Sağlık

Çocuğunuzun Ateşi Varsa Dikkate Alınması Gereken 6 Kural

Kış aylarında bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Covid-19 pandemisi nedeniyle çocuklarının ateşi çıktığında aileler normalden daha fazla paniğe kapılıyor. Bebeklerde 38 dereceyi aşan ve 48 saatten uzun süren ateş ciddiye alınmalıdır. Her şeyden önce, sıcaklığın gerçek durumda ölçülmesi önerilir ve kaygı ve yanlış uygulamalardan kaçınarak ateşin nasıl düşürüleceğini bilmek önemlidir. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mümine Türksoylu, çocuklarda yüksek ateş görülmesi durumunda gerçek müdahale için değerli tekliflerde bulundu.

Ateşi nasıl ölçtüğünüze dikkat edin

Çocuklarda normal vücut ısısı 36,5-37 derece olmalıdır ve bu değerin üzerindeki durumlara “ateş” denir. Koltuk altı ölçümlerinde 37,5 derecenin, anüs ölçümlerinde 38 derecenin, kulak ölçümlerinde 37,8 derecenin üzerinde ateş varsa; Bebeğin ateşi olduğu söylenebilir. bebeğin vücut ısısı; Ortama, kıyafete veya sabah ve akşam saatlerine göre değişiklik gösterebilir. Özellikle 17.00-18.00 saatleri arasında vücut ısısının yüksek olduğu belirlendi. olay anında; her sıcaklık değişimi bir hastalığa işaret etmeyebilir.

48 saatten uzun süren yangına dikkat!

Bebeklerde 1,5-2 yaşına kadar devam eden aşılama döneminde yüksek ateş yan etki olarak görülebiliyor. Aşılama sonrası ateş normaldir; Ancak çok yüksek olmaması gereken bu ateş 38 dereceyi geçerse ve 48 saatten uzun sürerse hemen doktora başvurulmalıdır. Öte yandan boğaz, kulak, sinüzit, akciğer enfeksiyonu veya diş çıkarma dönemleri gibi durumlar ateşe neden olabilir; Romatizmal hastalıklar, hematolojik ve onkolojik hastalıklar da yüksek ateşe neden olabilir.

İlk 3 ay çok önemli!

Özellikle bebeğin doğumundan sonraki ilk 3 ayda ateşinin yükseldiği fark edildiğinde bu dönemde bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için bebek hızlı bir şekilde doktora götürülmelidir. 3 aydan büyük bebeklerde 24 saat sonra ateş devam ederse doktor muayenesi kuraldır. Ateşe kusma, mide bulantısı ve ishal gibi belirtiler eşlik ediyorsa durumun ciddiyeti algılanmalıdır.

Ateşli havale geçiren çocuklar bunlara dikkat etmeli

  1. Çocuklarda ateş olduğunda sistematik olarak ateşi ölçülmeli, gerekirse ateş düşürücü ilaçlar verilmeli ve üzerlerindeki giysiler inceltilmelidir.
  2. Ateş düşürücü ilacın etkisi 1 saatten önce başlamaz ve tam etkisi 3-4 saat sonra ortaya çıkar. Bu nedenle panik yapılmamalıdır.
  3. Ateş düşürücü verdikten sonra ateş 38.5-39 civarına ulaşırsa vücuda ılık su ile kompres yapmak ateşin düşmesine yardımcı olur.
  4. Ateşi yüksek olan çocuğun daha fazla su kaybedeceğini ve iştahının azalacağını göz önünde bulundurarak bol sıvı vermeye çalışın ve yemekte ısrarcı olmayın.
  5. Çocuk ateşli nöbet geçiriyorsa 3-4 dakikada biter.
  6. Nöbet daha uzun sürerse 112’yi arayın ve yardım isteyin.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ipsalahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu