Haber

İnsan haklarını yaşatan şehir Çiğli

Çiğli Belediyesi, toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaçlarına yönelik duyarlı, kapsayıcı ve katılımcı analiz alanları oluşturmak amacıyla yerelleştirdiği Çiğli İnsan Hakları Göstergelerini uygulamaya devam ediyor.

2019 yılında İzmir Barosu ile “İnsan Hakları Kenti” protokolü imzalayan Çiğli Belediyesi, hayatı toplumun her kesimi için yaşanır kılmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çiğli Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü, İsveç Raoul Wallenberg Enstitüsü tarafından hazırlanan İnsan Hakları Kent Göstergelerini referans alarak 56 konuda yerelleştirilmiş Çiğli İnsan Hakları Göstergelerinin günlük yaşama entegre edilmesi sürecini kararlılıkla yürütmektedir. Kırılgan kümeler içinde yer alan kadın, çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşların haklarının günlük hayatta uygulanabilmesi ve belediye hizmetlerine yansıtılabilmesi amaçlanmaktadır.

Çocuk ve kadın göstergelerinde kayda değer artış

Kadın ve çocuklar için katılım, güvenlik ve erişilebilirlik kapsamında oluşturulan yerel göstergelerdeki bütünleşik oran yüzleri güldürüyor. 2021-2022’de kadın kümesinde 22 katılım göstergesi, 5 güvenlik göstergesi, 17 erişilebilirlik göstergesi; Çocuk kümesinde 10 katılım göstergesi, 1 güvenlik göstergesi, 8 erişilebilirlik göstergesi tamamlandı. Göstergeler kapsamında kadın ve çocuklara yönelik olarak; Çiğli Belediyesi bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Çocuk Hakları Birimi kurulmuştur. Çiğli Hanım Meclisi ve Çiğli Çocuk Meclisi, Çiğli Belediye Meclisi çatısı altında kuruldu. Organizasyon içinde kadın lider yardımcısı ve yönetici oranı artırılmıştır. Mahalleye özel hizmetler üretebilmek için kadın ve çocuklara yönelik anketler yapılmıştır. Kadın ve çocuklara yönelik eğitim, manevi ve hukuki danışmanlık, eğlence, hobi ve meslek kursları, seminerler ve atölye çalışmalarının yürütüldüğü Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi açıldı. Sosyalleşmeleri için turistik ve kültürel geziler ve sportif faaliyetler düzenlendi. Çocuklar İçin Oyuncak Kitaplıkları açıldı. Şiddete uğrayan kadınların başvurması için bir temel oluşturulmuştur. Kent genelinde şiddet karşıtı afiş çalışmaları yapıldı.

Erişilebilir şehir seyahati devam ediyor

Çiğli’de ikamet eden engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında daha etkin ve güçlü olmalarına destek olmak amacıyla 2021-2022 yıllarında 11 katılım göstergesi ve 20 erişilebilirlik göstergesi tamamlandı. Tamamlanan göstergeler kapsamında Çiğli Belediyesi Engelli Hakları Birimi kuruldu. Tam donanımlı Engelli Taşıma Aracı ile engelli vatandaşlara hasta taşıma hizmeti verilmektedir. Görme engelli vatandaşların desteğe ihtiyaç duymadan günlük yaşamlarına devam edebilmeleri için beyaz baston dağıtıldı. Belediyeye bağlı topluluk tesislerinde Braille Alfabesi ile oluşturulan menü servisi başladı. Bu hizmetlerin yanı sıra engelli vatandaşların sosyalleşmesine yönelik eğitim, kültür, sanat, spor ve turizm alanlarında etkinlik ve etkinlikler düzenlenmiştir.

Başkan Gümrükçü: “Hayat, haklarımız kadar güzel”

İnsan Hakları Kenti faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Kozmik İnsan Hakları Bildirgesi’ne göre tüm insanlar doğuştan eşit haklara sahiptir. Bu hakların uygulanabilirliği, o ülkedeki insanların memnuniyeti, huzuru, güvenliği ve refahı ile doğrudan ilişkilidir. Çiğli Belediyesi olarak 2019 yılında imzaladığımız İnsan Hakları Kenti protokolü ile ilçemizde ikamet eden vatandaşlarımızın haklarını geliştirmeyi ve korumayı asli görevimiz haline getirdik. Bu protokol kapsamında uluslararası kabul görmüş insan haklarını entegre etmeye başladık. göstergeler Çiğli’ye özel olarak yerelleştirilerek hayata geçirilmektedir. Kısa ve uzun vadeli hizmet planlarımızı bu göstergeler çerçevesinde uygulamaya başladık. Özellikle kırılgan kümede bulunan kadın, çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın haklarının uygulanabilirliği konusunda çok yol kat ettik. Çiğli’de yaşayan tüm vatandaşlarımız ‘Kendimi değerli ve güvende hissediyorum. Gülümsüyorum çünkü Çiğli’de yaşıyorum. ‘Benim hakkım var ve benim hakkımı sonuna kadar savunan Çiğli Belediyesi var’ algısını oluşturana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu vesileyle tüm insanlara eşit, adil, özgür ve insanlık onuruna yakışır bir yaşam diliyor, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu