Teknoloji

Yandex Rusya’daki İşyerlerini Karşılıksız Satıyor

Yandex’in Hollandalı ana şirketi Yandex NV’nin Rusya’da kalan işletmelerini yarı fiyatına satmaya başladığı açıklandı. Kararın nedeni ise Rusya’ya uygulanan yaptırımlar.

Google’dan sonra dünyanın en büyük arama motorlarından biri olan Yandex, Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çalkantılı bir dönemden geçiyor. Çünkü şirketin Rusya’daki işletmeleri için satış kararı verildiği açıklandı. Bilindiği üzere Yandex, 2011 yılında Hollanda’da kayıtlı Yandex NV adlı bir holding şirketi aracılığıyla Nasdaq’ta halka açıldı. Bu tarihten üç yıl sonra Moskova Menkul Kıymetler Borsası’na kote oldu. Artık satışlar bu firma üzerinden yapılıyor. Satışın toplam bedeli 5,2 milyar dolar olsa da bu fiyatlarda ciddi bir indirim söz konusu olacak.

Yandex NV Değersiz Satış Yapacak

Rusya’daki tüm Yandex NV işletmelerinin satışlarında yüzde 50 oranında düşüş yaşanacağı belirtildi. Rusya’da yürürlükte olan yaptırımlar ve kurallar nedeniyle şirket zorunlu indirimlere tabi tutulacak. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yaptırımlarının başlamasının ardından Yandex için güçlü bir dönem başladı. Şirketin savaş öncesi piyasa değeri artarak 31 milyar dolara ulaştı. Ancak savaşın başlamasıyla birlikte hisselerin düşmesi ve Nasdaq listesinden çıkarılması büyük bir darbe yarattı.

Yandex Rusya’daki İşyerlerini Karşılıksız Satıyor

Bütün bunlar, şirketin yoluna devam edebilmesi için ana şirketi Yandex NV aracılığıyla Rusya’dan çıkmasını gerektirdi. Zira daha önce Yandex CEO’su ve kurucusu Arkady Volozh, Avrupa Birliği’nin yayınladığı yaptırımlar listesine dahil edilmesinin ardından şirketten ayrılmak zorunda kalmıştı.

Satışla birlikte Yandex, Yandex’in Rusya’daki köklerini büyük ölçüde kesecek. Şirketin daha önce yaptığı açıklamalar doğrultusunda önümüzdeki dönemlerde yeni bir logo ve isim tercih edilebilir. Satış kapsamında şirkete 2,5 milyar dolar nakit ödeme yapılması planlanıyor. Ödeme Çin Yuanı cinsinden yapılacaktır.

Şirketten Resmi Açıklama

Yatırımcılara yönelik Yandex NV tarafından resmi bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Şubat 2022’den bu yana Yandex grubu ve ekibimiz olağanüstü zorluklarla karşı karşıya kaldı” denildi. “Bu olağanüstü koşullarda hissedarlarımız, ekiplerimiz ve kullanıcılarımız için mümkün olan en iyi çözümü bulduğumuza inanıyoruz.”

Satış ve gelecek planlarının önümüzdeki dönemlerde netleşmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu