Haber

CHP Milletvekili Ali Öztunç: Türkiye’de işçiler Aralık 2023’te patronlara göre yüzde 322 daha fazla vergi ödedi

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “Türkiye’de Aralık 2023’te işçiler patronlardan yüzde 322 daha fazla vergi ödedi. AKP dolaylı vergiyi zenginlerden çok dar gelirlilerden topluyor. 2024’te de durum değişmiyor, vergi yükü artacak” Haksız vergiler, “Düşük gelirli halkın ekmeğini küçültüyor” dedi.

CHP Milletvekili Ali Öztunç, çalışanların ve dar gelirli kesimin üzerindeki vergi yüküne dikkat çekerek, çalışanların 2024 yılında ödemek zorunda kalacağı vergilerin daha da artacağını söyledi. Öztunç, bütçenin her zaman artışlarla, artan vergilerle dengelenmeye çalışıldığını, bu yapılırken de faturanın vatandaşa kesildiğini belirtti.

Öztunç açıklamasında şunları söyledi:

“TÜRKİYE’DE İŞÇİLER ARALIK 2023’TE PATRONLARDAN YÜZDE 322 DAHA FAZLA VERGİ ÖDEDİLER”

“Geçen yıl dolaylı vergiler yüzde 101,4 artarak 2 trilyon 9466 milyar liraya, dolaysız vergiler ise yüzde 74,6 artarak 1 trilyon 555 milyar liraya ulaştı. Dolaylı vergilerin payı ise bir önceki yıla göre 3,3 puan artarak 65’e yükseldi. Yüzde 5’e çıktı. Türkiye’de Aralık 2023’te çalışanlar patronlardan yüzde 322 daha fazla vergi ödüyordu. AKP dolaylı vergiyi zenginlerden ziyade dar gelirlilerden topluyor. 2024’te de durum değişmiyor, vergi yükü daha da artacak Daha.

Hem dolaylı vergiler hem de doğrudan vergiler enflasyonun çok üzerinde arttı. TÜİK’in enflasyon oranını doğru kabul edersek vergi gelirlerinde reel olarak yüzde 9,4 artış yaşandı. Milli gelir artış hızının yüzde 4 civarında kaldığı göz önüne alındığında, 2023 yılında vatandaşların vergi yükünde ciddi bir artış olacağı anlaşılıyor. Adaletsiz vergiler, düşük gelirli insanların gelirini düşürüyor.

Bu oran 4 yıl önce yüzde 2 idi. Temmuz ayı itibarıyla devletin topladığı 100 liralık verginin 10 lirası motorlu taşıtlar ÖTV’sinden geldi. Bu tutar 2019’da sadece 2 liraydı. “Araçların yüzde 80 Özel Tüketim Vergisi diliminde olması Türk tüketicisinin otomobile erişiminde ciddi sorun yaratıyor ve artık tüm arabalar yüzde 80 ve üzeri vergi diliminde. “

haber-konyaalti.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu