Ekonomi

IMF Lideri: ABD faiz oranlarını artırmaya devam etmeli

Uluslararası Para Fonu (IMF) Lideri Kristalina Georgieva, ABD ekonomisinin 4’üncü unsur istişaresi kapsamındaki denetime ilişkin öne çıkan bulguların paylaşıldığı basın toplantısında ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ekonomisinin dirençli olduğunu kanıtladığını belirten Georgieva, tüketici talebinin başlangıçta tasarruflarla ve son zamanlarda harcanabilir gelirdeki artışla desteklenerek yeterince korunduğunu söyledi.

Georgieva, ABD ekonomisinin bu yıl yıllık yüzde 1,2 büyümesini ve ivmesini 2024 yılına kadar sürdürmesini beklediklerini belirtti.

İşsizliğin kademeli olarak artarak 2024 sonunda yüzde 4,5’e yaklaşmasını beklediklerine işaret eden Georgieva, işgücü piyasasının hala oldukça güçlü olduğunu vurguladı.

Georgieva, esnek talebi ve güçlü işgücü piyasasını “iki ucu keskin kılıç” olarak nitelendirerek, bunun Amerikalı ailelere yardımcı olurken aynı zamanda enflasyonun beklenenden daha kalıcı olmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

2024 ABD ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Çekirdek enflasyonun bu yıl sonuna kadar yüzde 4 civarına düşmesini beklediklerini belirten Georgieva, enflasyonun 2024 boyunca Fed’in orta vadeli hedefinin üzerinde kalmasını beklediklerini bildirdi.

Georgieva, “Enflasyonun yüzde 2 hedefine kesin olarak geri getirilmesi, uzun vadeli sıkı para politikasını gerektirecektir.”söz konusu.

Faiz oranlarının 2024 sonuna kadar yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında kalmasını beklediklerini belirten Georgieva, “Daha uzun bir süre için faiz oranlarının biraz daha yüksek olması gerekecek” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi ve enflasyon dinamikleri hakkında hala yüksek belirsizlik olduğuna işaret eden Georgieva, Fed ile dikkatli irtibatın değerini vurguladı.

KAMU BORÇLARINI AZALTMAK İÇİN DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR

IMF Lideri Georgieva da ABD’nin kamu borcunu azaltmak için daha fazlasının yapılması gerektiğini belirtti.

Açık ticaret politikalarının sürdürülmesinin ABD ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağladığını belirten Georgieva, tedarik zincirlerinin dayanıklılığına ilişkin küresel kaygıların son yıllarda arttığını ve bu bağlamda Enflasyon Düşürme gibi son yasaların gündeme geldiğini söyledi. Yasası ve CHIPS Yasası, ABD veya Kuzey Amerika’da üretilen mallarla sonuçlanmıştır. destek hizmetlerine yönelik hükümler içerdiğini hatırlattı.

Georgieva, bunun küresel tedarik zincirini parçalama ve ticaret ortaklarının misilleme eylemlerini tetikleme riski oluşturduğunu söyledi ve bunun nihayetinde ABD’nin ekonomik büyümesi, üretkenliği ve istihdamı için yıkıcı olacağı konusundaki endişelerini dile getirdi.

BORÇ SINIRI UYARISI

ABD’deki borç limiti ikilemine ilişkin soruları da yanıtlayan Georgieva, “En kısa zamanda bir çözüm görmek istiyoruz.”söz konusu.

Georgieva, borç limiti konusunda iyi bir sonuca varmanın ABD ve dünya ekonomisi için iyi olduğuna inanıyor. “çok önemli”vurguladı.

IMF’nin ABD ekonomisine ilişkin 4. konu istişaresi kapsamındaki denetimin öncü bulgularının paylaşıldığı açıklamada, borç limitindeki gerginliğin önümüzdeki dönemde hem ABD hem de küresel ekonomi için daha sistemik riskler oluşturabileceği uyarısında bulunuldu. gözle görülür bir gerilim dönemi.

Açıklamada, aşağı yönlü risklerin artmaması için borç limitinin Kongre tarafından bir an önce artırılması veya askıya alınması gerektiği vurgulanarak, 2024 mali yılı bütçesi müzakerelerinin somut bir şekilde başlamasına izin verilmesi gerektiği vurgulandı.

Daha önce yaşanan bu çıkmaza kurumsal değişikliklerle daha kalıcı bir çözüm bulunması gerektiği kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu