Sağlık

Karaciğer yağlanması sorunu hızla yaygınlaşıyor

Son yıllarda hem sağlıksız beslenme hem de hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle karaciğer yağlanması sorunu yaşayan kişilerin sayısı hızla artıyor! Acıbadem Taksim Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, Yanlış yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle karaciğer yağlanmasının genç yaşlarda yaygınlaştığını belirterek, “Türk Gastroenteroloji Derneği’nin araştırmasına göre; Ülkemizde her 10 kişiden 6’sında karaciğer yağlanması sorunu yaşanıyor. “Karaciğer yağlanması, özellikle ilk aşamalarda genellikle ciddi semptomlar göstermezken, bu durum zamanla karaciğerde iltihaplanma ve hücre hasarına yol açarak karaciğerin fonksiyonlarını önemli ölçüde bozarak siroz veya karaciğer kanserine yol açabilir.” Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, karaciğer yağlanmasına neden olan faktörleri ve alınması gereken önlemleri anlattı, değerli uyarı ve önerilerde bulundu.

  • Sağlıklı ye

Modern diyetlerde işlenmiş gıdaların ve yüksek fruktozlu gıdaların tüketiminin artması, karaciğer yağlanmasına ve insülin direncinin artmasına neden olabilir. Diyetinizi işlenmiş gıdalardan, yüksek fruktozlu şekerlerden ve doymuş yağlardan uzak tutun. Akdeniz diyeti gibi zeytinyağı, balık, sebze ve meyvelerden zengin diyetler tercih edilebilir.

  • Düzenli egzersiz

Yapılan bilimsel çalışmalar; Karaciğer yağlanmasına yol açan faktörler arasında hareketsiz yaşam tarzı ve düşük fiziksel aktivite düzeylerinin önemli rol oynadığı ortaya çıkıyor. Haftada birkaç kez düzenli olarak yapılan orta dereceli egzersiz, yağ yakımını artırarak genel sağlığı iyileştirir ve aynı zamanda karaciğer sağlığının korunmasına da yardımcı olur.

  • İdeal kilonuzu koruyun

Türkiye’de son yıllarda obezite oranının artması, karaciğer yağlanması vakalarının artmasında önemli bir etken olmuştur. Obezite ve aşırı kilolu olmak, karaciğer yağlanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Aşırı kilo, karaciğerde yağ birikimini artırabilir ve zamanla karaciğer sağlığını bozabilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek fazla kilolarınızdan kurtulun.

  • Alkolden kaçının

Alkol tüketiminin karaciğer üzerindeki etkileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, bazı bireyler alkol metabolizmasındaki genetik farklılıklar nedeniyle karaciğer hasarına daha yatkın olabilir. Bilimsel çalışmalar; Kronik ve aşırı alkol tüketiminin karaciğerin normal fonksiyonlarını bozarak karaciğerde yağ birikmesine, iltihaplanmaya ve ardından siroza neden olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle alkole bağlı karaciğer hasarını önlemek için alkol tüketimini azaltmak veya tamamen durdurmak hayati önem taşımaktadır.

  • Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin

Prof. Dr. Atakan Yeşil “Tip 2 diyabet ve insülin direnci karaciğer yağlanması riskini artıran önemli faktörlerdir. Diyabet hastalarında karaciğer yağlanması sıklığının daha fazla olduğu görülmüştür. Bazı genetik ve metabolik faktörler zayıf veya normal kilolu bireylerde bile karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir. “Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri, karaciğer fonksiyon testleri ve fibroscan (karaciğer hasarını gösteren) gibi testler, karaciğer sağlığınızı izlemenize ve olası sorunları erken aşamada tespit etmenize yardımcı olabilir” diyor.

Karaciğer yağlanmasının 7 önemli nedeni!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Atakan Yeşil, karaciğer yağlanmasının 7 önemli nedenini şöyle sıralıyor;

  • Düzensiz beslenme alışkanlıkları
  • İşlenmiş gıdaların tüketimi
  • alkol tüketimi
  • Fiziksel aktivite eksikliği
  • Diyabet ve insülin direnci
  • Genetik ve metabolik faktörler
  • metabolik sendrom

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberdursunbey.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu