Yaşam

Bluesu Yaşatma Ödülü Blues Derneği ve Göksenin Tuncalı’ya verildi

Amerikan Blues Vakfı tarafından her yıl blues dünyasına değerli katkılarda bulunan kişi ve kuruluşlara verilen “Blues’u Yaşatma Ödülü”, 2024 yılı için Blues Derneği ve Yönetim Kurulu Lideri Göksenin Tuncalı’ya verildi.

Ödül duyurusunda, “Mavisun Türk Zeyna’sı” ve “Mavisun Türk Kraliçesi” olarak anılan Göksenin Tuncalı’nın bireysel müzik çalışmalarına ve dernek çatısı altında yürütülen coşkulu çalışmalara yer verildi. Blues Derneği’nin Türkiye’de blues’u tanıtma çalışmalarının yanı sıra, Avrupa Birliği destekli genç sanatçıları desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği sanat kampı projeleri ve kadın müzisyenlerin görünürlüğünü artırmaya yönelik “Kadınları Seven Hanımlar” gibi faaliyetleri de dikkat çekti. Blues, Ellerini Kaldır!”

Blues dünyasından yüzlerce adayın birlikte aday gösterildiği, müzik, eğitim, gazetecilik ve benzeri faaliyetlerle blues türüne önemli katkılarda bulunan sekiz kişi veya kuruluşa verilen 2024 yılı bu ödülün diğer sahipleri ise; Blues Derneği, Amerikalı müzisyen ve yapımcı Larry Chambers, Amerikalı yapımcı ve organizatör John Hall, ABD’li radyo yıldızı Mark Stenzler, Fransız festival organizatörü ve kulüp sahibi Anne Marie & Jacques Garcia, ABD’li fotoğrafçı Laura Carbone, ABD’li blues armonika duayeni Lee Oskar ve ABD’li. Ohio/Columbus Blues Derneği.

‘BLUE DÜNYASINDA BİR DERNEĞİN ALABİLECEĞİ EN BÜYÜK ÖDÜL’

19 Ocak 2024 tarihinde ABD’nin Memphis Tennessee kentinde düzenlenen “Uluslararası Blues Haftası” kapsamında düzenlenen ve birbirinden değerli blues profesyonellerini bir araya getiren ödül törenine katılan Lider Göksenin Tuncalı ve Lider Yardımcısı Gürkan Özbek, bir teşekkür konuşması yaptı. Türkiye’de güçlü bir blues ortamının bulunduğunu belirten Tuncalı, uluslararası işbirliklerine hazır olduklarını belirterek blues dünyasını İstanbul’a davet etti.

Tuncalı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu, blues dünyasında bir derneğin alabileceği en büyük ödül ve büyük bir onur. Yıllardır çok çalışıyoruz, isteyerek, birçok zorluğa katlanıyoruz ve emeğimizin çok pahalı olduğunun bilincindeyiz ama bu kadar değerli bir otoriteden destek geldiğinde insanlar farklı duygular yaşıyor. Böylesine saygın bir şekilde görülmek, takdir edilmek ve ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu mutluluğu paylaştığım başta başkan yardımcımız Gürkan Özbek olmak üzere yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarıma, değerli gönüllülerimize ve destek veren müzisyen ve dansçılarımıza en derin şükranlarımı sunuyorum. Eminim ki bundan sonra bu ödülle mercek altına alınan ülkemizde çok daha güzel işler yapacağız. Projelerimiz zaten hazır; Maddi destek bulabilirsek hem ülkemizdeki müzik ortamının güçlendirilmesi hem de Türkiye’nin değerli bir blues merkezi olarak tanıtılması açısından çok başarılı çalışmalara imza atacağız. “Bize destek olmak isteyen sanatsever kişi ve kurumları bizimle iletişime geçip projelerimizi dinlemeye davet ediyorum.”

.

‘BU ÖDÜL, DERNEĞİN CANLI BİR BLUES TOPLULUĞU YARATMA KARARLILIĞINI VURGULAMAKTADIR’

Amerikan Blues Vakfı’nın ödül açıklaması şöyle:

“Bluesun’un Türk Xena’sı” ve “Bluesun’un Türk Kraliçesi” olarak bilinen Göksenin Tuncalı, Türk müzik camiasının değerli isimlerinden biridir. Müzik yazarı, icracı ve müzik yapımcısı olarak çok yönlü rolü, sanatın bu kısmına olan derin bağlılığını yansıtıyor. Türkiye’nin ilk ve tek Blues Derneği’nin kurucu lideri olan Tuncalı, ülkesindeki blues ortamının şekillenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca Blues Derneği’nin güçlü bir gençlik bileşeni de var ve gençlerin Avrupa Birliği tarafından desteklenen uluslararası sanat kamplarına katılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde Fransa, Litvanya, Hollanda ve Avusturya’dan sanat kuruluşlarının işbirliğiyle genç Türk müzisyenler Köln’deki Roots & Routes RRXP22 kampına konser vermek üzere gönderildi. Tuncalı, ‘Blues Seven Kadınlar El Kaldırsın!’ gibi özel etkinliklerle kadın müzisyenlerin görünürlüğünün arttırılması yönünde de önemli adımlar atıyor. Son albümü ‘Women’s Blues’da ise klasik Anadolu halk müziğini blues merceğinden yaratıcı bir şekilde yorumluyor. Dernek ayrıca sosyal medya ve Spotify gibi platformlar aracılığıyla Türk dinleyicilerini klasik Amerikan Blues ve tarihi blues albümleriyle tanıştırıyor. Bu nedenlerden dolayı Amerikan Blues Vakfı, 2024 Blues Hayatta Kalma Ödülü’nü olağanüstü katkılarından dolayı Blues Derneği’ne sunmanın heyecanını yaşıyor. “Bu ödül, Derneğin canlı bir blues topluluğu oluşturma, müzikal ifadelerin çeşitliliğini teşvik etme ve nesiller ve cinsiyetler arasındaki müzisyenleri güçlendirme konusundaki kararlılığının altını çiziyor.”

(KÜLTÜR VE SANAT HİZMETİ)

zara-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu