Haber

MAKÜ’de Mikroalg Üretimi ile Yüksek Proteinli Kanatlı Yemi Üretimi Hedefleniyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) bünyesinde kurulan laboratuvarda yetiştirilen ve halk arasında “alg” olarak bilinen mikroalglerden yüksek protein, vitamin ve mineral içeren kanatlı yemi üretilmesi amaçlanıyor.

Bilim dünyasında geleceğin besini ve astronot besini olarak bilinen “mikroalg” üretimi, hayvancılık konusunda uzmanlaşmış MAKÜ’nün Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurduğu Mikroalg Biyokütle Üretim Merkezi Laboratuvarı’nda başladı.

Laboratuvardaki havuzlarda çoğaltılmıştır; Protein, vitamin ve mineral bakımından zengin olan mikroalgler, kanatlı yemi üretiminde kullanılarak bölge hayvancılığına katkı sağlanacak.

Doç. Prof., Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Biyoteknoloji Bölümü. Dr. Füsun Akgül, gazetecilere yaptığı açıklamada, ürettikleri algleri birinci basamak kanatlı hayvan yemi ve yem katkı maddesi olarak kullanacaklarını söyledi.

Mikroalglerin günümüzde gıda ve besin katkı maddesi olarak kullanıldığını belirten Akgül, “Projemizde kanatlı hayvan yemi üretmeye çalışacağız. Mikroalglerin kanatlı hayvanların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, yumurta kalitesini artırdığını, Omega 3 içeriğini zenginleştirdiğini biliyoruz. yumurtalar.” İfadelerini kullandı.

Akgül, mikroalg üretiminde Türkiye’nin başlangıç ​​seviyesinde olduğunu ve yeni çalışmaların yapıldığını belirtti.

“Tarım ürünlerine alternatif”

Bu alanda ülkenin dışa bağımlılığını azaltacak çalışmalar yaptıklarını belirten Akgül, şöyle konuştu:

“Katma değeri yüksek bir ürün olan mikroalgler, diğer tarım ürünleri gibi fazla miktarda tarım arazisi kaplamaz. Çok fazla gübre ve ilaca ihtiyaç duymadan doğal olarak üretilebilen bir canlı grubudur. Bu bakımdan mikroalgler Tarım ürünlerine alternatif. Günümüzde hem toprak hem de su kirliliği çok yüksek.” “Ve su kaynaklarımız her geçen gün azalıyor, bu açıdan bakıldığında alg üretimi alternatif bir gıda maddesi, yem ve yem katkı maddesi haline geliyor.”

“Toz ve tablet şeklinde tüketilebilir”

Akgül, Türk Uzay Bilimleri Misyonu’nda görev alan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay koşullarında mikroalg yetiştiriciliği konusunda deney yapacağını hatırlatarak, “Uzay koşullarında mikroalg yetiştirilebilir mi? Astronotların beslenme ihtiyaçları karşılanabilir mi?” gibi soruların cevapları araştırılmaktadır. Mikroalgler bu bakımdan çok değerli bir canlı grubudur. Toz ve tablet şeklinde tüketilebilmektedir. Gıda maddesi olarak da alınabilmektedir, örneğin; yoğurt, kefir, dondurma gibi yiyeceklerin üzerine veya içine konulabilir. Tek başına tüketildiğinde vegan diyeti gibi karşımıza çıkıyor. Birçok vegan kafe ve restoranlarda mevcut. Bu eserin tüketildiğini görüyoruz.” .

KOSGEB destekli bir projeyle selenyum, magnezyum ve çinko açısından zenginleştirilmiş Spirulina (bir tür siyanobakteri) ürettiklerini belirten Akgül, projenin Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Projenin tanıtım sunumuna Burdur Valisi Türker Öksüz de katıldı.

karacasuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu