Sağlık

Ramazanda yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın 8 yolu

Bayram gibi özel günlerde keyifli ve lezzetli ikramlara hayır demek zor olabilir.

Ramazan ayında uzun süre aç kalmaya alışan mideyi yormamak ve yavaşlayan metabolizmayı yeniden hızlandırmak için beslenmenin çok değerli olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Sağlıklı Yaşam Şefi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, ” tatil döneminde sağlıklı ve dengeli seçimler yapmak,alıştığımız diyete kolayca uyum sağlamak,besin çeşitliliğine dikkat etmek çok önemlidir.İlk hedefimiz yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirmek olmalıdır.Metabolizmanın hızlanması ancak bununla mümkündür. Öğün ve spor sıklığının artırılması” diyen Erkan, ramazan ayı sonrası metabolizmayı hızlandırmak için beslenme tavsiyeleri verdi:

  • Ağır yiyeceklerden kaçının. Uzun günler boş kalmaya alışmış bir mide, sindirilemeyen besinlerle aniden aşırı yüklendiğinde sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, gün içinde sık sık küçük öğünler yiyin.
  • Besinlerin yavaş tüketilmesi ve doğru çiğnenmesi rahat bir sindirim için değerlidir.
  • Gün uzunluğu aktif olmalıdır. Evde yapabileceğiniz kolay egzersizler size yardımcı olacaktır. Bunun için uzmanların önerdiği yatılı egzersizleri takip edebilirsiniz.
  • Sıvı tüketimi her dönemde çok değerlidir. Ramazan ayı nedeniyle vücutta oluşabilecek sıvı kaybını yerine koymak için günde en az 2 litre su için.
  • Sıvı tüketimini arttırmak için ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, komposto gibi sıvı gıdaları öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
  • Gün boyunca çay ve kahve tüketiminize dikkat edin. Fazla miktarda tüketildiğinde çarpıntı, kalp ritmi bozuklukları ve mide problemleri gibi sorunlara yol açabilen bu içecekleri sınırlandırarak siyah çay yerine bitki çayları veya kafeinsiz kahve gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.
  • Bayramlarda özellikle şekerli besinler çokça tüketilir. Klasik bayram tatlıları ve şekerlemeler, baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar, çikolata, kek, poğaça gibi hamur işleri, poğaçalar kan şekerini hızla yükselten ve güç içeriği yüksek besinlerdir. Bu besinleri gün içinde bir defada veya sık sık bol miktarda tüketmek hem sindirim sistemi sorunlarına hem de kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Bu nedenle tüketimlerine dikkat edilmeli ve ölçümlerine son verilmelidir.
  • Tatlı tüketmek istediğinizde şerbetli ağır hamur işleri yerine taze ve kuru meyveler, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz. Hava sıcaklığının artmaya başladığı bu günlerde dondurma da boyutuna dikkat etmek esas alınarak yeterli bir alternatif olabilir.

Çocuklar bu dönemde özellikle dikkatli olmalıdır. Çocuklar genellikle şekerli ve şekerli yiyecekleri tüketmek isterler. Ancak yüksek şeker ve şekerli besinlerin tüketimi büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için değerli bir tehlikedir. Sürekli şeker tüketmek de açlık hissini ortadan kaldıracağından öğünlerde sağlıklı besinlerin tüketimini zorlaştıracaktır. Aynı zamanda diş sağlığı açısından da zararlıdır, mide ve bağırsaklarda çok fazla hassasiyete neden olur. Bu nedenle çocukların şeker, çikolata ve şekerli içecekler gibi yiyecekleri sadece ve her zaman tüketmelerinin engellenmesi, bunun yerine sütlü tatlılar, taze ve kuru meyveler gibi sağlıklı seçeneklere yönlendirilmesi ve uygun zamanlarda tüketmelerinin sağlanması uygun olacaktır. .

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu