Teknoloji

Bilim adamları bunu çözmeye çalışıyor! Y kromozomu gidince erkeklere ne olacak?

ensonhaber.com

Y kromozomu, insandaki iki cinsiyet kromozomundan biridir. Cinsiyet kromozomları, her hücrede bulunan 23 çift insan kromozomundan birini oluşturur.

Y kromozomunun küçülüp küçülmediği konusu uzun süredir bilim insanlarının kafasını karıştırıyor.

Genetik dizileme teknikleri ile Y kromozomu üzerinde yapılan erken analizler sonucunda, kromozomun genlerinin giderek azaldığı ve buna bağlı olarak kromozomun kısaldığı gözlemlendi.

Nihayetinde bilim adamları uzun zamandır Y kromozomunun tamamen yok olup olmayacağını tartışıyorlar.

Erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu bulunurken, kadınlarda iki X kromozomu bulunur. Peki Y kromozomu tamamen kaybolursa erkeklere ne olur?

Y kromozomunun geleceği

Şimdi araştırmacılar, Y kromozomu genetik yapımızdan kaybolursa erkeklere ne olacağına dair teoriler geliştiriyor, ancak herkes aynı fikirde değil.

Neyse ki, kadınlar yaşamları boyunca sadece XX kromozomu taşıdıkları için Y kromozomu yaşam için gerekli değildir. Ne yazık ki, Y kromozomu, muadili ile karşılaştırıldığında genellikle kısalıyor ve kısalıyor.

Bilim adamları, Y kromozomunun varlığımızın sözde 3,5 milyar yılı boyunca dejenere olduğunu belirlediler.

Araştırmacılara göre bu durum devam ederse Y kromozomunun DNA’mızdan tamamen kaybolması yaklaşık 4.6 milyon yıl sürecek.

Bunun nedeni, çiftler halinde olan diğer kromozomların aksine, Y kromozomunun babadan oğula geçen ve zamanla bozulan tek bir kopyaya sahip olmasıdır. Peki bu erkeklerin sonu mu demek?

Avustralyalı araştırmacı Jenny Graves, erkeklerin olmaması nedeniyle Y’nin sonunda DNA’mızı terk edeceğini ve muhtemelen gelecekte türümüz için doğurganlık sorunlarına neden olacağını öne sürdü.

Graves, önümüzdeki milyonlarca yıl içinde yeni bir türün ortaya çıkabileceğini savunuyor. Ancak, diğer bilim adamlarının farklı bir görüşü var.

Kent Üniversitesi Profesörleri Darren Griffin ve Peter Ellis, Y kromozomunun bitmesinin erkeklerin sonu anlamına gelmediğini söylüyor.

Bunun yerine, bilim adamlarının öne sürdüğüne göre, kromozomdaki genler tıpkı köstebek tarla faresi gibi diğer çeşitlerde olduğu gibi basitçe başka bir kromozoma taşınacak.

Araştırmacılar, ortaya çıkan doğurganlık teknolojileri sayesinde Y kromozomu ile ilgili endişelerin yakında gereksiz olabileceğini bile savunuyorlar.

Aslında, yeni tedaviler sayesinde, insan üremesi için pek çok gen artık gerekli değildir ve genetik mühendisliği yakında Y kromozomunun yerini tamamen alabilir.

O zamana kadar, araştırmacılar insan biyolojisini daha derinden incelemeye devam edecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu