İş

IMF: 5 yıllık büyüme görünümü 33 yılın en düşük seviyesinde olacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Lideri Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3’ün altında büyümesini beklediklerini belirterek, küresel ekonomik büyümenin önümüzdeki 5 yılda yüzde 3 civarında kalmasını öngördüklerini ve bunun en düşük orta seviye olduğunu ifade etti. -1990’dan beri vadeli büyüme tahmini.

Georgieva, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesinde katıldığı etkinlikte “Büyümeye Giden Yol: Eylem İçin Üç Öncelik” başlıklı bir konuşma yaptı.

2021’de küresel ekonomideki güçlü toparlanmanın ardından Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle büyümenin 2022’de yüzde 6,1’den yüzde 3,4’e neredeyse yarı yarıya gerilediğini belirten Georgieva, yavaşlamanın bu yıl da devam ettiğini söyledi.

Georgieva, “Çoğu gelişmiş ekonomideki şaşırtıcı derecede esnek işgücü piyasaları ve tüketici harcamalarına ve Çin’in yeniden açılmasının getirdiği toparlanmaya rağmen, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3’ten daha az büyümesini bekliyoruz” dedi. söz konusu.

Georgieva, önümüzdeki hafta açıklanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda da görülebileceği gibi, büyümenin hem yakın hem de orta vadede tarihsel karşılaştırmaya göre zayıf kalmaya devam ettiğine işaret ederek, ülke grupları arasında da keskin farklılıkların olduğunu söyledi.

ABD ve Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivite yavaşlıyor

Gelişmekte olan ekonomilerden bir miktar ivme geldiğini belirten Kristalina Georgieva, 2023’te küresel büyümenin yarısını Hindistan ve Çin’in oluşturmasının beklendiğini kaydetti.

Yüksek faizlerin talebi baskılaması nedeniyle ABD ve Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret eden Georgieva, “Gelişmiş ekonomilerin yaklaşık yüzde 90’ının büyüme oranlarında bu yıl düşüş bekleniyor.” söz konusu.

Düşük gelirli ülkelerin ihracat talebinin zayıfladığı bir dönemde borçlanma maliyetlerinin arttığını belirten Georgieva, gelişmekte olan ekonomilerde kişi başına düşen gelir artışlarının etken olduğunu söyledi. altındabunun düşük gelirli ülkelerin diğer ülkeleri yakalamasını zorlaştıran önemli bir darbe olduğunu vurguladı.

Georgieva, Covid-19 krizinin başlattığı tehlikeli bir eğilim olarak yoksulluk ve açlığın daha da artabileceği konusunda uyardı.

Küresel büyümenin önümüzdeki 5 yılda %3 civarında kalması bekleniyor

IMF Lideri Georgieva, son yıllarda güçlü ve eşgüdümlü para ve maliye politikası önlemlerinin çok daha vahim sonuçları önlediğini ancak artan jeopolitik gerilimler ve halen yüksek olan enflasyon ile güçlü bir toparlanmanın zor olduğunu belirtti.

Georgieva, “Küresel büyümenin önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 3 civarında kalacağını tahmin ediyoruz; bu, 1990’dan bu yana en düşük orta vadeli büyüme tahminimiz ve son 20 yıllık ortalama olan yüzde 3,8’in oldukça altında.”

Güçlü bir siyasi hareket çağrısı

Sağlam bir toparlanma sağlamak için güçlü siyasi hareketleri davet eden Georgieva, tırmanılması gereken üç büyük “tepe” olduğunu söyledi.

Bunlardan ilkinin enflasyonla birlikte çaba ve finansal istikrarı sürdürmek olduğunu belirten Georgieva, fiyat istikrarı ve finansal istikrar olmadan güçlü büyümenin sağlanamayacağını vurguladı.

Merkez bankalarının faiz oranlarındaki hızlı ve senkronize artışlarına rağmen, kısmen birçok ülkedeki sıkı işgücü piyasaları nedeniyle çekirdek enflasyonun inatla yüksek kaldığına işaret eden Georgieva, enflasyonla mücadelenin son bankacılık şubesi baskılarıyla daha karmaşık hale geldiğini de söyledi. ABD ve İsviçre’de yaşanan ve uzun vadeli düşük faizler ve bol likidite döneminden çok daha yüksek faizler ve kıt likidite dönemine hızla geçişin ne kadar zor olduğunu bize hatırlattığını belirtti.

“Merkez bankalarının enflasyonla mücadelede izledikleri yolu sürdürmelerini bekliyoruz”

Kristalina Georgieva, bazı bankalarda kontrol eksikliklerinin yanı sıra risk yönetimi başarısızlıkları ortaya çıkarken, bankacılık şubesinin 2008 küresel mali krizinden bu yana çok yol kat ettiğini söyledi.

Georgieva, bankaların genel olarak daha güçlü ve dirençli olduğunu ve politika yapıcıların son haftalarda aldıkları tedbirlerde hızlı ve kapsamlı hareket ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Sadece bankalarda değil, banka dışı kurumlarda da gizlenmiş olabilecek kırılganlıklara ilişkin endişeler devam ediyor, şimdi rehavete kapılma zamanı değil. Finansal baskılar sınırlı kaldığı sürece, merkez bankalarının enflasyonla mücadelede izledikleri yolu devam ettirmelerini bekliyoruz. Enflasyon beklentilerindeki çıpadan çıkmayı önlemek için sağlam bir duruş.”

“Yeşil adım değişimi” vurgusu

Tırmanılacak ikinci zirvenin “orta vadeli büyüme beklentilerinin iyileştirilmesi” olduğuna işaret eden Georgieva, yapısal reformlar ve dijital devrimi hızlandırarak iş ortamının iyileştirilmesi, insan sayısını artırarak verimlilik ve büyüme potansiyelinin artırılması gerektiğini kaydetti. sermaye ve katılım.

Georgieva, gezegeni korumak ve yeni ekonomik fırsatlar yaratmak için “yeşil adım değişikliği” gereğini vurguladı.

Sadece yenilenebilir enerjinin yılda 1 trilyon dolar gerektirdiğini belirten Georgieva, bunun büyüme ve istihdam işine fayda sağlayacağını söyledi.

Georgieva, özellikle Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşla birlikte ekonomik ayrışmanın ve jeopolitik gerilimin etkisini azaltmak için uluslararası işbirliğinde bir adım değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Georgieva, küresel eşitsizlikleri azaltmak için dayanışmanın teşvik edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
ümraniye evden eve nakliyat
Başa dön tuşu