Haber

Gizliliği kaldırılan belgeden tarihi kanıt: Yeltsin, Rusya’nın NATO’ya katılmasını istiyordu

ABD Ulusal Güvenlik Arşivi tarafından gizliliği kaldırılan bir belgede, eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin1994 yılında Amerikalı mevkidaşı Bill Clintonile yaptığı görüşmede, NATO’nun genişlemesi durumunda ittifaka katılacak ilk ülkenin kendi liderliğindeki Rusya olması gerektiğini söyledi.

Belgede iki cumhurbaşkanı arasında 14 Ocak 1994’te Novo-Ogaryovo’da düzenlenen bir akşam yemeğine atıfta bulunuluyordu.

Gizliliği kaldırılmış belgelerde Yeltsinile ilgili ” ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerini kapsayan, uluslararası güvenliğin güçlenmesine katkı sağlayacak bir tür kartelin oluşturulması gerekiyor” dediği aktarıldı.

Yeltsin‘a göre Moskova’yı ‘Orta ve Doğu Avrupa’daki diğer ülkeler’ takip edecek.

Ayrıca belgede; Clinton‘ile ilgili YeltsinAralarındaki ilişkilerin mevcut seyrinde devam etmesi durumunda her iki ülke için de “eşsiz bir fırsat” ortaya çıkacağını söylediği belirtildi.

Clintono yıllarda, ” Avrupa’ya bir yüzyıl veya daha fazla barışı garanti edebiliriz“dedi.

NATO’nun genişlemesi 1999 yılında Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’ın bloğa katılmasıyla gerçekleşti. Rusya son yıllarda NATO Sınırları içerisinde benzeri görülmemiş bir hareketliliğin yaşandığını iddia ediyor. İttifak girişimlerini genişletiyor ve buna ‘Rus saldırganlığını caydırmak’ deniyor.

Moskova, NATO’nun Avrupa’da konuşlandırılmasıyla ilgili endişelerini defalarca dile getirdi. Kremlintarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın kimseyi tehdit etmediği, ancak kendi çıkarları açısından tehlikeli olabilecek eylemleri de göz ardı etmeyeceği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu