu bir gündü. Mucizelerle dolu bir gündü. Mucizelerle dolu bir gündü. Mucizelerle dolu bir gündü. daha iyi Öğrencilerimden ve velilerimden o kadar çok dua aldım ki hepsi geri gelmemi bekliyor. Hepsine, hemşirelerime ve doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Herkesin organ bağışı konusunda duyarlı olmasını rica ediyorum. Bugün benim başıma geldi ama yarın hiçbir şeyiniz yokken sizin de başınıza gelebilir.”

İKİ HASTAYA AYNI GECE KALP NAKLİ YAPILDI

12 Temmuz gecesi Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı anda 3 mucize gerçekleşti. Sadece akciğer nakli ekibi değil, kalp nakli ekibi de aynı gece iki farklı hastaya kalp nakli gerçekleştirdi. O gece organ nakli maratonu için gece yarısı hastaneye koşan akciğer nakli ekibinden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Murat Ersin Çardak, “Dilek bize başvurduktan sonra yaklaşık 1,5 yıl bekledi. Organ aylar sonra çıktı. Bu servete sahip olmasaydı muhtemelen onu kaybederdik” dedi. Dilek Özlü’nün hastalığının her zaman akciğer nakli gerektiren bir durum olmadığını ifade eden Dr. Çardak, şu bilgileri verdi: “Dilek hastalığı bronşektazi dediğimiz bir hastalıktır ve hava yollarının genişlemesi ile oluşur. Tüm bronşektazi hastalarına nakil gerekmez. Bazıları lokalize kalabilir. Basit bir ameliyatla akciğerin o kısmı alınarak iyileşebilirler. Ama Dilek’in vakasında yaygın bronşektazi vardı. acil servislere sık sık

“O İLK NEFESTA ÇOK MUTLUYUZ”

Donör bağışı haberinin İstanbul’daki bir hastaneden geldiğini ve Organ Nakli Koordinatörü Azize Göktürk’ün 12 Temmuz gecesi saat 21.00 sıralarında kendilerini aradığını belirterek, zamana karşı yarış başladı. Çardak sözlerini şöyle sürdürdü: “Organ uygun olduğu için değerlendirdik ve kabul ettik. Saat 23.30 sıralarında hastanede iki grup toplandı. Saat 01.30 sıralarında bir ekip organın alınacağı hastaneye gitti. Oradan gelen habere göre hastamızı ameliyata hazırlamak için burada kaldık. Saat 03.00 sıralarında organın uygun olduğu haberi geldi ve hastayı hızlıca ameliyathaneye aldık. Bu nedenle ameliyathanede biraz telaş var. Hastamızı servise teslim ettik. Yaklaşık 7 saat süren bir operasyon sonrası yoğun bakımda kaldık.Bizi en çok sevindiren kısım ise daha 24 saat geçmeden hastayı ekstübe ederek solunum cihazından ayırabilmemiz oldu.

“DİLEK’İN DOĞUM GÜNÜ ŞİMDİ 12 TEMMUZ”

Dilek Özlü’nün rahatsızlığı nedeniyle yıllardır yanında olan ablası Güneş Mengütay, kardeşinin 12 Temmuz gecesi yeniden dünyaya geldiğini belirterek, “Hayatımız hep makinelerden ibaret oldu. Evde iki makine, Yalova’da annemin evinde, kendi evimde bir, 2 buslu tüp, biri bozuk cihaz vardı. Hep kabloyla dolaşmak zorunda kaldık ama hep kabloyla dolaşmak bizi mutlu etti ama birincisi çok tedbirliydi.” Organı bağışlayan kişiye Allah rahmet eylesin. O kişi o aziz gönüllülüğü göstererek organlarını bağışladı ama ölümünün sıcaklığıyla anne babası ve ailesi de buna izin verdi. önünde saygıyla eğiliyorum. Kendi çocuklarının hayatı bitiyor, bir başkasının hayatı yeniden başlıyor. Dilek’in doğum günü aslında 31 Ocak ama bundan sonra 12 Temmuz’da pasta keseceğiz.”

“ANNE NE HİSSE NEFES ALMAKTIR”

Kızının küçüklüğünden beri hep ciğerlerinde sorun olduğunu anlatan anne Ayten Mengütay, “Mümkün olsa da keşke karaciğerimi ona verebilseydim” diyerek, “Dilek 12 yaşına kadar teşhis konamadığı için hep hastaydı. 12 yaşında hastalığın her iki akciğerine de yayıldığı söylendi. Yıllarca hep dua ettim. ‘Anne’ dedi ‘nefes almak nasıl bir duygu?’ O an söyleyecek bir şeyim yoktu. Ne diyeceğimi bilemedim. Dondum kaldım. Organlarını bağışlayana Allah rahmet eylesin. Hep dua edeceğiz. Keşke herkes organlarını bağışlasa da böyle güzel şeyler olsa.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu