Haber

Erdoğan’ın Berlin’deki açıklamalarına Türkiye’den tepkiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısının yankıları devam ediyor. Erdoğan’ın İsrail ve Gazze ile ilgili sözleri Türk kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yaptığı paylaşımda “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ülkemizin duruşuna vurgu yaptığı için tebrik ediyorum” dedi.


Fotoğraf: Bernd von Jutrczenka/dpa/picture Alliance

Ancak Yeneroğlu, şunları ekledi: “Sayın Erdoğan, ekonomisi güçlü, toplumsal barışı tesis etmiş, kendi vatandaşının hak ve hukukunu koruyan, adil ve demokratik bir ülkenin lideri olarak bu sözleri söylemiş olsaydı, yaratacağı etki büyük olurdu. iç politikanın ötesine geçerek ezilen Filistin halkı için bir sonuç doğurabilirdi.” Bir ülke liderinin ağırlığı söylediği cesur sözlerden değil, yaptırım gücünden ve uluslararası itibarından gelir. Bugün ne yazık ki Türkiye zor durumda, derin ekonomik zorluklarla, korkunç adaletsizliklerle, anayasal krizlerle boğuşuyor. Ve bu nedenlerden dolayı ne yazık ki Cumhurbaşkanı’nın sözlerinin muhatapları üzerinde hiçbir etkisi olmuyor. “Ağırlığı yok” dedi.

Yeneroğlu, “Sayın Erdoğan, kendi ülkesinde Filistin konusunda hak ve adaletten yana duruşunu ortaya koyarsa ve Türkiye, vatandaşlarının en temel haklarına saygılı bir hukuk devleti olma yolunda ilerlerse, o zaman Cumhurbaşkanımızın sözleri şöyle olacaktır: gelecekte uluslararası toplumda çok daha etkili olacaktır.” “Ve ancak o zaman Filistin ve diğer mazlum coğrafyalar için sözden daha fazlasını yapabiliriz” dedi.

Dış politika analisti Aydın Sezer, Erdoğan’ın “seyirciye hitap ettiğini” iddia etti.

Scholz’u eleştirenler arasında Rusya uzmanı Kerim Has da vardı:

Hükümete yakın gazeteler Erdoğan’ın sözlerini “sert mesaj”, “tarihi cevap” gibi açıklamalarla manşete taşıdı. Milliyet “Berlin’de Erdoğan’dan Batı’ya sert açıklama: Gazze’yi neden görmüyorsunuz” manşetini yayınlarken, Türkiye gazetesi “Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Scholz’a tarihi yanıtı: Holokost tarihimiz yok” manşetini kullandı.

“İsrail’e borcu olanlar özgürce konuşamıyor”

Erdoğan, düzenlediği ortak basın toplantısında, “İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsaydık bu kadar rahat konuşamazdık. Ama borçlu olan rahat konuşamaz. Biz Holokost’u yaşamadık. böylesi bir durum.” Erdoğan, Alman Basın Ajansı (dpa) muhabirinin Eurofighter savaş uçaklarıyla ilgili sorusunu, “Almanya verse de vermese de dünyada savaş uçağı üreten tek ülke Almanya mı? Biz bunların üzerinde çalışıyoruz ve birçok yerden tedarik ediyoruz.”

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Scholz, Almanya’nın Gazze savaşı konusunda Türkiye’den farklı bir bakış açısına sahip olduğunu belirterek, İsrail’in Hamas saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı olduğunu bir kez daha vurguladı. “İsrail’in var olma hakkı bizim için vazgeçilmezdir” diyen Scholz, Almanya’nın aynı zamanda Gazze Şeridi’ndeki sivillere insani yardımın en büyük destekçilerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi.

Scholz, basın toplantısının ardından X hesabından paylaştığı Türkçe mesajında, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la benim Ortadoğu meselesine bakış açımız çok farklı. Bu nedenle doğrudan görüşme çok önemli. Ancak şunu da belirteyim.” açıkça: Almanya için İsrail’in var olma hakkı mutlaktır. “Ülkemizde antisemitizme yer yoktur” dedi.

Scholz, şunları ekledi: “Aynı zamanda her insan hayatının eşit derecede değerli olduğunu savunuyoruz. Gazze’de Filistinli sivil halkın çektiği acılar da bizi üzüyor. Almanya, insani yardımın en değerli sağlayıcıları arasında yer alıyor ve biz hâlâ bu yardımları artırdık. Bu yardımın hacmi.”

DW/CÖ,HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu